You are currently viewing Koja su najpoznatija italijanska jela koja se naručuju u beogradskim restoranima?

Da li ste i vi ljubitelj italijanske hrane?

Italijanska hrana je jedna od omiljenih stranih kuhinja na našem prostoru, pa ne čudi podatak da veliki broj restorana u prestonici nudi specijalitete italijanske kuhinje.

Osim što posećuju restorane kako bi uživali u atmosferi koju oni nude i svojim omiljenim jelima, Beograđani često poručuju i na kućnu adresu kako bi u udobnosti svog doma zadovoljili svoje apetite za italijanskim specijlitetima.

U nastavku teksta pročitajte koja su to italijanska jela koja su Beograđanima na listi omiljenih. 

pica-capricciosa-pizza-bar

#1 Pizza – najpopularniji italijanski specijalitet

Iako je pica nekada bila sirotinjsko jelo, danas je ona jedno od omiljenih jela širom sveta, a svakome je želja da bar jednom u životu proba pravu italijansku picu u nekom od gradova ove zemlje.

Za one koji su to učinili i žele da se podsete predivnih ukusa, ali i za one koji nisu imali priliku to još da urade – tu su brojni restorani u Beogradu koji prave izvanredne pice nalik onima u Italiji.

Pica je na našim prostorima popularna od 1970-ih godina, a prva otvorena picerija u Beogradu je picerija restorana “Pod lipom” u Makedonskoj ulici. Danas u prestonici ima oko 1000 picerija, neke su u vidu brze hrane a neke u vidu restorana koji nude kompletno iskustvo i utisak Italije.

Pica se priprema sa raznovrsnim sastojcima kako bi svako našao picu po svom ukusu – od klasične Margarite, u čijem sastavu se nalaze samo paradajz, mocarela i bosiljak, pa sve do onih raskošnijeg ukusa.

Osim u restoranima, Beograđani je veoma često naručuju na kućnu adresu, a brza dostava pice u opštinama Stari grad i Vračar, kao i u drugim opštinama, razlog je zašto se baš ona najviše naručuje za različite prilike.

#2 Pasta – za ljubitelje jednostavnih jela

Pasta je italijansko jelo koje se veoma često na trpezi Beograđana. Osim što je sastavni deo gotovo svakog jelovnika restorana, veoma je česta i samostalna priprema ovog jela zbog njene jednostavnosti.

Najpopularnije italijanske paste u Beogradu su verovatno one koje su i samim Italijanima omiljene – karbonara i bolonjeze, a ono što ih čini specifičnim je mogućnost kombinovanja različitih začina koje im daju bogat i unikatan ukus.

U restoranima nećete nigde naći dve iste karbonare, bolonjeze ili neke druge paste, zato što se kuvari trude da daju lični pečat njihovoj pripremi i eksperimentišu sa dodavanjem raznih sastojaka. Veoma često u beogradskim restoranima možete pronaći pastu nazvanu po samom restoranu koja predstavlja pravo umetničko delo kuvara

#3 Rižoto – sočno i kremasto jelo od pirinča

Rižoto, čiji je glavni sastojak pirinač, takođe je jelo koje je veoma zastupljeno u ishrani, kako Beograđana, tako i ostalih stanovnika sa naših prostora. 

U većini beogradskih restorana služi se sa piletinom, morskim plodovima, pečurkama ili povrćem, a u onim modernijim restoranima glavni dodaci su i masline, šafran ili parmezan.

Da bi rižoto imao originalan italijanski ukus, neophodno je da bude sočan i kremast, pa za njegovu pripremu kuvari beogradskih restorana najčešće koriste okruglo zrno pirinča.

#5 Slatkiši – omiljeni dezerti iz Italije

Sigurno ste se barem jednom počastili tiramisuom. A da li znate odakle dolazi ovaj dezert?

Iako je italijanska kuhinja u svetu proznata po pasti i pici, ona je zaslužna za mnoga jela i slatkiše za koje ne zna svako da potiču iz Italije. 

Jedan od takvih slatkiša je i tiramisu, koji se može naći na slatkom meniju gotovo svakog restorana u Beogradu i jedna je od omiljenih poslastica koja se najčešće naručuje.

Ovaj sicilijanski slatkiš je osmišljen 60-ih godina prošlog veka, a njegovi glavni sastojci su biskvit, kafa, šećer, maskarpone sir i kakao u prahu. Veoma često se kao tajni sastojak koristi liker, koji mu daje specifičnu aromu.

Pored najpopularnijeg slatkiša tiramisua, italijanska kuhinja ponudila je nešto i ljubiteljima slatkog peciva. Tradicionalno slatko pecivo Italijana su kanoli koji su punjeni kremom i zaslađeni cimetom, a danas se u beogradskim pekarama mogu naći i sa brojnim drugim sastojcima pored osnovnih.

Na listi omiljenih italijanskih slatkiša Beograđana ne smemo zaboraviti ni kremasti dezert panna cotta koji se može pronaći na mnogim lokacijama u prestonici i predstavlja pravi odabir dezerta za sve one koji nisu ljubitelji čokoladnih poslastica. Pravi se od slatke pavlake, šećera, želatina i komadića najraznovrsnijeg voća.

Italijanska kuhinja poznata je po pravljenju jela od malog broja sastojaka koji u kombinaciji daju nesvakidašnje ukuse. Upravo zbog toga je kuhinja koja je pored domaće kuhinje omiljena ljudima sa naših prostora. Nadamo se da smo vas ovim tekstom inspirisali da posetite neki od italijanskih restorana u vašem okruženju i uživate u specijalitetima Italije.

Ostavite odgovor