You are currently viewing Kako se boriti protiv virusa u firmama?

Trenutak kada se neko u porodici razboli i time ugrožava ostale članove nije poželjan ni u jednoj porodici. Međutim, ukoliko govorimo o porodici zvanoj poslovnoj okruženje – firma ovaj podatak ni u kom trenutku nije poželjan.
Ne samo da će zaposleni u određenoj firmi, gde se bolest pojavila, biti nezaštićeni i sa ugroženim zdravljem, već će u opasnosti biti klijenti ali i (kratkoročno i dugoročno gledano) čitavo poslovanje biti dovedeno u pitanje.

Virus ni u jednoj firmi nije poželjan

Mere protiv pojave virusa u nekom poslovnom okruženju jako su bitne pre svega zbog celokupnog zdravlja zaposlenih i korisnika odnosno klijenata. Međutim, ukoliko se u nekom poslovnom okruženju makar i jedan član kompanije razboli velika je verovatnoća da će zdravlje biti narušeno i kompletnog kolektiva, ali i poslovnih partnera i svih onih zbog kojih preduzeće opstaje.

Za svaku kompaniju, njen uspeh, prosperitet i liderstvo na tržištu jako je bitno da ima zdravo poslovno okruženje, kako se zaposleni ne bi osetili ugroženo. Na taj način, ukoliko su svi u određenoj firmi zdravi, situacija je mnogo bolja i povoljnija da svako od zaposlenih pruži svoj maksimum.

U trenutku kada se viru pojavi u firmi, to povlači za sobom i više od jednog obolelog, a u pojedinim situacijama moguće je proglasiti epidemiju tako da će čitav proizvodni proces stati.

Zbog svega duga, ukoliko kratkoročno ali i dugoročno gledamo na zdravlje zaposlenih i zdravu sredinu (bez virusa) u poslovnom okruženju jako je bitna svakodnevna borba protiv virusa.

U trenutku kada virus zauzme firmu – gubitak je zagarantovan

Ni za jedan poslovni plan nije povoljna situacija ukoliko je makar i jedan (ili više zaposlenih) na bolovanju. To odmah povlači mnoge druge poslovne stvari te se stvaraju preraspodele, više posla, nezadovoljstvo među kolegama ali i poslovnim saradnicima jer posao neće biti obavljen onim tempom kojim se inače realizuje.

Sa druge strane ukoliko sagledamo poslovne partnere – pojava virusa u nekoj kompaniji takođe može u velikoj meri da naruši poslovanje. Zamislite vi samo da sarađujete sa nekom kompanijom, idete u kafić, frizerski ili kozmetički salon a znate da se u tom objektu neko razboleo?

Normalno je da više i nećete posetiti taj objekat jer se brinete za svoje zdravlje – e to se upravo može dogoditi i vašoj firmi ukoliko je na vreme ne zaštite od napada raznih virusa koji mogu biti čak i kobni kako za zaposlene tako i za postojanje vaše firme.

Kako suzbiti viruse u firmi?

Firma bilo koje branše, generalno poslovni prostor, jako je povoljno mesto za razvijanje raznih patogenih organizama koji u velikoj meri mogu da naruše zdravlje.

Kako bi se na najbolji način eliminisali patogeni mikroorganizmi odnosno kako bi se inhibiralo njihovo dejstvo jedina proverena metoda jeste dezinfekcija poslovnog prostora.

Na ovaj način, stručni tim će sprovesti dezinfekciju poslovnog prostora na predmetima ali i u prostorijama u kojima je sve potrebno eliminisati patogene mikroorganizme odnosno inhibirati njihovo dejstvo.

Ovo je jedina proverena metoda kako biste u firmi obezbedili zdravu sredinu, sa minimalnim procentom da se otkrije prisustvo virusa i eventualnih bolesti među ljudima.

Koja je najbolja dezinfekcija poslovnog prostora?

U Srbiji je najzastpljenija takozvana hemijska dezinfekcija koja se realizuje uz upotrebu takozvanih dezinficijenasa koji imaju funkciju da unište odnosno oslabe dejstvo mikroorganizama.

Upravo na ovaj način oni će biti onesposobljeni da inficiraju ljudske organizme, ali i da se spreči širenje raznih zaraznih bolesti u jednom poslovnom prostoru.

Zbog čega se radi dezinfekcija poslovnog prostora?

Praksa uspešnog poslovanja pokazala je osnovne razloge za sprovođenje dezinfekcije u jednoj firmi.

Onaj koji je najčešći, najbitniji ali i definitivno prvi razlog jeste – preventiva. Upravo se preventivna dezinfekcija u firmama sprovodi kako ne bi došlo do širenja mikroorganizama na određenom području.

Za dezinfekciju se menadžmenti firme takođe i odlučuju u trenutku kada se zaraza proširila. Takozvana tekuća dezinfekcija poslovnog prostora se primenjuje na tamom prostoru i na svim predmetima koji su bili sa zaraženim organizmima. Jako je bitno da se tekuća dezinfekcija poslovnog prostora sprovodi kontinuirano tokom sve vreme trajanja zaraze.

Praksa je pokazala da postoji i treći oblik dezinfekcije poslovnog prostora koji je takođe veoma bitan i značajan. On se sprovodi od trenutka kada se proglasi prestanak zaraze u određenoj firmi, a takozvana završna dezinfekcija se sprovodi jednokratno. Bitno je da se u toj fazi svi predmeti koji su bili u kontaktu sa obolelima detaljno dezinfikuju – kako se ne bi dogodio novi napad virusa na ljudske organizme i generalno čitav poslovni prostor.

Kako pripremiti poslovni prostor za bitku protiv virusa?

Bilo da ste odlučili da dezinfikujete svoj poslovni prostor (u cilju prevencije od pojave virusa) ili ste jednostavno primorani (ukoliko se zaraza već pojavila) jako je bitno izvršiti pripreme samog prostora koji će stručni tem tretirati.

Pre svega uklonite razne fizičke nečistoće, ali i koristite vruću vodu za sanitarno pranje kako bi se dezinfekcija odgovarajućim preparatima uspešno obavila.

Dobro se raspitajte u firmi koju ste angažovali za dezinfekciju poslovnog prostora koji se preparati koriste. Jako je bitno da oni pre svega budu registrovani i odobreni za upotrebu (dozvola nadležnog ministarstva), ali i da nemaju štetni uticaj kako na ljude tako i na životinje i okolinu. Bitno je dakle da sredstva koja se koriste u dezinfekciji poslovnog prostora ne narušavaju dodatno zdravlje zaposlenih, da su prijatnog mirisa ali i da deluju na širok spektar mikroorganizama koje je potrebno u tom trenutku eliminisati.

Učinite vaš poslovni prostor bezbednim i zdravim za rad – dezinfikujte firmu što pre

Ukoliko razmišljate da samo dezinfikujete poslovni prostor – naš vam je savet da to ipak prepustite stručnim licima s obzirom na to da se koriste odobrena sredstva metodom i načinom dezinfekcije koji je najdelotvorniji za određeni prostor.

Važno je za vaš poslovni prostor da sama metoda dezinfekcije poslovnog prostora prodre i u najsitnije pore na određenom prostoru i predmetima koji su u tom trenutku predviđeni za dezinfekciju.

Ostavite odgovor