You are currently viewing Montažne hale za potrebe poljoprivredne proizvodnje

Ekonomičnost je rezultirala novinama svuda pa i u građevinarstvu. Tako je i montažna gradnja preuzela primat na tržištu gradnje.

Savremena poljoprivreda je jedan od velikih zavisnika montažne gradnje, kako zbog njenih potreba, tako i zbog prednosti montažne nad klasičnom gradnjom.

Montažne hale su zauzele važno mesto u poljoprivredi. Njihova ekonomičnost, brzina izgradnje i troškovi montaže učinili su da se montažne hale budu čest izbor poljoprivrednika.

Bilo da je u pitanju hangar, hala za odlaganje sena ili montažna hala za namenu u stočarstvu, montažna hala je pravi izbor. Njihova izgradnja traje kratko, a kako je njihova konstrukcija modularna, one se mogu lako skratiti ili produžiti.

Bez obzira na namenu, poljoprivredni objekti zbog svoje namene zahtevaju vrlo precizan dizajn, brzu gradnju i visok kvalitet. Metalne konstrukcije su se pokazale kao bolje rešenje od zidanih hala te su daleko prihvatljivije po ceni.

Poljoprivredna proizvodnja zahteva visoko kvalitetne poljoprivredne objekate poput nadstrešnica, silosa, štale, hangara.

Namena montažnih objekata u poljoprivredi

U poljoprivredi, kao i svakoj drugoj proizvodnji, odgovara svaki vid montažnih objekata, od onih tipskih, do modifikovanih prema potrebama naručioca.

Montažni objekti u poljoprivredi mogu se koristiti  u proizvodnji poput staklenika, plastenika i farme za uzgoj stoke i živine. Montažni objekti koji služe za potrebe prerade – mlekare, klanice, hladnjače za voće i povrće, pogoni za dobijanje poluproizvoda i  proizvoda od mleka, mesa, voća i povrća predstavljaju drugu vrstu objekata za koje je potreban drugačiji vid konstrukcija..

Poseban vid montažnih hala služe kao skladišni kapaciteti poput silosa, montažni objekti za smeštaj mehanizacije, garaže, hala za seno, nadstrešnica i slično

Vrste montažnih hala u poljoprivredi

Namena svakog objekta određuje i jedinstvenost  projekta, pri čemu izbor materijala iziskuje posebnu pažnju. Razlog tome je obaveza poljoprivrednih proizvođača i prerađivača da se drže sve strožijih standarda koji se tiču zdravlja i bezbednosti prehrambenih proizvoda po zdravlje potrošača.

Ovo je bitna stavka koja montažne objekte za ove namene odvaja od ostalih industrijskih objekata.

Poljoprivredne montažne hale mogu da zadovolje potrebe kako manjih tako i velikih farmi. Bilo da želite da zaštitite usev od teških vremenskih uslova, ili da bezbedno čuvate inventar montažni objekti su pravi izbor.

Namenski, funkcionalni objekti su suštinski deo poljoprivredne industrije. Poljoprivrednici su pod sve većim pritiskom da smanje troškove i optimizuju operacije na farmi, tako da bilo koji alat koji bi to pomogao može napraviti stvarnu razliku.

Montažna hala za poljoprivredne namene je jeftinija i brža za izgradnju od zgrade od cigle, što se prevodi u farmu koja je produktivnija, efikasnija i bezbednija. Ove prednosti su dovele do toga da je montažno rešenje postalo popularnije poslednjih godina za skladištenje useva u vreme žetve ili mašine.

Montažna hala za skladištenje sena

Montažne hale za skladištenje sena se obično koriste na mestima gde ekološki faktori nisu previše važni i potrebna je samo osnovna zaštita od atmosferskih prilika.

Metalno montažno skladište nudi izdržljivo i sigurno rešenje, sa fleksibilnošću proširenja ili brzog, jednostavnog rastavljanja/sastavljanja hale.

Tunelske montažne hale

Ova vrsta hale ima oblik tunela i obično ostaje otvorena sa obe strane. Idealno su rešenje u poljoprivredi i služe kao skladište za seno, skladište stočne hrane i skladište drugih poljoprivrednih kultura.

Tunelska hala je idealno rešenje za brzo povećanje skladišnog prostora na farmi. To je veoma funkcionalno i znatno jeftinije rešenje od gradnje od cigle. Visokokvalitetni čelik i konstrukcija ispunjavaju stroge zakonske i građevinske standarde i trajaće dugi niz godina.

Montažne farme

Čelične hale se koriste i u stočarstvu. Ovakve montažne čelične konstrukcije se mogu konfigurisati tako da stvaraju optimalan prostor za smeštaj bokseva ili kaveza za stoku.

Mogu se koristiti kao štala za goveda i lako se mogu produžiti u bilo kom trenutku. Osim što je opcija skuplja, tradicionalnim štalama je potrebno znatno duže da se grade, a ne moraju nužno da nude dodatne prednosti u pogledu kvaliteta ili funkcionalnosti.

Metalne montažne nadstrešnice

Čelične konstrukcije su se pokazale kao bolje zaštitno rešenje od zidanih nadstrešnica.

Visoko kvalitetni poljoprivredni objekti mogu služiti kao zaštita od vremenskih nepogoda za poljoprivredne mašine i razne priključke, ali i za ratarske proizvode i ostale proizvode vezane uz poljoprivredu.

Prednosti gradnje montažnih objekata za potrebe poljoprivrede

Montažne hale se odlikuju povoljnom cenom, brzom montažom i malim troškovima održavanja. U dinamičnim uslovima koji vladaju na tržištu hrane, i gradnja objekata mora biti dinamična. Sezonski tip proširenja, smanjenje proizvodnje i/ili prerade pogoduje opredeljenju za montažne objekte koje vrlo lako, i u kratkom roku mogu dograditi ili demontirati.

Dogradnja u celini ili delovima ne zahteva velika ulaganja jer nisu potrebni obimni građevniski radovi. Isto važi i kada je u pitanju gradnja potpuno novog objekta.

Ekološka komponenta je vrlo bitna stavka u građevinarstvu, pa ni poljoprivreda nije izuzeta od lične i kolektivne odgovornosti za očuvanje životne sredine.

Ono što je jedna od velikih prednosti montažne gradnje u ovom sektoru privrede jeste mogućnost radova na poljoprivrednom zemljištu bez angažovanja velikog broja radnika, mehanizacije i transportnih sredstava.

Pripremni radovi, kao i same metalne konstrukcije i postavljanje objekta vrše sa daleko manjim koeficijentom buke, bez prašine i zagađivanja zemljišta što je za samu poljoprivredu jako bitno.

Sumirano, prednosti montažnih hala su:

  • brza ekološka izgradnja objekta
  • laka adaptacija
  • lako održavanje i dugi vek trajanja;
  • mogućnost demontaže i premeštanja;
  • mogućnost kombinovanja različitih materijala;

Mnoge kompanije vam nude odgovarajuća rešenja za svaki zahtev, veliki izbor dimenzija. Modularni dizajn skladišnih hala garantuje stalno visoki kvalitet po pristupačnim cenama. Tokom inicijalnih konsultacija, pažljivo iznesite vaše zahteve.

Ostavite odgovor