You are currently viewing Putevi kojima mladi idu nakon diplomiranja

Završavanje fakulteta je uzbudljivo vreme, puno mogućnosti i prilika. 

Za mnoge studente, to je trenutak da naprave korak unazad, procene svoje ciljeve i planiraju sledeće korake. 

Međutim, sa toliko dostupnih opcija, može biti izazovno znati šta tačno raditi nakon fakulteta, zbog čega ćemo u ovom blogu istražiti neke od najpopularnijih i praktičnih puteva kojima nedavno diplomirani mogu da krenu, uključujući putovanja i  odmor, pronalaženje posla, nastavak školovanja  i pokretanje sopstvenog biznisa.

devojke-zalazak-sunca

Avantura na Kavosu

Za neke skorašnje diplomce, godišnji odmor ili produženo putovanje može biti odličan način da prošire svoje vidike i steknu nova iskustva. 

Putovanje vam omogućava da istražite nove kulture, naučite nove jezike i vidite svet iz drugačije perspektive, što je takođe odličan način da se odmorite od strukturirane rutine škole i posla. 

Period pred kraj leta kada su poslednji rokovi u godini je idealan za odlazak na more. Ovaj i te kako zaslužen put na mesto poznato po terapeutskim prednostima, kao što  su smanjenje stresa i poboljšanje mentalnog zdravlja, ga čini idealnom destinacijom za studente koji žele da poboljšaju svoje blagostanje, a Kavos 2023. godine je najpopularnije mesto za letovanje.

Kavos je poznat po noćnom životu, sa nizom barova, klubova i događaja za mlade. Sem toga, duge peščane plaže, savršene za sunčanje i kristalno čista voda za plivanje će vas naterati da otpustite kompletno telo i um od stresa i umora.

Međutim, važno je pažljivo planirati svoje putovanje kako biste osigurali da imate dovoljno resursa da se izdržavate dok putujete.

Put daljeg obrazovnog usavršavanja

Druga opcija za nedavne diplomce je da nastave školovanje i steknu još jednu diplomu. To može biti magistarska diploma, doktorat ili stručna diploma, kao što je diploma prava ili medicine. 

Ona za neke predstavlja korak dalje u izlasku iz beznađa teškog materijalnog stanja, jer nastavljanje daljeg obrazovanja može pomoći nedavno diplomiranim studentima da se specijalizuju u svojoj oblasti i povećaju svoj potencijal za zaradu i pronalazak posla u struci, dok za neke dalje usavršavanje predstavlja licni cilj koji su sami sebi postavili.

Takođe, neke karijere zahtevaju više stepene ili sertifikate, tako da je kontinuirano obrazovanje neophodno za napredovanje u karijeri u određenim oblastima.

Pored toga, mnogi postdiplomski programi nude praktično iskustvo i mogućnosti za umrežavanje sa profesionalcima u industriji.

Moramo predočiti i prednosti u kontinuiranom obrazovanju zbog čega postoji veća motivaciju u nastavku teškog procesa učenja, ali i bolja šansa za posvećenost završetku i narednog nivoa, ali sve dok se ne desi preveliko preopterećenje, a onda je neophodan dobar i dug odmor kako bi se nastavilo dalje i dovelo psihičko i fizičko stanje u ravnotežu.

Važno je da ukoliko se odlučite za ovaj korak dobro promislite da li će vam se uložen trud u budućnosti isplatiti i da li ste spremni za nastavak školovanja, a nije neobično i da se diplomci nakon uočenih prilika odluče za promenu puta i odaberu obuku za zanat kako bi se zaposlili.

Pronalaženje posla ili prakse

Jedan od najčešćih i najjednostavnijih puteva za diplomce je pronalaženje posla ili za početak prakse u oblasti studija ili željene karijere, međutim to nije uvek moguće zbog čega se nadamo da ste stekli dodatno iskustvo prilikom pohađanja fakulteta i da sada imate čime da ispunite CV. 

Pronalazak posla ili plaćene prakse vam omogućava da steknete praktično znanje i počnete da gradite svoju profesionalnu mrežu, ali i da se osamostalite od roditelja, što zna biti težak proces za mlade ljude u Srbiji, i da krenete sami sebe da izdržavate finansijski ako je to moguće. 

Da biste povećali svoje šanse za zapošljavanje, treba da se usredsredite na kreiranje snažnog opisa svojih iskustava i propratnog, odnosno motivacionog pisma, koje se u nekim oglasima zahteva. 

Zatim je pokušajte da se umrežite sa profesionalcima iz industrije i pripremite se za intervjue za posao, što zna biti u početku teško, ali je ključ u staloženosti i samopouzdanju u sebe i svoje sposobnosti.

Pokretanje biznisa

Za one koji su preduzetnički orijentisani, pokretanje posla može biti ispunjavajući i unosan put nakon diplomiranja. 

Ova opcija omogućava nedavnim diplomcima da svoje strasti, ideje i sposobnosti pretvore u uspešan poduhvat. Međutim, pokretanje biznisa može biti izazovan i rizičan put, ali takođe nudi potencijal za značajan rast i finansijske nagrade. 

Da bi započeli, nedavni diplomci bi trebalo da sprovedu istraživanje tržišta, kreiraju poslovni plan i traže mogućnosti finansiranja i mentorstva. Uz dobru pripremu, put do uspešnog poslovanja je lakši.

Dodatno, biće neophodno da razumete kompletne implikacije koje donosi sa sobom pokretanje preduzeća i da ukoliko tražite lakši put nego što je posao od 9 do 5, uzmete u obzir da ćete kao preduzetnih raditi 24 časa dnevno.

Zaista, postoji mnogo puteva kojima diplomci mogu krenuti nakon završavanja fakulteta, uključujući pronalaženje posla, nastavak školovanja, putovanja i pokretanje sopstvenog posla. Svaki od ovih puteva nudi svoje jedinstvene prednosti i izazove, a najbolja opcija za svakog pojedinca zavisiće od njegovih ciljeva, interesovanja i finansijske situacije. 

Često se postavlja pitanje motivisanosti mladih da krenu na put ka nezavisnosti i samostalnosti. Bez obzira na to koji put odaberete, važno je da budete proaktivni, da ostanete fokusirani i da kontinuirano radite na svojim ciljevima. Uz pravi pristup, mogućnosti nakon diplomiranja su beskrajne!