You are currently viewing Razlika između kapsula za kafu i svežih zrna kafe

Ako se često pitate ili vagate šta je najbolja opcija za vaš kafe aparat, reklo bi se da niste dovoljno upoznati sa svim mogućnostima koje vam uređaj nudi. U zavisnosti od vaših afiniteta ili navika, uglavnom se odlučujete za jedan metod pripreme kafe, ili je to priprema od svežih zrna kaže ili pak koristite kapsule.

Za one koji su bili malo skeptični, i ne žele baš da menjaju tradicionalni način kuvanja kafe, evo načina da saznaju nešto više o korišćenju kapsula. U nastavku teksta pročitajte koje su to sličnosti i razlike između kapsula za kafu i kafe u zrnu, kao i da li postoji određena prednost u metodi koju izaberete kada pripremate ovaj napitak.

Za jači i intenzivniji ukus birajte kafu u zrnu

Korišćenje i mlevenje kafe u zrnu ima neku svoju posebnu draž. Svi oni koji preferiraju ovaj način pripreme teško se odlučuju da probaju nešto novo, što zbog navike, što zbog intenzivnog ukusa koji pružaju sveža zrna kafe. Ukoliko volite espreso ili domaću kafu i pripremate ih na uređajima kao što su Bosch ili Philips kafe aparati, onda je svakako bolje da koristite sveža zrna kafe.

Ako je vaš izbor jača kafa onda svakako ne biste trebali da koristite već samlevenu kafu, iz razloga što onako upakovana i u transportu, može izgubiti svoja svojstva, ali i ukus ukoliko je predugo stajala u kesici. Takođe, jako je bitno da pravilno čuvate sveža zrna kafe, kako bi uvek ostala sveža i spremna za mlevenje i kuvanje.

Kapsule su za one koji vole zanimljive arome

Sa dolaskom raznih mogućnosti koje nude moderni kafe aparati, kapsule za kafu su sve više u upotrebi kod nas. U kapsulama se obično nalaze razne vrste kafe, sa novim eksperimentalnim ukusima. Tako se u ponudi mogu naći kafe sa raznim dodacima poput karamele, čokolade, ukusi raznog voća, kao što su to maline i narandže, ali i standardne vrste kafe, poput espresa ili kapućina. Bićete u iskušenju da odaberete samo jedan ukus, pa ćete se obično vraćati iz kupovine sa nekoliko različitih aroma.

Kapsule su hermetički zatvorene i nema bojazni od toga da će se izgubiti ukus kafe, kao što je to slučaj sa mlevenom kafom iz kesice. Kapsule se pre upotrebe ne otvaraju, već se u tom obliku stavljaju u kafe aparat, koji će obaviti ceo proces. Vi ćete na kraju tog procesa uvek imati svežu kafu. Ukoliko više volite da uživate u različitim aromama, a ne toliko u jačini kafe, onda možete izabrati ukus koji je najprivlačniji vašem nepcu.

kafa-espreso-mleko

Prednosti kapsula za kafu

Kapsule su došle sa modernizacijom i u skladu sa vremenom u kojem živimo. Svima je potrebna brza priprema kafe, što je i rezultiralo da se upotreba kapsula rasprostrani svuda u svetu. Bilo da ste kod kuće ili u kancelariji, u startu štedite vreme za pripremu napitaka. Korišćenjem kapsula, dodatno ste sebe poštedeli mlevenja svežih zrna kafe, odmeravanja vode ili mleka, kao i podešavanja još nekih procesa koje traži vaš uređaj.

Kapsule su jednostavne i praktične za upotrebu, samo je potrebno da odaberete svoj omiljeni ukus. U poseban odeljak u aparatu ubacite kapsulu i pritisnite dugme koje je predviđeno za ovaj način pripreme kafe. Sačekajte 3-4 minuta da se ona skuva. Sadržaj u kapsuli dovoljan je za jednu šoljicu kafe.

Pored toga što možete birati različite arome, poput voćnih ili onih pikantnih i nesvakidašnjih za naše podneblje, moguće je skuvati i neke već poznate ukuse. Ukoliko volite da pijete espreso, znate koliko može biti zahtevna procedura pravljenja, počevši od tačnog broja zrna kafe koja su potrebna za jednu šoljicu.

Ako već niste spretni u tome, postoje i kapsule espresa koje nude brzu pripremu ovog napitka. Jedino što je bitno jeste količina vode koja se sipa u aparat, a propisana je u uputstvu koje dobijate za pravljenje kafe. Naravno da kapsule ne mogu biti isto što i tradicionalni način spremanja espresa pomoću svežih zrna kafe, ali mogu biti odlična zamena ukoliko niste u mogućnosti da ispoštujete ceo proces koji je potreban za pravljenje espresa.

Ako se pitate kolika je cena kapsula, ona varira u zavisnosti od ukusa koji želite da kupite, ali i od aparata koji koristite. Prema nekim računicama, kapsule za kafu mogu uštedeti vaš novac, što prilikom njihove kupovine, što zbog same njihove pripreme koja ne iziskuje veliki utrošak vode i električne energije.

Razlike u pripremi kafe

Kafu u zrnu moguće je skuvati i bez kafe aparata, potrebno je samo da se samelje i skuva u džezvi. Ovo i jeste tradicionalna metoda za kuvanje, koja se i dalje primenjuje. Kapsule za kafu iziskuju samo pripremu u kafe aparatu, pri čemu je bez njega njihovo korišćenje nemoguće. Nemojte pokušavati da skuvate sadržaj iz kapsule na drugačiji način od onoga koji je već predviđen.

Razlika u kvalitetu kafe može se videti i u tome koliko redovno održavate svoj uređaj. Ne zaboravite da čiste i praznite vaš kafe aparat posle korišćenja kapsula, jer ga tako čuvate od potencijalnog kvarenja.

Nadamo se da smo vas bar malo razuverili kada su u pitanju kapsule za kafu, pa se možda osmelite i pronađete neki novi omiljeni ukus kafe.

Ostavite odgovor