You are currently viewing Pravila za vozače početnike

Čestitamo vam ukoliko ste dobili potvrdu o položenom vozačkom ispitu, to znači da se sav trud isplatio kao i višemesečno učenje u auto školi.

Ono što vama predstoji u narednom periodu jesu svakodnevne lepe, ali i stresne situacije svakodnevnog saobraćaja, ali zanemarite to, samo se prisetite činjenice da više nećete morati da pronalazite najbolje pešačke ture ili čekate dosadni gradski prevoz u kojem su uglavnom svakoga dana gužve.

Sa uverenjem o položenom vozačkom ispitu koje ćete dobiti u auto školi, odnosno nakon teorijskog dela vozačkog ispita idete do nadležne stanice policijske uprave i dobijate svoju prvu vozačku dozvolu.

U zavisnosti od broja godina vozačku dozvolu dobijate na minimum godinu dana.

Zakon za vozače početnike

Upravo probna vozačka dozvola ima mnoga ograničenja koja ćemo pokušati u nastavku da vam predstavimo.

Verovatno ste učili i na časovima teorijske obuke, ali nije loše početi od ograničenja snage.

Dakle, zakon kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom, dok je ona na snazi ne sme da upravlja automobilom koji ima motor jači od 80kW odnosno 109 KS.

Izuzetak u ovom ograničenju ogleda se u tome da automobil sa snažijim motorom, vozač početnik može voziti pod nadzorom nekog od članova porodice koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje 5 godina.

Za nepoštovanje ovih propisa predviđena je kazna od 20.000 do 40.000 dinara ili do 30 dana provedenih u zatvoru.

Probna vozačka dozvola vam ne dozvoljava ni da vozite od 23:00 pa sve do 06:00, a u ovom ograničenju nema izuzetaka čak i ako je u vozilu sa vama iskusan vozač ili član porodice.

Kazna za ovaj prekršaj ide od 10.000 do 20.000 dinara, a dobija se i 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje tri meseca.

Dozvoljena brzina za vozače početnike

Iako je ograničenje na autoputu 130 km/h, ukoliko ste početnik pravilo kaže da je dozvoljena brzina 110 km/h na autoputu, dok je na motoputu maksimalna dozvoljena brzina 90 km/h.

Što se tiče ostalih puteva i oganičenja, ukoliko imate probnu vozačku dozvolu, vi kao početnik smete voziti samo do 90% od ograničenja.

U prevodu ukoliko je ogrnaičenje 60 km/h vi kao početnik možete voziti maksimalno 54 km/h, a koliko je oganičenje 50 km/h ograničenje je 45 km/h odnosno 36 km/h ukoliko je maksimalna dozvoljena brzina za vozače 40 km/h.

Što se tiče dozvoljene količine alkohola u krvi zaboravite na konzumiranje alkohola pre svega zbog vaše bezbednosti, ali i kazne koja predviđa iznos od 10.000 dinara i to za nivo alkoholizma od 0,5 promila.

Ukoliko ste vozač početnik, sa probnom vozačkom dozvolom naravno, ne smete koristiti telefon niti pomagala kao što su „hands free“ uređaji, a ukolko vas saobraćajac uoči da ste prekrišili ovaj propis stići će vam kazna od 10.000 dinara.

Maloletni vozači početnici

Za sve one koji su vozačku dozvolu dobili pre navršene 18 godine života bitno je to što ne smeju da upravljaju automobilom bez nadzora i to iskusnog vozača koji ima najmanje 5 godina vozačkog isksutva.

U praksi znači da, ukoliko ste maloletni došli do vozačke dozvole, do svoje navršene 18. godine života u automobilu morate imate nekog ko ima vozačku dozvolu B kategorije minimum 5 godina, a ta osoba ne mora biti član porodice.

Što se tiče novčane kazne ona iznosi od 20.000 do 40.000 dinara, ili zatvor od 30 dana kao i 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje tri meseca.

Verovanto čete želeti svojim prijateljima da se pohvalite svojom vozačkom dozvolom, ali vodite računa i o broju osoba koje su u automobilu, jer propisi nalažu da u kolima kojim upravljaju početnici ne sme biti više od tri osoba zajedno sa onom koja vrši nadzor.

Prilikom nadzora maloletnog vozača početnika odgovornost je i na onim licem koje vrši nadzor maloletnog vozača, jer je dužno da maloletni vozač upravlja na bezbedan način, u skladu sa propisima a ukoliko to ne čini njemu kao takozvanom „nadzorniku“ preti kazna od 10.000 do 20.000 dinara.

Pomenuli smo ograničenje u broju putnika od 3 osobe, ali ovo pravilo važi samo za maloletne vozače, dok punoletni vozači iako su početnici smeju da voze onoliko putnika za koliko je sam automobil registrovan.

Probna vozača dozvola je nešto što se u praksi pokazalo kao idealno rešenje za vozače početnike kako bi postepeno primenili svo stečeno znanje o bezbednom upravljanju automobila.

Ona se dobija na dve godine ukoliko je početnik dobio svoju dozvolu sa navršenih 19 godina, trajaće do 21. godine.

Probna vozačka dozvola vam ne važi u inostranstvu, tako da dok je posedujete ne pomišljajte na takav put.

Ukoliko mislite da je ona čuvena oznaka „P“ nepotrebna grdno se varate.

Ona je i zakonom obavezna sa prednje desne strane, i to napred je stavite u gornji desni ugao kod suvozača, a nazad u desni ugao zadnjeg stakla.

Ne morate nalepnice da lepite na samo staklo, kao bi i drugi članovi porodice mogli da upravljaju automobilom, a nalepnicu možete kupiti u knjižari ili je skinuti sa interneta samo što ona mora biti u boji.

Ostavite odgovor