You are currently viewing Šta je kolposkopija?

Pregled grlića materice, vagine kao i spoljašnjih genitalija sa uveličanjem od čak 10 do 60 puta predstava medicinsku metodu, odnosno pregled koji se naziva kolposkopija.

Sam pregled je bitan za zdravlje žene jer će se sa dosta preciznosti uvideti svaka promena na genitalnim organima, a lekar koji vodi brigu o zdravlju će doneti odluku o daljem postupku odnosno lečenju.

Ukoliko vam je poznat običan ginekološki pregled, znate da ćete na istom stolu imati i kolposkopski pregled.

On se obavlja nakon prestanka menstrualnog krvarenja, ili ukoliko je potrebno sredinom samog menstrualnog ciklusa.

Kolposkopija izvođenje

Na samom početku bitno je da vam kažemo kako pregled nije bolan, jedino je za pacijente nelagodan.

Sama kolposkopija ne traje duže od 10, odnosno kraće od 5 minuta i radi se u budnom stanju a ne pod anestezijom.

Ukoliko nakon samog pregleda za vašeg lekara budu sumnjive kolposkopske slike, on će uzeti komadić tkiva kako bi se uradila analiza odnosno biopsija i tada možete dobiti kratkotrajnu lokalnu anesteziju i to u sam vrh materice.

Kolposkopija je bitna jer će na taj način prilikom svakih promena, lekar dosta preciznije sagledati svaku od njih koja je prisutna na genitalnim organima.

Postupak kolposkopije podrazumeva da se najpre pregledaju spoljašnji genitalni organi pacijentkinje, a kasnije se pregledava vagina i grlić materice.

Kako bi se otklonio višak sluzi grlić će vaš lekar premazati sa 3% sirćetnom kiselinom, a epitel grlića će zabubreti i promene će postati vidljivije.

Nakon što lekar bude uvideo sve što je potrebno kako bi postavio pravu dijagnozu, grlić se premazije rastvorom joda, odnosno Lugolovim rastvorom.

Kada je potrebno raditi kolposkopiju

Pod uslovom da je kontrola u granicama normalne kolposkopski test uz uzimanje PAPA brisa potrebno je raditi minimum jednom godišnje, a prvi pregled je potrebno uraditi najkasnije tri godine nakon prvog seksualnog odnosa, i ne kasnije od 21. godine života.

Sigurni smo da vam je jasno kako je za pravilnu brigu o zdravlju genitalnih organa žene potrebno raditi kolposkopiji, a sam cilj ovog pregleda jeste da se rano otkriju sumnjive promene na površini grlića materice.

Bitno ih je rano otkriti jer one mogu vremenom da prerastu u karcinom grlica materice, naravno ukoliko se ne leča na vreme i uz adekvatnu terapiju.

Takođe, kako bi se odredila i tačna promena mesta i stepena sumnjivih promena takozvanih L – SIL i H – SIL potrebno je raditi kolposkopiju, ali i ovom metodom će vaš lekar imati mogućnost da prepozna promene koje su povezane sa HPV virusom za koji se vezuje činjenica da je najvažniji faktor u nastanku raka glića materice.

Kolposkopija se radi i u cilju prepoznavanja već postojećeg karcinoma koji je zahvatio matericu bilo da se nalazi u početnom ili uznapredovalom stadijumu.

Medicinska metoda kojom će biti pacijentkinji posmatran grlić materice kao i vagina se ne radi tokom menstruacije, a savet je i da se izbegavaju tamponi i vaginalete dva dana pre zakazanog pregleda.

Kako izgleda kolposkopski pregled?

Sam pregled se ne radi u nekoj posebnoj ambulanti, već u standardnoj ginekološkoj, a pregled se radi u ležećem položaju kao što je slučaj prilikom standardnog ginekološkog pregleda i uzimanja PAPA test.

Sam pregled nije bolan ali može biti neprijatan ili da imate osećaj žarenja odnosno peckanja s obzirom na to da će vaš ginekolog koristiti razne rastvore kako bi sam pregled obavio na adekvatan i ispravan način.

Lekari su saglasni sa činjenicom da se u reproduktivnom periodu svake žene koloskopija obavlja jednom godišnje, a ukoliko se kombinuje sa PAPA testom sa sigurnošću se na vreme može otkriti ozbiljna bolest koja može biti kobna i po život svake žene.

Metoda kolposkopije omogućava da se uveliča grlić materice, a lekaru će ona omogućiti da vidi položaj abnormalnih ćelija kao i samu veličinu njihovih polja.

Upravo veličina i položaj ovih ćelija će dodatno pomoći vašem lekaru da odredi ozbiljnost abnormalnosti, ali i odrediti dalju terapiju odnosno lečenje u zasvinosti od njene potrebe.

Ukoliko se na vreme otkriju, prate i rano tretiraju prekancerogeni delovi u večini slučajeva ne postaju cervikalni kancer.

Ukoliko je rađena biopsija grlića materice, nakon metode koploskopije moguće je da se pojavi krvarenje.

Takođe nakon pregleda ukoliko je ginekolog koristio rastvor tečnog zavoja, kod vas kao pacijentkinje je moguća pojava i braon odnosno crnog vaginalnog iscednika koji ima oblik kao zrnce kafe.

Ne paničite, jer bi to trebalo da nestane nakon nekoliko dana.

Takođe, ukoliko ste zaposleni ili idete u školu moći ćete odmah nakon kolposkopije da se vratite svojim aktivnostima, a većina pregledanih žena nakon samog pregleda ne oseća nikakav bol ni grčeve.

Preporuka je da nekoliko dana nakon urađene intervencije ne stavljate kreme, tečnosti ili tampone u vaginu i da nemate seksualne odnose.

Rezultati su uglavnom nakon 7 do 14 dana, ali najbolje pitajte svog lekara i ne pretpostavljajte da su rezultati biopsije dobri, ukoliko vas ginekolog ne pozove, nazovite vi njega i raspitajte se o svom zdravlju odnosno samim rezultatima.

Svakako je bitno da pratite svoje zdravstveno stanje nakon kolposkopije jer ukoliko imate teško krvarenje odnosno da vam se desi kako je uložak natopljen za sat vremena, ili ukoliko imate vaginalno krvarenje koje je pristuno više od 7 dana obavezno se javite svom lekaru.

Zatražite pomoć i ukoliko je vaginalni iscedak neprijatnog mirisa, ili ukoliko imate temperaturu višu od 38ºC ili osećate jake bolove u karlici i grčeve koji ne prolaze čak ni nakon upotrebe nekih analgetika.

Ostavite odgovor