You are currently viewing Univerzalni saveti za skidanje fleka sa odeće

Svi smo se nekada suočili sa upornim flekama na omiljenim komadima garderobe. Brojni su saveti kako da ih uklonimo, ali nekada ti prosto ne funkcioniše kako smo zamislili. Zato smo sastavili listu univerzalnih saveta za skidanje fleka sa odeće koji će koristiti svima – i početnicima, ali i onima sa dugogodišnjim stažom u pranju i čišćenju.

Pokušajte da reagujete brzo

Kada do fleke dođe, pokušajte da reagujete brzo pobrinete se za nju što je pre moguće. Sveže fleke se mnogo lakše uklanjaju od onih koje su se već osušile na garderobi. Zato je dobro da unapred pripremite mali „set za uklanjanje fleka“ sličan prvoj pomoći koji ćete držati u svom stolu ili automobilu. On treba da sadrži beli peškir ili krpu, malu flašu vode i olovku ili maramicu za uklanjanje fleka što je pre moguće. Međutim, ako su se mrlje osušile i učvrstile, i dalje ih možete ukloniti, samo može potrajati duže ili zahtevati ponavljanje tretmana.

Tretirajte fleku odmah

Kada dođe do flekanja tečnim materijama, obrišite višak tečnosti čistom belom krpom, papirnim ubrusom ili čak komadom belog hleba (odlično za mrlje od masnoće). Izbegavajte trljanje isflekanog područja peškirom od frotira ili tamnom krpom. Možete pogoršati stvari.

Za fleke nastale usled izlivanja gustih materija, uklonite višak tupom stranom noža, špatulom ili čak kreditnom karticom. Nikada nemojte trljati krpom fleku nastalu od senfa, preliva za salatu ili slične masne hrane, jer će to samo napraviti više štete i natopiti dublje vlakna tkanine.​

Međutim, sa nekim čvrstim materijama, kao što je blato, uklanjanje može biti lakše nakon što se fleka osuši. Skinite višak pre nego što se odeća opere, a proces će vam olakšati Candy mašina za pranje i sušenje veša.

raširen-veš-na-žici

Odaberite pravu temperaturu vode

Kada uklanjate fleku nepoznatog porekla, uvek počnite pranje hladnom vodom. Vruća voda može fleke od proteina poput mleka, jaja ili krvi, da „skuva“ u vlakna tekstila.

Topla voda najbolje deluje na poznatim masnim mrljama poput majoneza ili putera, a posebno je važna kada perete veštačka vlakna poput poliestera.

Uvek pročitajte etikete za negu odeće pre nego što preduzmete akciju. Čak i ako znate da je fleka na bazi ulja, nemojte prati farmerke i bluze u vodi koja je toplija nego što preporučuje proizvođač na etiketi.

Pranje ispod 60 stepeni nije dovoljno za uklanjanje masnoća, čak iako deterdženti to omogućavaju.

Izbegavajte sapun

Instinktivno, svi mi posegnemo za čvrstim ili tečnim sapunom kada dođe do flekanja. Ali, nikada ne bi trebalo trljati svežu mrlju sapunom. Sapun, zapravo, može delovati kontraproduktivno i utrljati dublje neke fleke, kao što su one od bobičastog voća ili kašastog povrća. Umesto toga, uzmite tečni deterdžent za pranje sudova ili malo deterdženta za veš i utrljajte ga u zaprljano mesto pre ubacivanja u mašinu.

Soda bikarbona

O sodi bikarboni se najviše piše kao jednom od najboljih poklona prirode za pranje veša, a pritom je i veoma jeftina za nabavku. Ona je savršeno sredstvo za uklanjanje mirisa kako bi veš mirisao uvek bio svež i bezbedna je za upotrebu na svim tkaninama, uključujući dečiju odeću. Odličan je saveznik u čišćenju kompletne kuće i uređaja, a Candy ugradna sudomašina radiće besprekorno ako je povremeno osvežite sodom.

Soda bikarbona pomaže u poboljšanju performansi deterdženta, omekšavanju tkanina i manjem doziranju praška koji bi bio dovoljan za pranje.

Dovoljno je da je nanesete direktno na fleku i učiniće čuda.

raširen-veš-na-žici

Sirće

Destilovano belo sirće je čudotvorac u pranju veša slično kao soda bikarbona. Jeftino je, nežno za tkanine i bezbednije za upotrebu od hlornog izbeljivača i omekšivača. Uvek birajte belo sirće umesto jabukovog ili drugih vrsta jer neće ostavljati tragove.

Belo sirće je ključno kod uklanjanja žutih mrlja od znoja i mirisa ispod pazuha, uklanjanje fleka od buđi, izbeljivanja i vraćanja svežine boji tkanine. Samo dodavanje 1 šolje destilovanog belog sirćeta u završno ispiranje ostaviće odeću mekom i svežim mirisom. Možete čak koristiti i sirće za čišćenje mašine za pranje veša i kao pomoć u kontroli nakupljanja buđi.

Talk

Talk u prahu, puder za bebe, kuhinjski kukuruzni skrob ili obična bela kreda su divi prirodni tretmani koji pomažu da se apsorbuju masne mrlje. Ako odmah primetite da ulje ili mast kaplju na tkaninu, mogu čak i da je uklone.

Jednostavno je za upotrebu: obilno pospite masnu mrlju bebi puderom, talkom ili kukuruznim skrobom, a područje možete istrljati belom kredom. Ostavite da odstoji najmanje 10 minuta da upije sve masnoće, a zatim sredstvo jednostavno obrišite. Kasnije operite u mašini za veš ili hemijski očistite odeću prema uputstvima na etiketi za negu.

Iako komercijalna sredstva za čišćenje obećavaju da će ukloniti sve vrste fleka sa odeće, možda ih nećete uvek imati pri ruci ili neće uvek uspeti. Tu na scenu stupaju uobičajeni proizvodi za domaćinstvo koje svi imamo. Oni često mogu ukloniti mrlje sa odeće jednako dobro kao i komercijalna sredstva za čišćenje, uz mnogo manje novca. Javite nam vaše trikove.

Ostavite odgovor