Ruski prirodni lekovi za trigliceride i holesterol

Iako su trigliceridi i holesterol neophodni za pravilno funkcionisanje organizma, povišen nivo masnoće može rezultirati brojnim bolestima srca, srčanim ili moždanim udarom.

Holesterol je proizvod jetre i nalazi se u dva oblika: lipoprotein niske gustine (LDL) i lipoprotein visoke gustine (HDL).

Lipoprotein visoke gustine je „dobar holesterol“ i zadužen je da čuva kardiovaskularni sistem i ne dozvoljava nakupljanje lošeg holesterola. Uloga mu je da snabdeva ćelije holesterolom, a da višak putem krvi vraća u jetru gde se izbacuje ili reciklira.

Lipoprotein niske gustine poznat nam je i kao „loš holesterol“. Njega stvara i naše telo, ali ga unosimo i svakodnevnom kozumacijom brze hrane, nezdravim i masnim obrocima.

Loš holesterol se često nakuplja na zidovima arterija smanjujući protok krvi ili potpuno blokirajući njen dalji protok. To za posledicu može imati arterosklerozu, srčani udar, moždani udar, neke druge srčane tegobe, pa čak i smrt.

Mada se upravo nepravilna ishrana povezuje sa povišenim nivoom holesterola u krvi, postoje još neka stanja koja dovode do toga.  Tako, recimo, osobe koje boluju od bolesti štitne žlezde, često imaju i visok holesterol, kao i oni sa obolelom jetrom, nekom autoimunom bolešću, otpornošću na insulin, kao i one koje su izložene stresu ili je došlo do trovanja teškim metalima.

Trigliceridi su druga vrsta masnoća u krvi i njih unosimo hranom. Nastaju tako što ih proizvodi naše telo od viška kalorija i pretvara ih u rezerve. Oni su korisni za naš organizam, ali povećana koncentracija triglicerida u krvi može dovesi do ozbiljnih oboljenja, najčešće srca.

Ishrana kod povišenog holesterola i triglicerida

Povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi ne daju karakteristične simptome. Najčešće se otkrije tek kada dođe do oboljenja i ozbiljnijih posledica. Stoga je neophodno redovno se kontrolisati, ali i povesti računa o ishrani i zdravim životnim navikama.

Treba ograničiti unos masnog crvenog mesa. Najbolje je umereno konzumirati mršavo pileće i ćureće meso bez kože, a mleko i mlečni proizvodi treba da budu sa manje masnoće.

Vodite računa o svojoj telesnoj težini. Gojaznost povećava rizik za povećan holesterol, kao i nedostatak fizičke aktivnosti, alkoholizam, pušenje i neumereno konzumiranje kafe.

Omega-3 masne kiseline su obavezne za osobe sa visokim holesterolom. Više ribe, lanenog semena, indijskog oraha, chia semenki, oraha, spanaća, avokada, bundeve i karfiola, neophodno je uvrstiti na jelovnik.

Trenirajte umereno, šetajte i budite aktivni i pokušajte da eliminišete stres.

U ishranu uvrstite više vlakana, pijte najmanje 2 l vode dnevno i vodite računa o glikemijskom indeksu namirnica.

Prirodni lekovi protiv holesterola i triglicerida

Pred vama su recepti za ruske narodne lekove koji pomažu u snižavanju holesterola i triglicerida, ali i uopšteno povoljno deluju na celokupan organizam.

Limun i celer – Celer i limun su namirnice koje ćete pronaći u većini naodnih lekova za snižavanje masnoće u krvi. Obiluju vitaminima i mineralima, pa ovu mešavinu možete piti i za detoksikaciju i jačanje imuniteta.

Tri organska limuna dobro operate, te nasecite na kolutove sa korom. Iseckajte 500 g stabljika i lišća celera i sve sameljite u blender. Sa strane prokuvajte 2 l vode i ohladite, pa prelijte kašu od limuna i celera. Ostavite da prenoći, a zatim procedite kroz gazu i čuvajte u staklenoj boci u frižideru. Dobijenu tečnost treba piti ujutru i uveče, oko pola litra.

Ova tečnost se pije 2 – 3 meseca, pa se pravi pauza.

Limun i peršun – Ova mešavina je dobra i za detoksikaciju i cirkulaciju.

Najpre 1 kg organskog limuna operite i ostavite ga u toploj vodi sa jednom vrećicom sode bikarbone da omekša. Za to vreme dobro operate stabljike celera, pa ih naseckajte na sitno. I limun isecite na kolutove i kuvajte sve zajedno narednih 2 – 3 sata u 3 l vode. Obično tečnost upari i ostane oko pola. Tečnost zatim treba ocediti, pa čuvati u staklenim eglama ili flašama u frižideru.

Pije se rakijska čašica dnevno, najbolje ujutru pre jela i pauza se pravi nakon 2 nedelje.

Limun i beli luk – Pokušajte da pronađete domaći beli luk, oko 30 čenova, i iseckajte ga. Iseckajte i 4 organska limuna na sitno i prokuvajte sve zajedno do ključanja. Ostavite da se ohladi, pa procedite i tečnost koju dobijete sipajte u tegle i čuvajte u frižideru.

Pijte tečnost svakodnevno po 50 ml u toku dana 3 nedelje, pa nakon toga napravite pauzu od 7 dana.

Ova mešavina dobra je i za snižavanje krvnog pritiska i poboljšava cirkulaciju u mozgu.

Med i đumbir – Jedan veći koren đumbira narendati u kilogram meda i ostavite makar 24 h. Konzumirajte ovu mešavinu svakoga dana po 1 kašiku.

Cvekla i limun – Ova kombinacija je veoma delotvorna za lečenje holesterola i triglicerida.

Možete napraviti veoma zdravu i ukusnu salatu ako svežu, očišćenu, cveklu narendate i prelijete limunovim sokom, te dodate mikrobilje i semenke.

Možete ih pomešati kao smuti. Jednu jabuku, cveklu i sok od limuna (ili ceo limun) sameljite u blender sa malo vode i zasladite sa malo meda.

Usitnite 5 limunova sa korom i jednu srednju cveklu i isitnite ih u blenderu. Procedite dobijenu smesu i sok koji dobijete pijte svakodnevno po 1 dl ujutru i uveče.

Čaj i cimet – Pijte svakodnevno zeleni čaj, jer je dokazano da je veoma učinkovit za snižavanje holesterola i triglicerida u krvi. Pijte ga ujutru i uveče i dodajte mu kašičicu cimeta i meda kako biste pojačali dejstvo.

Karanfilić – Oko 5 g karanfilića sipajte u flašu od 2 l vode i ostavite da stoji 3 dana u frižideru. Povremeno promućkajte. Pijte svako jutro pre jela po 100 ml naredne 3 nedelje.

Čičoka –  Čičoka je bogata inulinom koji je poznat kao sastojak koji snižava triglyceride i holesterol u krvi. Takođe, utiče na redukciju masti i mršavljenje, te čuva krvne sudove,a biljka je bogata i antioksidansima koji blagotvorno deluju na čitav organizam.

Krtolu čičoke dobro operate pod mlazom mlake vode, nasecka na kolutove i ređa u keramičku posudu red po red. Između svakod reda se naspe soli, a zatim kada se posuda napuni, prelije se vodom tako da svi delovi biljke budu u vodi. Posuda se okreće prvo svakog drugog dana tri puta, a posle svakog trećeg dana tri puta i 15. dana je čičoka spremna za upotrebu. Koristite je ujutru kao salatu, dodatak jelu. naročito ukoliko ste dijabetičar ili ste anemični.

Tušt – Ova samonikla biljka, osim što je lekovita, u nekim delovima sveta se jede i kao salata i koristi u kuhinji. Ipak, kod nas su njena svojstva manje poznata i često se nepravedno tretira kao korov.Tušt je bogat kalcijumom i kalijumom, kao i omega 3 masnim kiselinama, mineralima i vitaminima. Preporučuje se osobama sa začepljenim krvnim sudovima i povišenim trigliceridima i holesterolom.

U Kini i Indiji se priprema kao salata, sveža, uz malo začina. Za salate birajte mlade listove.

Stariji listovi zahtevaju termičku obradu. Mogu se kuvati na pari sa malo začina i maslinovim uljem, poput pripreme špargle ili kao varivo, slično pripremi spanaća.

Ruski lek za trigliceride i holesterol –

Za pripremu ovog leka neophodno vam je: 700ml prirodnog jabukovog sirćeta,4 čena sitno seckanog belog luka,1 manja glavica sitno seckanog crnog luka, 2 sveže ljute paprika, 4 kašičice rendanog đumbira, 2 kašičice rendanog svežeg rena, 2 kašičice kurkume u prahu.

Sve sastojke osim sirćeta lepo sjedinite, a zatim prespite u veću teglu i naspite jabukovo sirćeTeglu zatvorite, energično protresite da se svi sastojci sjedine i ostavite na suvom i hladnom mestu dve nedelje.  Svakodnevno po nekoliko puta protresite teglu i ponovo vratite da odstoji. Nakon dve nedelje procedite kroz gazu i tečnost čuvajte u staklenoj tegli (može i na sobnoj temperaturi).

Svakodnevno uzimajte jednu supenu kašiku razblaženu vodom ili koristite u pripremi jela ili salata. Postepeno pojačavajte količinu tako da najviše u danu upotrebite 4 supene kašike. Pre svake upotrebe energično promućkajte kako bi se talog digao sa dna tegle.

Ovaj lek se ne preporučuje osobama koje imaju čir na želudcu.

Šafran – Šafran vam je verovatno poznat kao začin koji daje sjajan ukus jelima, ali često se zaboravlja njegova izuzetna lekovitost. Rusi ga koriste u lečenju bubrega, aritmije, problema sa varenjem i povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Za lečenje holesterola neophodno je da svako jutro na prazan želudac popijete sveže pripremljeni smuti od 1 šargarepe, pola celera, soka od 1 narandže i pola kašičice šafrana. Neophodno je da se sastojci dobro izmešaju i usitne.

Aktivni ugalj – Aktivni ugalj je takođe sjajan trik za lečenje holesterola. Pijte svakodnevno čašu crne limunade kako biste se rešili triglicerida i holesterola.

Nepohodno je da 4 čaše vode  i  ¼ kašičice aktivnog uglja (ili jednu pumeću tabletu) pomešate sa sokom od 1-2 limuna, prohladite i pijete napitak u toku dana.

Glog  – Kod začepljenih krvnih sudova dobro je koristiti glog. Naročito se preporučuju starijima sa bolestima srca i krvnih sudova, ali i mlađim osobama.

Pronađite svetove crvenog gloga, pa njima napunite staklenu teglu do vrha. Prelijte ih kvalitetnom ruskom votkom i čuvajte narednih nedelju dana na hladnijem i mračnom mestu. Nakon toga cvetove izgnječite u avanu ilisameljite, pa vratite u teglu (pokušajte da to bude sa što manje gubitaka), pa zatim 30-40 kapi tincture koristite 3 puta dnevno tako što ih razmutite u čaši vode. Ovakva terapija se koristi naredna 3 meseca kada je neophodno napraviti pauzu.

 

Ostavite odgovor