You are currently viewing Renoviranje stana – smernice za plan budžeta

Planirate da renovirate dom u kome živite ili kupujete stambeni prostor koji treba adaptirati? Renoviranje stana je veliki projekat, pa kreiranje budžeta za sve troškove može biti težak i zahtevan proces.

Za početak, treba imati na umu da adaptacija stambenog prostora uvek košta više nego što se prvobitno misli.  Zbog toga je planiranje budžeta i više nego važno ako želite da uštedite novac, a pritom ne narušite kvalitet radova i krajnji rezultat.

Pripremili smo nekoliko korisnih smernica koje vam mogu pomoći da pametno isplanirate finansije i renovirate svoj dom. Pročitajte.

Zašto vam treba plan budžeta renoviranja stana?

Na adaptaciju životnog prostora ljudi se rešavaju uglavnom jednom u životu. Nekada je to odluka da se naprave promene u domu u kome već živite, a ponekad prvi korak nakon kupovine stana. Naime, u nekim slučajevima, više se isplati  kupovina starog stana i njegovo renoviranje od kupovine novogradnje.

Na domaćem tržištu poslednjih godina je naročito izražen trend rasta cena novih stanova. Primera radi, kada su u pitanju cene nekretnina u Beogradu, njihov rast diktira velika potražnja za prestoničkim stanovima. Premda je zabeleženo poskupljenje od oko 16% u odnosu na prošlu godinu, prodaja svih vrsta nekretnina je konstantna.

Veliku potražnju prati i široka ponuda, a pored stambenih kompleksa koji se tek grade, postoji i veliki izbor stanova u starogradnji. Mnogi kupci traže da kupe stari stan jer tako mogu da dobiju malo povoljniju cenu kvadrata. Međutim, kada se kupuje stan čiji niste prvi vlasnik, renoviranje je uglavnom neizbežno.

Bilo da adaptacija podrazumeva manje izmene u prostoru, poput promene nameštaja i boje zidova ili neke zahtevnije poslove kao što je zamena stolarije, pločica ili čak rušenja zidova – treba vam dobar finansijski plan. No, odakle početi?

Najpre, potrebno je da odredite šta je to što vam je zaista potrebno, a šta jednostavno želite. Potom, treba razmisliti koji su vam izvori finansija – da li imate ušteđevinu ili podižete kredit? Kada steknete opštu predstavu o tome koliko novca morate da potrošite na renoviranje (i odakle taj novac dolazi), trebalo bi da budete u mogućnosti da donosite bolje odluke o uređajima, nameštaju i drugim detaljima renoviranja stana.

Odlučite o vašim glavnim potrebama i prioritetima renoviranja

Razlog za renoviranje stana uglavnom ima veze sa nekom potrebom koju vaša trenutna životna situacija ne ispunjava. Možda je vam treba više prostora u dnevnom boravku ili novo kupatilo? Bez obzira na to koji su vaši razlozi za renoviranje, obavezno ih sve zabeležite i odredite prioritete.

Koji su vaši ciljevi remodeliranja? Ako vam treba veće kuhinjsko ostrvo, a novi kuhinjski aparati su nešto niže na listi prioriteta, držite se tog plana. Ostvarite primarne ciljeve i ostavite kupovinu mirkotalasne peći za kasnije – kada se steknu uslovi za to.

Pogledajte odnos cene i kvaliteta svakog projekta

Planirate da prodate svoj dom u budućnosti? Prilikom odabira projekata renoviranja kuće vodite računa o povraćaju ulaganja. Na kraju krajeva, nema razloga da investirate više hiljada evra u kuhinju, ako nećete moći da prodate stan za više nego što ste ga prvobitno platili.

Kada odredite prioritete u adaptaciji, istražite cenu svakog projekta i procenite da li da se upuštate ili ne. Postoje neka poboljšanja koja sasvim izvesno povećavaju vrednost nekretnine, kao što je oblaganje zidova kamenom, preuređenje kupatila ili zamena stolarije. Prema tome, bolje je investirati u nove prozore no možda u kućne uređaje ili novu sofu za dnevni boravak.

plan-budžeta-novac-kalkulator

Smislite kako ćete finansirati renoviranje

Pošto izaberete u kom smeru će ići adaptacija stana, sledi ozbiljniji korak – određenje izvora finansija. Morate precizno znati kako ćete platiti renoviranje. Da ne biste imali ogromne gubitke i nepredviđene troškove, napravite nacrt trenutnih finansija.

U idealnom slučaju imate ušteđevinu i možete da pokrijete sve troškove. Međutim, ako projekti obnavljanja stana premašuju sredstva kojima raspolažete, moraćete da razmislite o pozajmici ili kreditu. Kreditne kartice takođe mogu biti način da finansirate kupovinu kućnih aparata, na primer. Ovo je dobra ideja, ali samo pod pretpostavkom da imate plan da u određenom roku sve dugove otplatite.

Razgovarajte sa prijateljima koji su prošli kroz renoviranje stana

Razgovarajte o svom projektu renoviranja sa nekim ko je to iskusio iz prve ruke. Pored znanja i saveta o tome kako da renoviranje sa uspehom završite, možete naučiti i kako da smanjite troškove i iskoristite budžet na odgovarajući način za određene projekte. Primera radi, ako imate prijatelje koji su renovirali kupatilo, trebalo bi da vam daju savete o tome gde da pronađete dobre ponude za pločice i sanitarije.

Takođe, možete se osloniti na tuđe iskustvo da ne napravite neke tipične greške koje se prilikom renoviranja stana prave. Ovo bi moglo da vam uštedi velike sume novca.

Istražite materijale, prodavnice i cene

Prilikom planiranja budžeta za renoviranje kuće, apsolutno je ključno da imate neku ideju o tome koliko šta košta. Izdvojite dovoljno vremena da istražite cene za svaki projekat u koji nameravate da se upustite. Ako renovirate kuhinju, raspitajte se kolike su cene radnih ploča i kuhinjskih uređaja, koliko koštaju podovi ili pločice. Kad ste u toku sa cenama, lakše će vam biti da vodite tekući zbir troškova renoviranja.

Započnite istraživanje na internetu, a potom obiđite salone nameštaja, keramike i bele tehnike, kao i lokalna skladišta u kojima se prodaju granit, mermer i druge vrste prirodnog kamena.

Smanjite troškove tamo gde možete

Pametna ušteda počinje sa smanjenjem nepotrebnih troškova. Tamo gde možete platiti manje, a da niža cena ne utiče na konačan ishod urađenog, iskorisite situaciju. Uvek je dobra ideja zaobići velike troškove na ovaj način, naročito ako imate ograničen budžet. Primera radi, uvek možete izabrati medijapan ili oplemenjenu ivericu umesto masivnog drveta za nameštaj. Ako niste voljni da pravite kompromise u pogledu kvaliteta materijala, možda treba da razmislite o kupovini renoviranih predmeta – restaurirana fotelja ili sofa mogu da imaju povoljniju cenu od novog komada nameštaja.

Drugi načini da se smanje troškovi renoviranja uključuju kupovinu uređaja i nameštaja po akcijskoj ceni, kao i malo “uradi sam” posla. Umesto da angažujete majstore, možete sami okrečiti sobu ili namontirati dečji sto.

Kreiranje preciznog plana je najvažniji korak ka uspešnoj adaptaciji životnog prostora. Kada znate šta tačno želite, pratite redovno popuste i rasprodaje u odabranim radnjama. Pokušajte da što više uradite sami ili da poverite majstorima koji kvalitetno rade i nude najbolju ponudu. Držite se zacrtanog budžeta i ne premašujte svoje finansijske moći i vrlo brzo ćete, bez brige o dugovima, uživati u svom renoviranom domu.

Ostavite odgovor