You are currently viewing Koliko su mladi motivisani da zakorače na put ka nezavisnosti i samostalnosti?
  • Post author:
  • Post category:Lifestyle

Kasno osamostaljivanje mladih i čvrsta vezanost za roditeljski dom, kao i život u zajednici, predstavljaju specifičnosti socijalnog aspekta našeg podneblja. Na ovo utiče mnogo faktora, koji su u vezi sa ekonomskom stabilnošću, ali i sa vaspitanjem i tradicionalnim vrednostima i patrijarhalnim uverenjima. U kontekstu aktuelnih dešavanja na društvenom i ekonomskom planu je svakako važno zapitati se da li i koliko trenutne okolnosti motivišu naše mlade da zakorače na put ka samostalnosti. Iako samo otvaranje diskusije na ovu temu već najavljuje odričan odgovor, možemo doći i do drugačijih zaključaka ukoliko sagledamo određene faktore iz drugog ugla.

Pitanje finansijske (ne)sigurnosti

Tema na kojoj počiva svako preispitivanje odnosa mladih prema svojoj budućnosti i osamostaljivanje jeste pitanje materijalne sigurnosti. Mladi su danas skloni da ustuknu pred prvim koracima ka samostalnom životu upravo iz razloga što ne vide prilike za ostvarivanje stabilnosti na ovom planu. U korenu svega je pronalazak stabilnog zaposlenja i velike i značajne izmene koje su se desile na tržištu rada. Rešenje ovog problema je upravo u upoznavanju aktuelnih tokova na tržištu, novih zahteva i potražnje za određenim profesijama. U našoj zemlji i njenom okruženju još uvek ne postoji adekvatan odgovor obrazovnih institucija na nove zahteve tržišta rada i izuzetnu potražnju za profesijama u okviru IT sektora. Iako postoje opcije sticanja diplome iz ovih oblasti, broj diplomaca uglavnom ne odgovara izuzetno velikom broju upražnjenih radnih mesta u pomenutoj industriji. Pored deficita koji konstatujemo u IT industriji, zanati ponovo vrede zlata, upravo iz razloga što su godinama zapostavljani. Aktuelni oglasi za posao zapravo daju najrelevantniji komentar na ovu situaciju, svedočeći o deficitarnim zanimanjima. Za mlade je stoga najbolja solucija temeljna analiza situacije na tržištu rada pre opredeljenja za određenu struku ili u cilju opredeljenja za prekvalifikaciju.

Obrazovanje sopstvenog doma

Situacija na tržištu nekretnina i porast vrednosti nepokretnosti koji je postao trend čini mlade malodušnima, jer im je opravdano teško da naprave računicu koja im daje odgovor na pitanje kako priuštiti sopstveni krov nad glavom uz očigledno razilaženje prosečne visine primanja i cene kvadrata. S druge strane, važno je imati na umu da je vrednost najma takođe porasla, te je naposletku kupovina sopstvene nekretnine izuzetno isplativa iz više od jednog razloga. Ulaganje u nekretnine je takođe veoma unosno i izvesna izmena perspektive bi mogla promeniti osnovno osećanje mladih povodom situacije na tržištu nepokretnosti. Ukoliko posmatramo rast vrednosti nekretnine kao nešto što nam ide u prilog, jer imamo priliku da uložimo u nešto konkretno čemu će vrednost izvesno rasti i na taj način otvaramo mogućnost da i sami ostvarimo profit, nećemo više vrednost nekretnina videti kao razlog za nezadovoljstvo. Važno je pre svega proceniti isplativnost određenih ulaganja. Pod svetlom trenutnih dešavanja na tržištu, ponude kao što je novogradnja na Novom Beogradu ili u Mirijevu, kao i u novoizgrađenim delovima Novog Sada, predstavljaju najunosnije investicije, budući da se za njih predviđa rast vrednosti u budućnosti, a trenutno su pristupačnije od stanova u uskom centru nekog od naših većih gradova. Povrat PDV-a je takođe značajna olakšica za mlade koji ranije nisu bili vlansici nepokretnosti, a banke takođe nude izuzetno povoljne uslove za podizanje stambenog kredita.

Proširenje porodice i pitanje života u zajednici

Iako je život u zajednici na našem podneblju još uvek relativno često rešenje mladih bračnih parova, poslednjih godina ovaj korak češće motiviše mlade da počnu da razmatraju odvajanje od roditeljskog doma i početak samostalnog života. Život u zajednici sa roditelljima neretko podrazumeva brojna prilagođavanja i generacijski jaz kao izvor izvesnih frustracija. Kada se opredele za zasnivanje sopstvene porodice, mladi počinju da razmatraju načine na koje bi mogli da načine iskorak ka samostalnosti, čak i u slučaju da ne postoje sasvim idealni uslovi za to. Proširenje porodice uglavnom sobom povlači rešavanje svih pitanja koja se tiču egzistencije i stabilnosti, te je ovo svojevstan vetar u leđa mladim parovima da se upuste u ostvarivanje određenih ciljeva koji su im se činili teško dostižnim ranije.

devojka-biljka-zalivanje

Uticaj osamostaljivanja na kvalitet života

Samostalnost znači i bolji kvalitet života, budući da, kada smo sasim nezavisni, imamo priliku da se fokusiramo na sopstvene potrebe i organizujemo životne prilike u skladu sa njima. Komfor koji podrazumeva naš sopstveni životni prostor, kao i obrazovanje sopstvenih rutina koje su u skladu sa našim prioritetima i svakodnevnim potrebama donosi osećaj zadovoljstva i ispunjenosti, udobnosti i svekupno kvalitetniji život. Iskustva ljudi iz okruženja koji su se upustili u ovaj poduhvat osamostaljivanja i osetili sve pogodnosti istog, motivisaće mlade da se i sami odluče za ovaj iskorak. Sloboda koju donosi preuzimanje odgovornosti za svoje životne prilike je od neprocenjive vrednosti i svaka nedoumica pada u njenu senku.

Proces osamostaljivanja je kompleksan i naposletku predstavlja skup velikih životnih koraka i odluka koje nije lako doneti. S druge strane, važno je podsticati naše mlade da zakorače na put ka nezavisnosti, kako zbog njih samih, tako i zbog njihovog doprinosa našem zdravijem i produktivnijem društvu.