You are currently viewing Proleće je vreme za odlazak u rasadnik

Jasna asocijacija na proleće je zelenilo, cveće, miris jorgovana, svežina jutra… Nije ni čudo što je proleće upravo omiljeno doba mnogima. To je doba u kom se pored prirode bude i ljudi, koji gledaju da svaki slobodni trenutak iskoriste na otvorenom. I neki te trenutke koriste tako da uživaju u buđenju proleća, i to u svom dvorištu i bašti, sadeći biljke i ulepšavajući svoju oazu mira i uživanja.

Prvi korak – dobro isplanirajte

Često ne znamo odakle bismo krenuli – neretko nam pogled zaluta po tuđim dvorištima – ovde nam se svidi jedno, onde drugo, i kada bismo sve to pretočili u svoj vrt – napravili bismo verovatno neusklađenu celinu, koja će delovati razbacano. Čuli ste za pejzažnu arhitekturu? To je ona oblast arhitekture koja nudi idejna rešenja za bašte i dvorišta, u pogledu rasporeda biljaka, ali i ostalih segmenata koji se tiču uređivanja i organizacije terena. Ali koliko nas angažuje arhitekte za to? Pa, vrlo malo, pod pretpostavkom da je to nešto što nam je samo dodatni trošak, koji ne mogu baš svi da priušte. I kad je tako, ostaje nam saznanje da nam je potreban plan, imamo zamisao, i sada treba dobiti savet koje biljke će odgovarati karakteristikama našeg dvorišta.

Po takve savete, pravac – rasadnik

Ono što s prolećem takođe procveta jesu rasadnici. Sve ih češće možemo spaziti, naročito kada krenemo van grada, i ne možemo da odolimo da u neki ne uđemo i ne izađemo makar s jednom biljkom. Ipak. Nama je potreban rasadnik u kome nećemo dobiti samo biljke – već i savete o tome kako da uredimo dvorište, odnosno koje biljke da odaberemo, s obzirom na osunčanost, vrstu zemljišta , blizinu drugih biljaka i tako dalje…  S druge strane, za one koji nisu raspoloženi za obilaske rasadnika i navikli su da kupuju iz fotelje, rasadnici danas nude opciju poručivanja sadnica na kućnu adresu, što je naročito praktično, jer ne morate da razmišljate o prevozu biljaka, naročito kada ih je dosta.

Zavirite u katalog i pronađite i ono za šta niste znali da postoji

Često je ponuda onlajn rasadnika i mnogo veća od onoga što u rasadnicima uživo možete videti. Koncept je takav da na veb sajtu možete pronaći kataloge koji su razvrstani prema vrsti sadnica, te se podrobnije možete upoznati i sa tim šta još postoji osim onoga za šta već znate. Svake godine se pojave i neke nove vrste, neke se ponovo vrate u modu, a neke su tu kao klasika. Uz to, pored kataloga sa mnoštvom biljaka, postoje i posebni odeljci sa savetima koji vam mogu pomoći i u koje možete imati uvid stalno – a koji će vam pomoći od trenutka sadnje pa tokom celog perioda gajenja.

Pored sadnica, opremite se svim potrebnim alatom za sadnju

Bez alata nema zanata – to je nešto što odavno znamo. I to u ovoj priči nema veze sa marketingom, stvarno su vam potrebne neke osnovne stvari za uzgajanje biljaka – kao što su baštenske makaze, grabulje, alat za kopanje. To nije ništa što će vam napraviti preveliku razliku u budžetu, a to su stvari koje ćete koristiti godinama i koje će vam olakšati sve radove. Zaštitne rukavice takođe spadaju u nešto bez čega se u bašti i dvorištu ne može (zamislite da orezujete ruže bez njih).

Ostavite i malo prostora za dekoraciju

Dvorište se, naravno, pre svega ukrašava biljkama, ali nije to jedino čime ga možete ukrasiti. Tu se pre svega misli na žardinjere – koje osim što služe da se u njih sade biljke koje ne idu direktno u dvorište, služe i kao dekorativni predmet, koji se uklapa u celokupni ambijent bašte. Zatim, tu su razni nosači za saksije onda kada odlučite da okačite biljku na nešto višu poziciju. Police za spolja su takođe popularne i daju veoma upečatljivu notu. Naravno, dekorativnim predmetima u bašti treba pridružiti i rasvetu, koja u večernjim satima može napraviti bajkovitu atmosferu. Od sijalica u boji, do prigušenog žutog svetla, osvetljenje je nešto što je šlag na torti svakog rada u dvorištu.

Prskalice za navodnjavanje, zamke za štetočine, preparati za zaštitu biljaka

Jednom kad ste zasadili i uredili baštu ne znači da je posao završen. Naprotiv, ona kao da tek tada počinje, jer sve što smo zasadili treba održavati i unapređivati. Zato se za neke biljke preporučuju suplementi koji će im podstaći rast, zatim creva i prskalice za zalivanje koja će olakšati svakodnevni rad naročito u vrelim mesecima. Ponekad je potrebno i na vreme nađubriti zemljište supstratima koji će ih zaštititi od bolesti koje bi mogle ugroziti izgled biljaka. Iako deluje da su to velike obaveze, uvek imajte na umu da je to rad čiji je produkt lepota, i ništa vam neće biti teško