You are currently viewing Kašalj kod dece – šta preduzeti?

Photo: https://elements.envato.com/sick-child-girl-prescribe-treatment-selective-focu-4H5C43V

Neretko se dešava da deca kašlju iz najrazličitijih razloga. Bez obzira da li se radi o alergijskom ili virusnom kašlju, svakako da nijedan kašalj nije prijatan naročito kada traje danima.

Svaki kašalj može ukazivati da se radi o nekom nadražaju disajnih puteva, pre svega grla. Kao što rekosmo, razloga je mnogo, pa tako kašalj kod dece može biti povezan sa nekom vrstom bakterijske infekcije, astmom, alergijom, virusnom infekcijom, reakcijom na suv vazduh u prostoriji (naročito zimi kada nam konstantno radi grejanje), itd.

Za početak, kašalj treba ispratiti, videti da li se radi o suvom ili produktivnom kašlju, kako bi se pristupilo njegovom lečenju.

Kako izgleda virusni kašalj kod dece?

Do virusnog kašlja kod dece dolazi usled neke virusne infekcije pa tako može trajati i nedeljama sve dok se disajni putevi sami od sebe ne očiste. S obzirom da se kod virisa ne prepisuju antibiotici, u apoteci možete pronaći neki sirup za kašalj ili septolete na biljnoj bazi koje će smiriti grlo i ublažiti kašalj.

Kod virusa, kašalj kod dece je suv, nadražujući i može biti veoma uporan sve dok se organizam deteta u potpunosti ne „očisti“ od virusa.

Kako delovati kod upornog kašlja?

Pored konzumiranja sirupa i određenih tableta za sisanje, veoma je važna i redovna higijena nosne duplje. Neretko se dešava da do kašlja dolazi usled slivanja sekreta iz nosa. Zato je ispiranje nosa fiziološkim rastvorom nešto što preporučuju svi pedijatri, naročito ako dete ide u vrtić. Tada preventivno treba delovati i svako jutro i veče čistiti nosić detetu kako bi se sprečio razvoj virusnih infekcija.

Kada dete ima virusni kašalj, neophodno je mirovanje. Ukoliko ste u mogućnosti, povucite dete iz vrtića dok mu se disajni putevi u potpunosti ne očiste  i dok ne prestane sa kašljem.

Vodite računa o vlažnosti vazduha

Zimi se dešava da nam je usled grejanja prostorije vazduh u njoj previše suv, tj. nedovoljno vlažan, pa nas zato grlo golica što izaziva povremen kašalj. Ovde vam mogu biti od koristi razni jonizatori, tj. prečišćivači vazduha koji dodatno vlaže vazduh u prostorijama u kojima najviše boravite, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi i sl.

Kada dete treba voditi kod lekara?

Ponekada je kašalj kod dece bezazlenog karaktera, koji sam od sebe prođe posle nekog vremena. Ipak, postoje situacije kada se zbog kašlja mora javiti lekaru. To može biti npr. ukoliko traje nedeljama, a dete otežano guta i diše, obavezno se obratite svom pedijatru koji će pregledati dete i uspostaviti adekvatnu dijagnozu.

Laringitis – sve češća pojava kod manje dece

Virus koji napada disajne puteve, naročito decu manjeg uzrasta jeste laringitis – kašalj koji po zvuku može ličiti na lavež pasa. Neretko se dešava da deca koja dobiju laringitis ne mogu da govore jer su im upaljene glasne žice. Tada se uglavnom preporučuju redovne inhalacije sa kombinacijom odgovarajućeg leka i fiziološkog rastvora. Za antibiotikom nema potrebe, jer se radi o virusu koji traje do nedelju dana i često je praćen povišenom temperaturom.

Na kraju, svaki roditelj najbolje poznaje svoje dete. Ukoliko primeti bilo šta što može ukazivati na bakterijsku infekciju, trebalo bi  na vreme zakazati pregled kod pedijatra kako bi se što pre krenulo da terapijom.

Ostavite odgovor