You are currently viewing Koji su najčešći simptomi trudnoće

Simptomi trudnoće se razlikuju od žene do žene. Svako telo je drugačije, pa samim tim i drugačije reaguje na promene i drugo stanje. Neke žene osećaju promene vrlo rano, dok drugima treba malo više vremena. Nekada se dešava da početak trudnoće prođe bez ikakvih simptoma, pa je prvi pouzdan znak izostanak ciklusa. Ali, ukoliko žena nema redovne cikluse, i nikakave druge simptome, dolazi do malo kasnijeg otkrivanja trudnoće.

Uobičajeni simptomi trudnoće

Prvi primarni znak trudnoće je kada se desi da menstruacija nije stigla na vreme, odnosno da je prošao jedan ili dva meseca. Međutim, mnoge žene imaju i druge simptome trudnoće pre nego što propuste menstruaciju. Propuštanje menstruacije ne znači uvek da je žena trudna. Menstrualne nepravilnosti su česte i mogu imati različite uzroke, uključujući uzimanje kontraceptivnih pilula, stanja kao što su dijabetes i sindrom policističnih jajnika, poremećaji u ishrani i određeni lekovi. Žene koje propuste menstruaciju treba da se obrate svom lekaru kako bi saznale da li su trudne ili imaju neki drugi zdravstveni problem. Ostali, vrlo česti simptomi su: osetljive i otečene grudi, mučnine, umor i pospanost, promene raspoloženje i često mokrenje. Ovi simptomi trudnoće se često javljaju ubrzo nakon izostanka prve sledeće menstruacije.

Kako biti siguran da li se desilo začeće?

Najjednostavniji i najbrži način da saznate da li ste trudni je da uradite kućni test za trudnoću, koji se može nabaviti u svakoj apoteci. Tim testom meri se hormon zvan humani horionski gonadotropin – hCG. Ovaj hormon počinje da se stvara u telu od trenutka začeća i brzo će se povećavati tokom trudnoće. Tako će biti sve do 12 nedelje, kada će početi malo da opada. Uprkos ranom pojavljivanju, potrebno je određeno vreme da vaše telo stvori dovoljno hCG hormona koji bi mogao da se registruje na testu trudnoće. Obično prođu otprilike tri do četiri nedelje od prvog dana vaše poslednje menstruacije, pre nego što u vašem telu ima dovoljno hCG-a za pozitivan test trudnoće. Drugi način je laboratorijska analiza krvi kojom se određuje nivo ovog hormona trudnoće. Ovaj test se može raditi nešto ranije, tačnije oko dve nedelje od trenutka koje je moglo dovesti do začeća. Pa ukoliko znate kada ste imali takav odnos, nakon 14 dana od tada analiza krvi će pokazati moguće drugo stanje.

Nekada simptomi trudnoće izostanu

Ređe se dešava da neke žene početni period trudnoće prođu bez ikakvih simptoma. Još ukoliko postoji deo sa neredovnim ciklusima, to može napraviti zbrku, pogotovu ako su neželjene trudnoće u pitanju. Dok žena shvati da je trudna, može proći malo više vremena i poremetiti planove. Na svu sreću, obično žene koje dobro poznaju svoje telo i osluškuju ga, mogu primetiti neke prve naznake koji bi ukazali na to da su u pitanju simptomi trudnoće. Ono što pojačava simptome je progesteron, koji isto tako počinje da raste kako bi sačuvao plod, a od rasta progesterona prvi simptomi trudnoće su pospanost i mučnina.

Mogu li se iskusiti simptomi trudnoće, a da trudnoća ne postoji?

Mnogi simptomi trudnoće preklapaju se sa drugim medicinskim stanjima, kao i sa tipičnim menstrualnim ciklusom. Predmenstrualni simptomi mogu biti vrlo slični simptomima trudnoće. Ovo može otežati razliku. Takođe možete propustiti menstruaciju, a da niste trudni. To se može dogoditi kada vežbate u ekstremnim količinama, nagle promene u kilaži, konzumiranje određenih lekova, kao što su antibiotici ili sam stres može odložiti ceo jedan menstrualni period.

Ostavite odgovor