You are currently viewing Migracija mladih u velike gradove – Sve češća pojava

Da li zbog studiranja, želje za promenom sredine ili mogućnosti za boljim poslom, evidentno je da mladi neretko odlaze iz manjih sredina i naseljavaju se u većim gradovima. Beograd i Novi Sad su, pre svih, popularna mesta za mlade ljude svih uzrasta, od 18 do 40 godina, i svako od njih ima neki svoj razlog zbog kog želi da započne svoj život upravo u ovim gradovima. Zašto se ova pojava dešava i kako će ona da se manifestuje u budućnosti?

Višedecenijska centralizacija

Nije tajna da je Beograd središte zemlje već duži niz decenija, i to na nekoliko nivoa. Svi važni poslovi odvijaju se ovde, velik broj dobrih fakulteta lociran je u Beogradu, a mogućnosti za pronalaženje zaposlenja su veće nego u drugim sredinama. Takođe, kulturni, politički, društveni, sportski i svaki drugi život odvijaju se upravo u Beogradu, a to su neke od stvari koje najviše privlače mlade. Ova višedecenijska centralizacija učinila je Beograd popularnim mestom za život, a njegova popularnost ne samo da već dugo ne jenjava, već će verovatno i da raste u budućnosti. Situacija je donekle slična, mada na mnogo manjem nivou, i sa Novim Sadom, naročito za mlade iz Vojvodine, te pored toga i kada su u pitanju Kragujevac i Niš koji privlače mlade ljude iz centralne i južne Srbije.

dobrarec2

Veća ponuda životnog prostora

Za mlade koji žele da se osamostale, odlazak u velike gradove znači i lakši pronalazak idealnog životnog prostora. Bilo da traže način da budu nezavisni od roditelja ili pak da započinju ili proširuju sopstvenu porodicu, važno je da budu sami i da samostalno upravljaju svojim prostorom i vremenom. Ako oni traže opciju kao što je jednostavna prodaja stanova, Beograd nudi više opcija no što oni mogu da zamisle. Koliko god novca da imaju, kakav god prostor da traže i koji god deo grada da im se čini privlačan, moći će da pronađu stan koji će da pretvore u sopstveni dom. Kada to urade, postaće potpuno samostalni i moći će da se ostvare u domu u kom će moći da provedu naredne decenije.

Viša plata i mogućnost napredovanja

Kojim god poslom da se bavite, svako od nas teži da se ostvari u svojoj profesiji na najbolji mogući način i da postigne što je više moguće. Zbog toga neprestano tražimo posao koji će nas ispuniti i ponuditi nam prostor za napredovanje i rast. Nažalost, ove opcije su retke u malim sredinama, te će mladi ljudi tek preseljenjem u veće gradove dobiti priliku da se ostvare na poslovnom planu na način na koji su to oduvek želeli. U manjim sredinama ima manje posla, dok su i ti poslovi koji su dostupni obično manje plaćen, dok su atraktivni poslovi u gradu bolje plaćeni od onih u manjim mestiima.

Tempo života

Gledajući unazad, mnogi mladi koji su odrasli u manjim sredinama će verovatno sa nostalgijom da gledaju na svoje detinjstvo i mladost koju su proveli u sigurnijim i ušuškanijim prostorima. Manji gradovi su idealni za odrastanje jer ste tu uvek blizu prijatelja, lako možete da dođete sa jednog kraja grada na drugi, a džeparac koji imate dovoljan je da pokrije jeftiniji način života u manjoj sredini. Međutim, nakon srednjoškolskog perioda, mladi neretko shvataju da su mali gradovi neadekvatni za njih u ovoj novoj fazi života i bilo da se odluče da studiraju ili da traže posao, veća mesta im nude sve što im treba. Naravno, to ne znači da se neće vratiti u grad svoje mladosti nakon nekoliko decenija i provesti starost tamo, ali u ovom najdužem životnom dobu, od adolescencije do penzionisanja, veći gradovi nude i više mogućnosti.

Uprkos tendenciji povratka u manje sredine koja je primetna proteklih godina, jasno je da je trend migracije u velike gradove i dalje prisutan kod mladih. Dakle, ako i vi tražite nove mogućnosti i prostore, odlučite se za ovaj korak i budite istrajni u svojoj odluci!