You are currently viewing Šta je potrebno za najbolji recept za moka kafu?

Svi znamo da postoji mnogo različitih ukusa i aroma kafi, a koje se razlikuju i po načinu pripreme i po poreklu, sastavu i drugim dodacima. U tom moru svako traži i pliva ka onome  što je savršen izbor sa njega i što se slaže sa njegovim sklonostima.

Poslednjih godina je veoma popularno da se u udobnosti svog doma prave različiti topli i hladni napici ovog tipa. To je pogotovo postalo popularno sa pojavom pandemije i nemogućnošću da uživamo u omiljenim aromama u atmosferi koju nude kafići i restorani.

Zato je jedan napitak postao posebno popularan među ljudima i shodno tome pojavili su se razni Moka recepti.

Edukujte se o osnovim karakteristikama

Dobro predznanje, informisanost i razumevanje suštine onoga što pravite može biti tajna uspeha kako u kulinarstvu tako i kod barista amatera. Zato da biste mogli da spremite za užitkom i ljubavlju najbolju moguću verziju Moka recepta treba da znate sledeće stvari.

Samo ime vodi poreklo od lučkog gradića Moka (izvorno Al-Makha) koji se nalazi na obalama Crvenog mora u Jemenu. Pre nekoliko vekova ovo mesto bilo je najvažnije i najveće kada je u pitanju trgovina kafom. I receptura vodi poreklo odavde.

Pravi se od specifične vrste Arabike i trebalo bi da ima dominantno čokoladnu notu, ali može biti i sa drugim voćnim aromama. Na našim prostorima najčešće se pravi do espressa, mleka i čokolade (odnosno čokoladne arome).

Zato treba odmah napomenuti da postoji mnoštvo ukusa i varijanti, ali i da može biti poslužena i kao topli i kao hladni napitak.

Sastojci potrebni za najbolji recept

Najbolje bi bilo kada biste za pripremu uzeli originalnu Moka kafu autentične istoimene sorte, ali na našim prostorima je to malo teže dostupno. Zato se ona najčešće pravi od tri glavna sastojka koja su nama dostupna i oni podrazumevaju espresso, mleko i najčešće čokoladnu aromu.

Ono što Moka recept razlikuje od klasičnog espressa jeste da ovaj topli napitak sadrži 2/3 mleka u sebi što automatski znači da je ovo dominantan sastojak.

Kada su čokoladne arome i čokolade u pitanju mogu se praviti razni izbori od jačih i blažih verzija, crne ili mlečne čokolade.

Na primer, u SAD-u je popularno da Moka recept sadrži i druge slatkaste ili voćne ukuse koji upotpunjuju miris i ukus naptika čime se stvara jedinstvena mešavina. Oni obično dodaju razne sirupe i prelive, šlag, a često i mančemlov.

Sada je jasno da je teško izdvojiti jedinstven Moka recept koji bi odgovarao svakome, jer se obično pravo u skladu sa ličnim afinitetima i ukusima koji su karakteristični za određeno podneblje.

Dobra tehnika i odgovarajući aparat

S obzirom da govorimo o savremenom dobu gde veliki broj domaćinstva poseduje svoje aparate za kafu i uživa u pripremi ovih napitaka kod kuće, treba napomenuti da se odlični recepti Moke mogu napraviti uz pomoć ovih aparata i korišćenjem kapsula.

Najjednostavniji recept za pripremu bi podrazumevao da stavite kockicu čokolade ili dve u šoljicu, stavite odgovarajuću kapsulu koja će se preliti preko čokolade čemu dodajte čvrsto umućenu mlečnu penu koju ćete sa tim pomešati.

Dostupni podaci govore o tome da se u ovaj napitak često dodaju razni sastojci poput ruma, peperminta za svežiji ukus, cimeta za intenziviji ukus, višnje koje će dati sočnu voćnu notu ili banane itd.

Ostavite odgovor