You are currently viewing Šta podrazumeva bezbedno putovanje automobilom?

Kao učesnici u saobraćaju, obavezni smo da poštujemo bezbednost, kako svoju, tako i drugih ljudi. Međutim, bezbednost u saobraćaju ne podrazumeva samo poznavanje i poštovanje pravila i propisa.

Bilo da je reč o svakodnevnoj vožnji automobilom po svom rodnom gradu ili pak o nekom dužem putovanju, postoje određene mere koje je potrebno preduzeti kako biste bili sigurni da će svako vaše putovanje proći kako treba.

U nastavku teksta pročitajte na šta sve treba obratiti pažnju prilikom pripreme za putovanje automobilom.

Šlep služba – najpouzdanija pomoć na putu

Pre svega je bitno znati da, koliko god da se dobro pripremite, uvek postoji mogućnost da nešto pođe neplanirano. Svaki vozač se tokom svoje vozačke prakse bar nekada našao u situaciji kada mu je bila potrebna pomoć na putu. Mnogim iskusnim vozačima se to i dan danas dešava.

Nepredviđene situacije su prosto sastavni deo života. Međutim, iako se one ne mogu izbeći, možete se pripremiti na njih, i to vrlo lako.

Pronađite šlep službu koja će biti vaš pouzdan partner na putu u Nišu i sačuvajte njen kontakt tako da vam je uvek pri ruci. Na taj način, ukoliko dođete u situaciju da vam je potrebna pomoć, možete biti sigurni da će ona doći u što kraćem roku.

Redovan servis čini bezbedan auto

Koliko god vaš auto važio za bezbedan model auta, stepen njegove bezbednosti će zapravo biti određen vašom brigom o njemu. Nezgode i kvarovi na putu se ne mogu potpuno izbeći, ali zato možete smanjiti njihovu učestalost. 

Pre svega, potrebno je voditi dobru brigu o svom autu, što podrazumeva da redovno proveravate njegove funkcije, kako biste bili sigurni da sve radi kako bi trebalo. Postoje određene funkcije koje možete proveriti sami, kao što su to na primer ispravnost akumulatora, pritisak u gumama i isparvnost akumulatora.

Međutim, nije sramota ove stvari prepustiti automehaničaru. Ukoliko niste upoznati sa unutrašnjošću svog automobila, najbolje je odvesti ga kod automehaničara koji će sve neophodne provere uraditi umesto vas.

Koliko god se dobro razumeli u rad automobila, veliki servis je svakako nešto što ne možete uraditi sami, osim ako ste automehaničar po struci. Ni mali servis nije nešto što smete prevideti, te je veoma bitno vršiti redovno servisiranje vozila.

volan-navigacija-gps-automobil

Šta sve treba poneti sa sobom na putovanje?

Bilo da je kratko ili dugo, postoje određene stvari koje morate poneti sa sobom na putovanje, kako biste sebi osigurali bezbednu vožnju. Obično na ovo mislimo samo kada idemo na duga putovanja, ali upravo zbog toga nam se ponekad i desi da nam zatreba pomoć na putu u okviru svog grada.

Pre svega, postoji određena oprema koju prema propisima uvek morate imati u svom vozilu. Ovu opremu čine komplet prve pomoći, reflektujući prsluk, rezervni točak, uže za vuču vozila i reflektujući trougao.

Međutim, osim opreme propisane zakonima, postoje i druge stvari koje vam mogu asistirati u slučaju problema na putu. To su rezervno ulje i rashladna tečnost za motor, dizalica za zamenu točka, kao i kablovi za startovanje motora.

Budnost i koncentracija su najbitniji faktori bezbednosti u saobraćaju

Automobil nije jedino na šta treba da obratite pažnju prilikom pripreme za saobraćaj. Ne zaboravite da ste vi ti koji upravljaju automobilom, a veliki broj nezgoda u  saobraćaju su rezultat ljudskog faktora. Iskustvo u vožnji ovde ne igra ulogu, jer se greške ne dešavaju samo kod vozača početnika, već i kod onih sa dugogodišnjim iskustvom.

Najčešći uzroci grešaka u saobraćaju jesu umor i nedostatak koncetracije. Ljudi često voze auto ranom zorom neispavani ili kasno uveče, premoreni. Međutim, tek kada je reč o putovanjima na duge staze, mi zapravo počnemo da razmišljamo o nedostatku sna kao potencijalnom problemu.

Preporuka je da se, pre nego što pođete na dugo putovanje, pobrinite da ste se dobro naspavali i da niste umorni. Međutim, ni vožnja po gradu nije nimalo bezazlena, te bi, ukoliko osećate nedostatak koncetracije ili premor, uvek bilo najbolje da ne pođete automobilom već taksijem ili javnim prevozom.

Koncentracija je još jedan bitan faktor. Kao vozač, morate konstantno biti svesni svog okruženja i maksimalno usredsređeni na njega, stoga nema mesta distrakcijama. Nemojte pričati telefonom dok vozite i nemojte gledati u njega. Takođe, ukoliko vas muzika i razgovor sa suvozačem dekoncentrišu, nemojte ih forsirati.

Dakle, bezbednu vožnju čini mnogo više nego samo poštovanje saobraćajnih pravila. Osim poznavanja saobraćajnih propisa, potrebno je i znati u kom stanju sesti za volan, kako preduprediti potencijalne kvarove i nezgode, kao i kome se obratiti u situacijama kada vam je pomoć na putu neophodna.

Ostavite odgovor