You are currently viewing Zaštita kože u toku leta: Rutina koju ne smete da zanemarite

U toku letnjih meseci koža je izložena izvesnom stresu, odnosno trpi više spoljašnjih uticaja no u toku ostalih perioda godine. Iako sunčanje povezujemo pre svega sa preplanulim tenom, ne smemo zanemariti eventualne štetne uticaje koje intenzivnije izlaganje suncu može podrazumevati. Ne bismo li izbegli rizike po zdravlje, a naposletku i postigli taj lep letnji ten, kojem se iščekujući leto radujemo, trebalo bi da se držimo određenih pravila ponašanja i preporučenih rutina tokom vrelih letnjih dana.

Upotreba kreme sa zaštitnim faktorom

Prvo i osnovno pravilo sunčanja bi trebalo da bude upotreba kreme koja će zaštititi kožu od negativnih uticaja podrazumevanih vremenskih prilika. Zabluda koja neretko utiče na izbegavanje krema i losiona sa zaštitnim faktorom jeste uverenje da će zbog upotrebe ovih preparata izostati preplanuli ten. U osnovi, ove kreme imaju ulogu da spreče crvenilo i perutanje kože, dok odgovarajući zaštitni faktor neće sprečiti kožu da potamni. Uz kremu koja će zaštititi kožu u toku sunčanja, preporučljivo je nanošenje kreme čija je formulacija namenski sačinjena za negu kože nakon sunčanja. Na ovaj način ćete pomoći svojoj koži da ostane hidrirana i dodatno je obezbediti od eventualnih neželjenih efekata.

Letnja nega kože sklone aknama

Osobe sa masnim tipom kože, koja je sklona aknama i bubuljicama, leti mahom imaju utisak da mogu da odahnu od borbe sa ovim upornim neprijateljem. Činjenica je, međutim, da nega kože sklone ovakvim promenama mora biti intenzivirana u toku letnjih meseci. Sunčanje će uglavnom dovesti do trenutnog utiska da je stanje kože poboljšano, ali je situacija neretko takva da zatvaranje pora, prilikom očvršćivanja ćelija kože na njenoj površini, sprečava lučenje sebuma i dovodi upravo do razvijanja komedona. Nakon leta je zbog toga preporučljivo posetiti dermatologa, te uzeti u obzir efikasne metode kao što je lasersko lečenje akni i ožiljaka od akni, koje savremena medicina nudi kao prirodan način borbe protiv ovakvih promena. Ne bi li se dodatne komplikacije u vezi sa stanjem kože sprečile, u toku letnjih meseci je veoma važno uključiti čišćenje lica u dnevnu rutinu, što je zapravo preporuka za svaki tip kože. Preparati kojima se čisti koža pre i nakon izlaganja suncu bi trebalo da budu blagi, budući da je osetljivost kože uvećana.

Neizostavna hidratacija kože

Uz upotrebu zaštitnih krema, u toku letnjih meseci je veoma važno sprovoditi hidrataciju kože i organizma uopšte na više od jednog načina. Unošenje vitamina i dovoljne količine tečnosti, koje bi uglavnom trebalo da podrazumevaju vodu i nezaslađene osvežavajuće napitke, je neizostavno pravilo ponašanja u cilju održavanja dobrog zdravlja celog tela u uslovima visokih temperatura i izlaganja suncu. S druge strane, kožu je važno češće dodatno hidrirati laganim hidratantnim losionima i kremama, neovisno o njenom tipu. Dakle, čak i koža koju smatramo masnom traži dodatnu hidrataciju tokom leta adekvatnim preparatima, budući da upravo preterano isušivanje kože dovodi do pojačanog lučenja sebuma.

Blagovremena reakcija na promene

Širok je spektar promena na koži do kojih može doći usled značajnijeg izlaganja suncu. Ovo može podrazumevati pojavu fleka i osipa, što se uglavnom efikasno tretira adekvatnim kremama po savetu dermatologa. S druge strane, opekotine, na koje simptomi mahom ukazuju nekoliko sati nakon preteranog izlaganja suncu, mogu da se tretiraju prirodnim preparatima na biljnoj bazi ili hladnim oblozima na bazi jogurta. Ozbiljnija stanja, poput promena na mladežima, zahtevaju dermatološki pregled, ne bi li se predupredile komplikacije. Kada su mladeži u pitanju, dobro je izbegavati njihovo intenzivno izlaganje suncu. Ukoliko se mladeži nalaze na vidnom mestu, čije je izlaganje suncu teško izbeći, njihovo stanje valja pomnije pratiti ili uzeti u obzir njihovo uklanjanje ne bi li se izbegao rizik.

Leto je period godine kojem se gotovo svi radujemo i s nestrpljenjem iščekujemo odmore i brojne mogućnosti za relaksaciju i uživanje u njegovim blagodetima. Ne bismo li zaista na najbolji način iskoristili prednosti ovog godišnjeg doba, bitno je da imamo na umu mere zaštite i nege svoga tela, izloženog specifičnim vremenskim uslovima. Uz nekoliko dodatnih koraka brige o sebi, zasigurno ćete uzeti od leta samo ono najbolje i dugo se sećati lepih trenutaka koje će vam ono pružiti.

Ostavite odgovor