You are currently viewing Znate li kako se pravilno održavaju farmerke?

Farmerke su veoma popularan odevni predmet i važan su deo garderobera mnogih od nas. Udobne su i svestrane i mogu se nositi u svim prilikama, uz košulju i jaknu ili ležerno uz majicu.

Svečani ili ulični trendi stajling -to je već stvar mode i ukusa. Većina farmerki je prvenstveno napravljena od pamuka, pa su izdržljive i traju dugo uz pravilnu negu. Ako znamo kako ih pravilno održavati, to će im pomoći da izgledaju dobro i traju dugi niz godina.

Postoji mnogo mitova  o tome kako se pravilno održavaju farmerke. Koliko često to treba da radite? Da li će se skupiti u mašini nakon jednog pranja?

Teksas je čvrsta tkanina i može se savim fino održavati i bez čestih pranja u mašini za pranje veša. Međutim, takođe je i prilično delikatan materijal i važno je da to učinite na pravi način, kada odlučite da svoje omiljene farmerke pravilno i očistite. Znate i sami koliko je nekada teško pronaći dobar model farmerki koji će nam poslužiti u različitim životnim situacijama, pa kada ih konačno pronađemo, trebalo bi i da nam potraju što duže. Važno je znati nekoliko trikova kako biste u tome i uspeli.

Ali prvo da razjasnimo, koliko često treba da perete farmerke?

To što je teksas čvrsta tkanina, ne znači da ga treba zanemariti. Postoje situacije kada ih treba prati češće, ukoliko dođe do neželjenih prosipanja i fleka, ali sada govorimo o tome šta preporučuju „stručnjaci za teksas“ u redovnom održavanju omiljenog džinsa. Iz kompanije Levis su čak pre nekoliko decenija objavili da farmerke treba prati svakih deset nošenja ili kada počnu da neprijatno mirišu ili izgledaju prljavo. Što farmerke ređe dodiruju vodu, boja na njima će duže trajati. A kome više verovati ako ne njima? Verovali ili ne, postoje ljudi koji farmerke ne peru i po nekoliko godina, a sebe opravdavaju time da ozon u vazduhu i malo prljavštine dodaju lepotu i karakter farmerkama. Ipak, ne bismo preporučili ovoliko hrabrosti u higijenskim navikama.

Ipak, razlika je u tome da li ih peremo prvi put ili nakon nekoliko pranja.

Mnogi proizvođači farmerki preporučuju da prvih nekoliko puta perete farmerke odvojeno od druge garderobe. Dakle, to znači da ih tako treba oprati pre prvog nošenja i sledećih nekoliko pranja nakon toga. Za to postoji i logično objašnjenje. Ako su farmerke tamnije, prvih nekoliko pranja će jače ispuštati boju i ofarbati ostatak veša u mašini. Ukoliko su potpuno svetle, mogu primiti boju od drugih tkanina. Tako da bi bilo najpametnije da pratite uputstvo proizvođača farmerki sa etikete i postupate u skladu sa tim.

teksas-plave-farmerke

Teksas voli pranje u mašini za pranje veša, ali kako?

Kada govorimo o pravilnom održavanju omiljenih farmerki, postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati da boja na njima izbledi, a nepravilno pranje je visoko na toj listi. Tome dodajemo sušenje, nakupljanje prljavštine, mleka i losiona za telo i redovno nošenje koje ih haba samo po sebi. Ali, pranje u mašini za veš ne mora biti agresivno da bi im skinulo boju. Kako to izvesti?

Pripremite farmerke za pranje

Okrenite farmerke na naličje i zakopčajte ih. Okretanje farmerki na naličje doprinosi tome da deo tkanine koji je bio u kontaktu sa vašom kožom bude bolje opran i da se s nje uklone svi neželjeni „gosti“, a sa druge strane smanji mogućnost oštećenja boje sa spoljne strane. Zakopčajte dugmiće ili zatvorite rajsferšlus, kako se ne bi zakačile za bubanj mašine ili drugi deo garderobe u mašini.

Koristite odgovarajući deterdžent

Prilikom pranja farmerki koristite deterdžent za veš namenjen tamnoj odeći kako biste sprečili posvetljivanje boje teksasa. U ovom slučaju, trudite se da ne dodajete izbeljivač ili sredstvo za uklanjanje fleka, a takođe i omekšivač, jer se on može nakupiti u brazdama koje teksas ima sam po sebi. Alternativno, možete koristiti pola šolje sirćeta umesto deterdženta. Osim što neutrališe mirise, sirće takođe može sačuvati boju, što ga čini odličnom opcijom za crne farmerke ili potpuno nove farmerke koje perite prvi put.

Perite teksas u istim nijansama. Iako ćete možda želeti da operete novi par farmerki prvi put same da biste sprečili farbanje, u redu je kombinovati tamne farmerke istih boja (crna, siva i tamno plava) pri sledećem pranju. Pošto je teksas težak i drži vodu, izbegavajte da perete više od dva para farmerki zajedno.

Odaberite program za osetljivu tkaninu

Podesite mašinu za pranje veša na program koji se koristi za pranje garderobe za bebe ili osetljivih materijala i izaberite opciju najhladnije temperaure vode. Dodajte malu količinu deterdženta, a zatim pustite da mašina odradi svoje.

Pravilno osušite farmerke

Osušite farmerke prirodno. Iako je u redu da teksas perete u mašini za pranje veša, a i zbog njegove težine kada je mokar bila bi vam potrebna „čvrsta“ ruka, kada je reč o sušenju najbolje je da ih ne stavljate u mašinu za sušenje veša. Nemaju sve mašine pametne opcije, kao što ih imaju bosch mašine za sušenje veša i zbog toga ih ne izlažite riziku. Ne okrećite ih na lice ni na žici, ali ne zaboravite da otkopčate dugmiće kako bi se ravnomerno osušile. Najbolje rešenje je da se suše celom dužinom, bez savijanja.

Bonus trikovi za prepoznavanje prljavih farmerki

Ako farmerke nosite jednom ili dvaput, ne znači da je vreme da ih operete sa ostatkom odeće prema savetima iz teksta. Sačekajte dok teksas ne počne da se opušta na zadnjici, kolena se istegnu ili tkanina nabora iza kolena, a struk bude  labav. Ovi detalji su jasan pokazatelj da je vreme za pranje.

Ostavite odgovor