You are currently viewing Zašto je višeslojni parket bolji od drugih podnih obloga

Višeslojni parket postaje sve popularniji, što ne treba da čudi, jer ove drvene podne obloge sa višeslojnom strukturom imaju nekoliko prednosti u odnosu na druge tipove podova.

U daljem tekstu predstvićemo vam neke od tih prednosti, kao i razloge zašto je višeslojni parket najbolji izbor za vaš dom ili poslovni prostor.

Prednosti u poređenju sa podnim oblogama od punog drveta

Na prvom mestu je manja debljina, jer je višeslojni paket uglavnom nezanemarljivo tanji u odnosu na podne obloge od punog drveta. To je, pre svega, značajno jer čini ukupnu visinu čitavog poda znatno manjom, dok,  sa druge strane, čini da veza sa drugim podovima u stanu deluje prirodnije, manje se ističe i lakše premošćuje.

Pored toga što se dobro kombinuje sa drugim podovima, višeslojni parket je i optimalno rešenje za podno grejanje, jer zbog pomenute manje ukupne debljine ima nisku otpornost na prenos toplote. To nas dovodi do još jedne njegove prednosti, minimizirang skupljanja i širenja tokom perioda zagrevanja, kada temperaturni uslovi u prostoriji uglavnom nisu optimalni, višeslojni parket manje reaguje na temperaturne oscilacije u odnosu na drugi tip  podnih obloga od punog drveta.

To za posledicu ima da manje dolazi do formiranja praznina i razmaka, uz bolje zadržavanje prvobitnog oblika i izgleda čitave strukture.

Iako je široko rasprostranjeno ubeđenje da se klasični parket ili drugi tipovi drvenih podnih obloga mogu hoblovati, brusiti i sanirati do u nedogled, to u praksi zapravo nije slučaj. Najčešće se dešava to da su oštećenja preduboka pa da skidanjem gornjeg sloja može doći do oštećenja spojeva, što može narušiti izgled i funkcionalnost čitavog poda, ili da na kraju završimo sa suviše tankim slojem koji više ne služi svojoj prvobitnoj svrsi i čiji je vek trajanja upravo tim postupkom znatno skraćen ili ograničen, jer dodatne sanacije neće biti moguće.

Višeslojni parket se, s druge strane, može brusiti najmanje 2 do 3  puta, mada to najčešće ne mora ni da bude neophodno jer je gornju površinu moguće popraviti  uz pomoć drugih, manje složenim metoda a  takođe je moguće ukloniti gornji  sloj i postaviti novu površinu.

Višeslojni parket pomaže u očuvanju  životne sredine

Jedna od glavnih prednosti na ovom polju je ekološki prihvatljivo odlaganje. Višeslojni parket je veoma izdržljiv i može ulepšavativaš dom i činiti ga udobnijim tokom dugog niza godina.

Ipak, ako jednog dana budete morali da ga skinete ili zamenite, njegovo odlaganje neće biti problem.

Za razliku od drugih podnih obloga, drveni materijal se može koristiti za proizvodnju energije ili se može upotrebiti za proizvodnju iverice i raznih proizvoda od drveta. Odlaganje laminata ili vinilnih podova, s druge strane, po pravilu je dozvoljeno je samo u posebnim postrojenjima za spaljivanje.

Osim postupka odlaganja, i sam proces proizvodnje čini ga ekološki prihvatljivijim. Za proizvodnju 100 kvadratinih metara drvenih podnih obloga uglavnom je potrebno  najmanje 2 kubna metra drveta visokog kvaliteta, dok je, s druge strane, potrebno samo 0,45 kubnih metara sirovog drveta da bismo proizveli istu količinu višeslojnog parketa.

Njegovom upotrebom utiče se na  pažljiviju i održivu  upotrebu drveta kao prirodnog resursa.

Ostavite odgovor