You are currently viewing Kako pripremiti starije dete za dolazak novog člana porodice?

Dolazak drugog deteta na svet, iako po mnogo čemu može podsećati na vaše prvo iskustvo, u ponečemu je ipak potpuno novo. Ono sa čime se svakako prvi put suočavate jeste reakcija prvog deteta na proširenje porodice.

Nekada to nije prevelik izazov za roditelje jer deca lako prihvate dolazak brata ili sestre, ali u mnogim slučajevima i te kako ume da bude zahtevno privikavanje deteta na ideju o novom članu porodice.

U nastavku teksta saznajte kako da novu situaciju približite detetu, nakon čega možete da se upustite u planiranje aktivnosti u koje ćete uključiti i starije dete i bebu, kao što je profesionalno fotografisanje beba i dece, i time učiniti da imaju zajedničke uspomene koje će ih u budućnosti obradovati svaki put kada im se vrate.

#1 Nemojte odmah reći detetu da ste u drugom stanju

Čak i kada je rizik najmanji, postoji šansa da se u najranijim mesecima trudnoće nešto zakomplikuje i događaj kome su se svi radovali odloži se za neki drugi period u budućnosti. 

Takvi događaji stresni su i za odasle, a kamoli za dete kome je ideja o bratu ili sestri taman postala bliska i koje zajedno sa roditeljima iščekuje prinovu. Treba sačekati da se obave neophodni pregledi kod ginekologa u prvim mesecima i da prođe nalet prvog uzbuđenja kako bi i starije dete saznalo nove vesti.

#2 Objasnite detetu da mu stiže novo društvo

Veoma je važno da starije dete otkloni strah da će brat ili sestra da uzdrmaju njegov položaj u porodici. To ćete postići tako što ćete mu reći da će sa novim članom porodice moći da se igra, gleda crtaće i da će uvek imati društvo za zabavu. Takav pristup učiniće da i starije dete jedva čeka dolazak brata ili sestre.

Od koristi vam može biti da navedete primere iz detetovog okruženja, po mogućstvu vršnjaka, koji takođe imaju brata i sestru i lepo se slažu međusobno.

#3 Predočite mu da će vam biti potrebna njegova pomoć

Čak i sasvim mala deca umeju da se obraduju činjenici da će biti uključena u aktivnosti kao što su presvlačenje, čuvanje, šetanje i uspavljivanje bebe, to će takođe pozitivno uticati na osećaj starijeg deteta da nije izostavljeno i da i dalje ima svoju poziciju u porodici.

Kada mu pokažete da vam je potrebna njegova saradnja, podstičete građenje zaštitničkog odnosa starijeg deteta prema mlađem i pozitivno utičete na gašenje rivalskog odnosa između dece, što će postaviti temelje njihovim dobrim odnosima i u budućnosti.

Istaknite slobodno da je vaše prvo dete stariji brat ili sestra, to će pozitivno uticati na njegovo samopouzdanje i osećaj da ono dobija još jednu novu ulogu, a da ništa ne gubi u novoj situaciji.

#4 Pričajte detetu kako i vi imate brata ili sestru

Ukoliko je vaše dete vezano za vašeg brata ili sestru, to će mu pomoći da shvati koliko je lepo imati takve odnose i zašto treba da se raduje tome. Takođe, možete mu pokazati zajedničke fotografije vas i vašeg brata ili sestre iz detinjstva i objasniti mu šta ste sve zajedno radili i koliko vam znače u životu.

#5 Pripremite sa detetom poklon za bebu

Konkretne aktivnosti u vezi sa dolaskom bebe dodatno će približiti novu situaciju starijem detetu. Kada saznate pol bebe, možete zajedno sa starijim detetom osmisliti šta će doneti prilikom dolaska u bolnicu i prvog susreta sa bebom.

Dopustite mu da ono ima glavnu reč i ispoštujte njegove ideje u vezi sa poklonom. To će takođe pozitivno uticati na detetov osećaj slobode ukoliko je i ranije imalo slobodu u takvim situacijama i pomoći će mu da shvati da se ništa ne menja u vašem odnosu prema njemu.

#6 Ostavite mu slobodu da u svemu učestvuje onoliko koliko želi 

Ovaj savet odnosi se i na period pre porođaja, ali naročito nakon njega. Ne forsirajte dete da vam obavezno pomaže tokom kupanja deteta ili presvlačenja ukoliko to ne želi. U suprotnom, samo ćete razbuktati njegovu nesigurnost i negativna osećanja prema bebi, što svakako želite da izbegnete.

Posvetite mu pažnju kada god ste u prilici kako se ne bi osećalo zanemarenim, a vreme će učiniti da će beba postati sve zanimljivija i starije dete svakako će poželeti da joj se približi i provodi što više vremena sa njom.

Ostavite odgovor