You are currently viewing Saveti za siguran seksualni odnos

Povezanost rizika po zdravlje i seksualnog odnosa su razlog zašto je važno uputiti se u temu o sigurnosti.  Termin bezbedan seks isključuje mogućnost rizika od polno prenosivih bolesti, infekcija, ali se ovaj termin koristi i kada su u pitanju neželjene trudnoće. Stručnjaci se slažu da ne postoji apsolutno bezbedan seks i  uglavnom su složni i u načinima na koji se može smanjiti rizik.

Razgovor sa seksualnim partnerom o prisustvu i rizicima od obolevanja od polno prenosivih bolesti preporučuje se kao preventivna mera, ali i izbegavanje seksa sa partnerima sa vidljivim infekcijama, otvorenim ranicama.

Kako postoje tri vrste seksualnih odnosa to se mere za siguran seks mogu tako i posmatrati.

Oralni seks je na prvom mestu po riziku od infekcija jer je partner direktno izložen telesnim tečnostima i vrlo lako se može zaraziti herpesom, gonorejom ili klamidijom. Ove infekcije su manje opasne i brže se leče nego većina polnih bolesti, a preventivna mera za zaštitu su kondomi, ili vaginalne barijere. Korišćenje sredstava za zaštitu smanjuje užitak, kako  u predigri tako i u samom seksualnom činu, pa se preporučuje korišćenje lubirikanata. Partenerima su na raspolaganju različite vrste lubrikanata, a njihovo nanošenje, uz malo kreativnosti, može da bude i jedna vrsta predigre. Na raspolaganju su i lubirinanti različitih boja i ukusa, ali je svakako preporučljivo proveriti hemijski sastav na pakovanjima zbog mogućnosti izazivanja alergijskih reakcija.

Vaginalni seks takođe nosi visok stepen rizika, ali su mogućnosti zaštite šireg spektra. Izloženost telesnim tečnostima oba partnera uključuje mogućnost obostrane infekcije i u pitanju su polno prenosive bolesti za čije lečenje je obično potrebno duže vreme i puno strpljenja. Fizičke barijere su jedna od mogućnosti za prevenciju od infekcija i to u vidu kondoma ili vaginalnih barijera. Budući da ove barijere sprečavaju fizički dodir, dosta partnera ih izbegava zarad većeg seksualnog užitka, pa korišćenje lubrikanata može da reši problem.

Analni seks takođe nosi rizik jer bakterije u anusu mogu proširiti infekciju. Kako ansu ne luči ni jednu vrstu tečnosti koja olakšava seksualni upotreba lubikanata je obavezna, a kao mera zaštite izuzetno je važno da penetrativni partner koristi kondom.

Sve ove mere prevencije koriste se i kada su seksualne igračke u pitanju, ali i kada se radi o seksualnom zadovoljavanju masturbacijom. Higijena je nešto na šta ne treba posebno skretati pažnju, a prilikom korišćenja seksualnih pomagala preporučljiva je dezinfekcija i obavezna specijalna sredstva za čišćenje.

Bezbedan seks uz upotrebu fizičkih barijera ne mora da bude manje uzbudljiv i sa manje užitka, a sam osećaj sigurnosti može da pruži veliku dozu prijatnosti.

Kako se uz upotrebu fizičkih barijera preporučuje korišćenje lubrikanata važno je znati kako se kombinuju.

Lubrikanti na bazi vode mogu se koristiti uz sve vrste fizičkih barijera. Na tržištu se mogu naći u vidu tečnosti ili gela, i njihva prednost je brzo upijanje od strane sluzokože vagine, ali se zbog visokog sastava vode brzo i suše.

No, lako se mogu ponovo navlažiti dodavanjem nekoliko kapljica vode. Lubrikanti na bazi silikona se ne preporučuju za korišćenje sa seksualnim igračkama koje u svom sastavu sadrže silikon jer može doći do neželjene reakcije.

Izuzetno su poželjni kada je analni seks u pitanju, i sigurni kada su u pitanju kondomi na bazi latexa i gume. Lubrikanti na bazi ulja deluju korozivno na latex i gumu pa ih treba izbegavati u slučaju upotrebe kondoma ili dijafragme. Takođe ne bi trebalo da se koriste sa igračkama na bazi gume.

Za one opreznije i sve koji zaziru od seksa sa fizičkim barijerama preporučuju se nepenetrativne opcije kao što je ručna stimulacija, a na raspolaganju je i međusobna masturbacija.

Za siguran seks obavezno je i povremeno testiranje na polno prenosive bolesti.

Ostavite odgovor