You are currently viewing Prvi ginekološki pregled

Mnogo je pitanja na početku kada je potrebno uraditi ginekološki pregled.

Razuman je i strah, možda i stid ali i nedovoljna iformisanost jer su, u pojedinim krajevima naše zemlje, ove teme o ženskom zdravlju i dalje tabu.

Zbog toga ćemo se potruditi da vam u ovom tekstu damo odgovore na sva pitanja sa kojima se najčešće susrećemo upravo prilikom prvog ginekološkog pregleda.

Ko obavlja ginekološki pregled?

Ginekološki pregled obavlja specijalista, a predstavlja fizički prikaz ženskih genitalnih organa kao i male karlice.

Kako bi vaš lekar – ginekolog ispitao veličinu i poziciju vagine, uterusa i jajnika potrebno je obaviti ginekološki pregled koji je važan deo preventivne brige za zdravlje svake žene.

Za prvi pregled potrebno je da zakažete termin kada nemate menstruaciju, osim u slučaju ukoliko upravo u tom periodu lekar treba da ima uvid u stanje, ali to će vam on saopštiti i predložiti.

Kako bi pregled bio što uspešniji potrebno je da 24 sata pre same dijagnostike nemate seksualne odnose, da ne koristite tampone, sprejeve, pudere ili neke druge proizvode namenjene i za kozmetički tretman vagine.

Savet je da kod kuće napišete ili pripremite sva pitanja koja imate za ginekologa, jer s obzirom na to da je ovo prvi pregled sa kojim se suočavate normalno je da osećate tremu, strah ili stig što ste nagi pred nekim nepoznatim.

U tom slučaju može doći do blokade, pa ukoliko imate nekih nedoumica koje su vezane za vaše reproduktivno zdravlje bolje je da zapišete pitanja i sve što vas interesuje kako ne biste zaboravili.

Kada se radi prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled savetuje se da se uradi sa navršenih osamnaest godina, ali ukoliko u pojedinim slučajevima postoje medicinski problemi potrebno ga je obaviti i pre toga.

Bitno je da devojke pre planiranja prvog seksualnog odnosa, korišćenja kontracepcije i sl. posete ginekologa kako bi rešile sve nedoumice.

Takođe ukoliko se osećaju bilo kakve tegobe – poseta ginekologa je obavezna.

Na prvom ginekološkom pregledu svaka žena ne treba da se zaustavi, jer postoje situacije da pojedine pacijentkinje do trudnoće se uopšte ne javljaju svom ginekologu.

Redovni pregledi su bitni jer se na taj način na vreme detektuju karcinomi u najranijoj fazi, ispituje prisustvo infkecija, dijagnostikuju seksualno prenosive bolesti, ispita bol u abdomenu….

Devojkama koje dolaze na prvi ginekološki pregled sve to može delovati neugodno pa čak i strašno isksutvo te ukoliko imate ove simptome ne morate brinuti.

Jasno je da se sve ovo događa jer ne znate šta vas čeka na samom pregledu, ali i šta možete očekivati od ginekologa.

Međutim, ukoliko se na vreme pripremite, pa čak i pripremite spisak pitanja koja ćete postaviti vašem ginekologu sve će biti jednostavnije.

Nakon prvog ginekološkog pregleda osetićete da je to prijatno iskustvo, a upravo pozitivno isksutvo pri prvom pregledu je nešto na šta svaki pravi tim stručnjaka obraća pažnju.

Na taj način neće biti razvijen strah za naredne, godišnje preglede, koji su bitni čak i ukoliko mislite da je sve u redu sa vašim zdravljem.

Ginekološki pregled u pubertetu

Devojke koje su u pubertetu mogu se sa svojim ginekologom informisati o menstruaciji, sprečavanju trudnoće, seksualnom aktivnosti, trudnoći, izgledu tela, polnim bolestima itd.

Bitno je da znate da ne postoje pogrešna pitanja, iako vam se neka čine banalnim poput kakav je oblik vaših grudi, da li je potrebno da depilirate stidne dlačice, da li je istina ono što ste pročitali na portalima i forumima i slično.

Ginekolog je tu za vas da odgovori na svako vaše pitanje, posavetuje vas o vašem zdravlju i vodi brigu da budete zdravi.

Nakon ovog pregleda u pubertetu, prvi pravi ginekološki pregled podrazumeva pregled grudi, karlične kosti, PAP testiranje kao i ultrazvuk.

Napomenuli smo na početku teksta da je ovaj prvi pravi pregled potrebno obaviti sa 18 godina, odnosno čim devojka/žena postane seksualno aktivna i od tada je potrebno preglede obavljati svake godine.

Kako izgleda ginekološki pregled?

Ginekološki pregled izgleda tako što legnete na sto, a lekar će na početku pogledati spoljašnji otvor vagine, male i velike usne, klitoris, istražiti da li postoji crvenilo, sekret, neka iritacija ili druga neobična promena.

Nakon toga ginekolog će uz pomoć metalnog sterilnog instrumenta – spekuluma koji je u obliku pačijeg kljuna pažljivo pregledati vaginu.

Ne brinite ovaj postupak nije bolan, eventualno pošto je reč o prvom pregledu može biti neprijatan.

Na ovaj način lekar će instrumentom odmaknuti zidove vagine jedan od drugog kako bi on pregledao unutrašnjost vagine i grlić materice, i eventualno uzeo briseve koji su potrebni.

Kada se ovo završi lekar će izvršiti manuelni ginekološki pregled, odnosno kažiprstom i srednjim prstom ulaziće u vaginu dok će drugom rukom istovremeno pritiskati donji trbušni zid.

Na ovaj način će ginekolog opipati matericu i jajnike, ali i proveriti da li postoje bolovi prilikom pregleda.

Iako vam se čini da sve ovo traje večnost, pregled kod ginekologa traje petnaestak minuta, i nakon razogova sa ginekologom možete napustiti ordinaciju.

Ostavite odgovor