You are currently viewing Kultivatori – različite vrste za različite namene

Kako bi se što više pojednostavio rad u privredi, mnogi ljudi, i za sopstvene potrebe, kupuju svaku vrstu opreme. Mašine, koje se koriste za poljoprivredne radove, treba pažljivo birati. One pomažu u obradi zemlje – iskopavaju i usitnjavaju zemlju, uklanjaju korov i pripremaju zemlju za setvu.

Za ove poslove, potreban je kultivator. To je vrsta mašine, koja se koristi u poljoprivrednim poslovima. Njome možete dodatno obraditi već uzoranu zemlju.

Postoje različite vrste kultivatora – baterijski (akumulatorski), električni i benzinski kultivatori. Da biste znali koji vam je potreban, najpre morate znati koje su njihove karakteristike.

Kultivator koji se puni na baterije ne zagađuje prirodu i proizvodi manje buke. Najkompaktniji je i najlakši od svih vrsta kultivatora. Ako se redovno koristi, na njemu se moraju često menjati baterije. Ovaj uređaj ima slabiju jačinu, tako da se njime ne može obrađivati teško zemljište.

Električni kultivatori su veoma praktični. Za njih nećete imati troškove, kao što su punjenje goriva ili kupovina ulja za održavanje. Malih su težina, niskih cena i jednostavni su za korišćenje i skladištenje. Napajaju se električnom energijom i nisu štetni za zemlju, useve i ljude.

Njima lako mogu upravljati, kako mlađi i snažniji, tako i stariji ljudi. Najpogodniji su za manje površine, pošto imaju kabl, koji ograničava njihovu upotrebu na većim udaljenostima.

Ako vam treba kultivator za obradu zemlje na većim površinama, onda je benzinski kultivator pravo rešenje. Pored toga, pogodan je za površine na kojima nema električnog napajanja. Mana ovog kultivatora je komplikovano održavanje.

Na ovom kultivatoru morate redovno menjati ulje, pratiti rad svećica i vazdužnog filtera. Neki modeli zahtevaju i specifične vrste benzina ili ulja, što je dodatna teškoća. Pošto koriste gorivo, rad ovim kultivatorima je štetan za zemlju, useve i ljude.

Još jedna njihova karakteristika jeste velika težina, koja otežava posao. Zbog toga, ovu mašinu moćnog mehanizma mogu koristiti izdržljiviji i jači ljudi.

Snaga i težina kultivatora

Produktivnost ove poljoprivredne mašine zavisi od njene snage. Ako ima veću snagu, može obrađivati veće površine, za kratko vreme. Kultivatori male snage se mogu pokvariti, ako se koriste za obrađivanje većih površina zemlje. Kod benzinskih akumulatora, indikator jačine se meri u konjskim snagama, a kod električnih i akumulatorskih kultivatora u kilovatima.

Kultivatori velike snage imaju mnogo veću masu, pa mogu otežavati posao, ukoliko niste dovoljno vešti i jaki za ovakve mašine. Zbog toga, nema potrebe da kupujete kultivatore velike snage. Ukoliko su vam potrebi za obrađivanje manjih površina zemlje, birajte kultivatore manjih dimenzija i jačina. Oni su dosta jeftiniji i lakši za upravljanje.

Kultivatori mogu biti različitih težina, u zavisnosti od modela i tipa. Najlakši kultivatori imaju težinu od 7 kilograma, a najteži dostižu do 94 kilograma.

Zamislite koliko je teško upravljati kultivatorima velikih masa. Zbog toga bi bilo najbolje da, ukoliko vam je površina koju obrađujete mala i nema posebne zahteve, izaberete lakše kultivatore. Za obradu zemlje u manjim baštama, dvorištima ili bilo kojim manjim površinama, dovoljan je kultivator težine do 20 kilograma. Ukoliko obrađujete velike površine na poljima, njivama i farmama, onda vam je potreban profesionalni kultivator velike težine i snage.