You are currently viewing Razvod braka i njegov uticaj na decu

Možda mnogi roditelji ne razmišljaju o tome, ali razvod braka može imati nesagledive posledice po psihičko stanje i njihovih mališana. Često roditelje bivaju zaslepljeni činjenicom da žele da se razvedu, odnosno da prekinu relativno loš brak, pa neki od njih čak i zaboravljaju na decu.

Ipak, mnogi advokati za razvod će ih primarno posavetovati da vode računa o tome, a zatim i da brinu o celokupnom postupku razvoda.

Najbitnije je da deca koliko god je to moguće u konkretnoj situaciji budu zaštićena. Treba im objasniti prvo da razvod braka njihovih roditelja nema apsolutno nikakve veze sa njima, odnosno sa odnosom koji imaju i sa mamom i sa tatom. Jednostavno, roditelji više ne mogu da pronađu zajednički jezik, pa su odlučili da život nastave odvojeno.

Zašto kažu da je bolje da dete bude mlađa ako se roditelji razvode?

Mora se priznati da nije lako ni deci ni roditeljima u takvoj situaciji. Posebno nije jednostavno detetu u bilo kom uzrastu objasniti da roditelji u budućnosti neće živeti zajedno i da to zaista nema nikakvog uticaja na njegov život. Zapravo ima, ali nema uticaja na to šta oseća otac ili majka prema detetu. I tu ne bi trebalo apsolutno ništa da se promeni, već bi trebalo objasniti detetu da prosto roditelji ne mogu više da žive zajedno iz nekog razloga, ali da će i jedno i drugo voditi računa o svojoj deci i dalje.

Međutim, svi znamo da to baš u praksi i nije tako, te da mnogi mališani koji potiču iz takvih zajednica i te kako imaju kasnije problema u životu, a prvenstveno u psihološkom smislu.

Zato je vrlo važno da roditelji, ako to smatraju potrebnim, uključe i nekog stručnjaka, koji će pomoći njihovim mališanima u konkretnoj situaciji.

Svi znamo da nije lako objasniti detetu da njegovi roditelji više neće živeti zajedno. Sve i da su vaši advokati za razvod odlični, te da kroz celokupan postupak prođete koliko – toliko bez ozleda, deca svakako u tom slučaju trpe. Posebno ukoliko im roditelji ne objasne celokupnu situaciju i ne razjasne ono što oni ne razumeju.

Posebno je važno da detetu na najbolji mogući način predstavite celokupnu situaciju, te objasnite da razvod braka zaista nema nikakve veze sa njim, odnosno da vaše dete ili deca nisu razlog razvoda.

Zatim je potrebno da obratite pažnju na to kako dete reaguje i da mu pomognete, makar tako što ćete sa njim razgovarati o konkretnoj temi i odgovoriti na sva moguća i nemoguća pitanja.

Svakako su stručnjaci, ali i brojni advokati za razvod saglasni, a na osnovu svog iskustva, da što je dete mlađe, sve to lakše podnese, odnosno lakše se navikne na celokupnu situaciju. Međutim, značajan problem može da bude ukoliko se roditelji razvode, a dete je u periodu adolescencije, kada otkriva sebe i sasvim očekivano da je često ljuto na svoje roditelje zbog celokupne situacije.

Kako pomoći tinejdžeru da prođe kroz razvod roditelja?

Nije retka situacija da deca u periodu adolescencije i te kako imaju negativan pogled na svet, odnosno da se njihov odnos sa jednim ili sa drugim roditeljem, pa čak i sa oboje, donekle „pokvari“. Sve to je razumljivo, dok je u granicama normale.

Upravo zato što se radi o vrlo teškom periodu odrastanja, potrebno je da roditelji koji se razvode obrate pažnju na to prvo kako će saopštiti svom tinejdžeru tu odluku, a zatim i da mu predstave celokupnu situaciju, kako bi njemu konkretno bilo lakše da je razume.

Najčešće tinejdžeri na odluku roditelja da se razvedu reaguju ljutnjom. Obično se krivi jedan roditelj u tom slučaju, a sve zavisi opet od zrelosti deteta i od situacije koja je prethodila razvodu braka.

Ukoliko su se, na primer roditelji ranije mnogo svađali, vrlo je verovatno da će deca u periodu adolescencije osetiti određenu dozu olakšanja zbog razvoda braka.

Ipak, najbitnije je da advokati za razvod kroz celokupan proces provedu i jednog i drugog supružnika što je moguće jednostavnije, jer će to sve imati uticaja i na njihovog tinejdžera. Sa druge strane, roditelji bi trebalo da se nađu svom detetu u tom periodu, te da ga uvere da zaista nema razloga ni za ljutnju ni za nerazumevanje, prosto zato što su roditelji doneli odluku, za koju su smatrali da je najbolja u toj situaciji.

Ostavite odgovor