You are currently viewing Zanimljivosti o omiljenom napitku od zrna kafe

Ono što je poznanica među ljubiteljima kafe upravo je njeno poreklo, koje potiče sa podneblja Afrke, Azije i Latinske Amerike. Shodno samom podneblju i načinu uzgajanja, postoji različita aroma, kiselost i sama boja nakon procesa pripremanja. Najlepši miris svakako ima sveže pržena kafa, koja se dalje distribuira u mlevenom stanju ili u celom zrnu. Postoje različiti načini za pripremanje kafe ali je tradicija određena kuvanjem ili pod pritiskom pare. Najbolja kafa je ipak sa podneblja Afrike i kao takva poseduje tradicionalni ukus, miris, slatkoću i umerenu kiselost. U današnjem vremenu razvila se sposobnost pripremanja kafenog napitka iz aparatura, kojima se dalje stvara espresso.

Odaberite aparat za kafu shodno kafenom napitku

 Ukoliko želite sopstveni aparat za kafu uvek se možete na vreme informisati o tačnim specifikacijama proizvoda. Ono što je veoma značajno jeste krajnji produkt fino mlevene kafe, one u zrnu ili čak kapsulama. Od kvaliteta aparata za kafu zavisi ukus espresso kafe. Takođe je značajna vrsta kafe koju određuje njena kiselost, boja, tekstura, miris i krajnja pena bez koje dobar espresso napitak nije moguć.

Kvalitetan i veoma koristan mali kućni uređaj, upravo ističe aparat za kafu. Postoje različite varijante opisanog aparata, ali je osnovna razlika u tipu kafenog napitka i sistemu rada. Postoje aparati samo za espresso, zatim filter kafu, kafu od celog zrna, aparati sa kapusala i kombinovani sistemi kafenih napitaka.

Kod svakog tipa kafenog aparata morate savladati sistem rada, način upotrebe i pravilno održavanje od koga zavisi dugotrajnost upotrebe. Najpoznatiji kafeni napitak upravo je turska kafa, koja nastaje procesom kuvanja stalnim mešanjem.

espresso kafa

Espresso kafa kao  omiljeni kafeni napitak

 U svakom ugostiteljskom objektu na meniju postoji espresso napitak od čijeg procesa ekstrakcije i samog kvaliteta zrna zavisi specifičan ukus. Ljubitelji espresso napitka kombinuju mleko kao obavezni dodatak, dužu ili kraću kafu. Najpoznatije podneblje za razvoj espressa potiče iz Italije, upravo zbog posebnog sistema pripreme i načina branja dragocenih zrna.

Zanimljiv je način serviranja odnosno priložene šoljice u kojima je užitak ispijanja potpun. Uz opsani kafeni napitak najlepše je služiti čokoladni keks ili varijantu mlečnih bombona. Espesso napitak može biti napravljen od čiste sorte arabike sa dodatkom robusa u nešto manjem procentualnom udelu.

Odlike kvalitetnog espresso napitka

 Svaki kafeni napitak ima specifičan ukus način pripreme i zrna karakteristične teksture. Kvalitetan espresso napitak mora biti umerene kiselosti ali veoma prepoznatljivog mirisa fino pečenih zrna. Zavisno od samog tipa kafeniog zrna, kvalitet pene se posebno ističe. Ukoliko se koristi mešavina robusa i arabike, veća je verovatnoća postojane pene.

Kremasta tekstura espresso napitka je zaista posebna i time specifična za prepoznavanje među drugim kafenim napitcima. Ispijanje espressa je pravi užitak ali kao takav ne traje dugo, upravo zbog stvaranja dalje gorčine. Kremasta tekstura ističe se lepotom boje lešnika, gustinom  i kompaktnom teksturom.

Punoći ukusa upravo doprinosi poseban kiselkasti ukus specifične gorčine. Aroma espresso napitka je posebno značajna za sve ljubitelje kafe. Od pritiska pod kojim kafe aparat radi zavisi proces pripreme i fino točenje espressa. Ukoliko niste ljubitelji gorčine uvek se možete opredeliti za slađu varijanu uz dodatak mlečnog napitka.