You are currently viewing Mišelinova zvezdica – prestižna kulinarska nagrada

Restorani su odlično mesto za isprobavanje novih jela i uživanje u mnogim kulinarskim specijalitetima, ali su takođe čest izbor onih koji žele da se nakon napornog dana opuste sa prijateljima. 

Možemo slobodno reći da pomenuti ugostiteljski objekti uveliko nisu više samo mesta gde se može pojesti dobar obrok, već za redovne posetioce predstavljaju određeni stil života. Naravno, restorani se mogu značajno razlikovati među sobom, dok ponekad ni sami ne možemo primetiti te posebne sitnice koje određena mesta izdvajaju kao najbolja. 

U tom pogledu, postoje određeni pokazatelji prema ustaljenim svetskim standardima kojima se ocenjuje kvalitet restorana, a jedan od njih su Mišelinove zvezdice.

U nastavku teksta saznajte nešto više o prestižnoj nagradi i kako se ona dobija.

Kome se dodeljuje Mišelinova zvezdica?

Za nagradu Mišelinova zvezdica u izbor mogu ući samo prestižni restorani sa originalnim specijalitetima za koje su zaduženi vrhunski kuvari. Njima je pored kuliarnskih umeća potrebna i najbolja kuhinjska oprema u šta definitivno spadaju i kvalitetne uniforme za kuvare. One služe izgradnji imidža restorana, ali pored toga imaju zaštitnu ulogu, dok u isto vreme olakšavaju boravak i kretanje po kuhinji.

Mišelinov vodič je tokom godinama postavio zlatne standarde za sve restorane širom sveta. Međutim, u skladu sa kvalitetom usluge, hrane i kompletnog doživljaja, mogu se dobiti jedna, dve ili tri zvezdice. 

U ovako raspoređenoj hijerarhiji nagrađivanja, jedna zvezdica je “samo” preporuka da svrate za sve one koji su u blizini, međutim poznato je da ovo nije obična subjektivna preporuka. Kada se dobiju dve zvezdice, ocenjivači žele da kažu ljudima da je nagrađeno mesto vredno ne samo usputne posete, već i skretanja sa puta ka vašoj prvobitnoj destinaciji. 

Tri zvezdice su već pokazatelj da restoran poseduje originalne specijalitete kao nigde u svetu, dok se njihov izgled graniči sa umetnošću. Mišelinov vodič vam u ovom slučaju poručuje da su tri zvezdice znak da nije dovoljno posetiti određeni restoran dok ste na putovanju, već da treba da otputujete kako bi ga posetili. 

Kako dobiti ovu prestižnu nagradu?

Kako bi se prijavili za ocenjivanje od strane Mišelinovih inspektora, potrebno je ispuniti prijavu na zvaničnoj stranici, međutim ne dobija se nikakva potvrda o tome da li će i kada ocenjivači doći.

Mišelinova zvezdica ima snažan uticaj u svetu ugostiteljstva i može podići popularnost restorana do svetskog nivoa. Ne postoji pravi savet kako je dobiti, s obzirom na činjenicu da ocenjivači dolaze u tajnosti, tako da kompletno osoblje nema informaciju o tome.

Cilj anonimnog načina ocenjivanje je u tome da se vidi kako kuvari pripremaju hranu na svakodnevnoj bazi za regularne posetioce restorana, kao i to kakva je kompletna usluga i ponašanje osoblja što se ocenjuje posebnom ocenom. Samim tim, ukoliko želite da konkurišete za pomenutu nagradu, svaki obrok mora biti savršen, jer nikada ne znate kada će ocenjivači doći.

Iako je hrana u centru pažnje, Mišelinovi inspektori zapravo posmatraju celokupan doživljaj boravka u restoranu. U tom pogledu, mnogi vlasnici koji žele da dobiju ovu prestižnu nagradu, odnosno da im se ocenjivači uopšte pojave kao gosti, posvećuju veliku pažnju svim potrebnim detaljima vezanim za ambijent, uslugu i najviše hranu.

Prednosti i mane Mišelinovih zvezdica za restoran

Dobijanje pomenute svetske nagrade izdiže vas u sam vrh svetskog ugostiteljstva. Samim tim, nalazićete se na mapi svih turista koji žele najkvalitetniju hranu od najboljih namirnica, a cena im nije presudna. Osim što mnogostruko ojačava imidž restorana, Mišelinove zvezdice će vam doneti i znatno veći profit. 

Sa druge strane, ovakvo priznanje donosi veliku odgovornosti i opterećenje za osoblje restorana, naročito za kuvare kojima svako jelo mora ispasti savršeno prema standardima Mišelinovog vodiča. 

Dokaz tome je da je 2018. godine, francuski kuvar Sebastijan Bras, iz prestižnog restorana Le Suquet sa tri zvezdice, izjavio da bi mu znatno olakšalo da ga Mišelinov vodič ne uvrsti u listu svojih prestižnih restorana za narednu godinu.

Takav je bio slučaj i sa Karen Kejgnart iz Belgije koja je čak i odbila ovu prestižnu nagradu. Uviđamo da Mišelinova zvezdica donosi brojne pogodnosti, ali u isto vreme stvara ogroman pritisak, bez koga se svakako ne može ukoliko želite da poslujete na vrhunskom nivou, samo je pitanje ko je spreman i ko želi da se nosi sa tim.

Mišelinov vodič u Srbiji?

Poznato je da Mišelinove zvezdice mogu dobiti samo restorani u zemljama gde pomenuta kompanija posluje, pa tako u postoji samo tridesetak destinacija na svetu. 

Srbija je tokom decembra 2020. godine trebala da se nađe u MIšelinovom vodiču, kao zemlja sa vrhunskim specijalitetima i regija sa odličnim domaćim proizvodima. Međutim, sve je odloženo do daljnjeg, ali je svakako pitanje momenta kada će se to desiti. U okolini naše zemlje, samo su još Slovenija i Hrvatska na ovom spisku.

Pronaći se u prestižnom vodiču koji su 1900. osnovali braća Mišelin izdigla bi Srbiju na mapi destinacija koje vredi posetiti. Poznato je da se na ovim prostorima uvek odlično jelo, ali pomenuto svetsko priznanje bi to dokazalo. Međutim, uvideli smo kako osim svojih prednosti, može doneti i veliko opterećenje, pa je potrebno angažovati što motivisanije i profesionalnije osoblje.

Ostavite odgovor