You are currently viewing Kako postati sam svoj majstor i koji alat vam je neophodan

Postoje određeni kvarovi koji zahtevaju usluge profesionalca, ali većinu stvari koje najčešće treba dovesti u red možete popraviti sami. Umesto da zovete profesionalne majstore za svaku sitnicu koja se pokvari, možete postati sam svoj majstor, a potrebno vam je samo malo znanja i potrebnog alata. 

Kako ovladati sitnim popravkamai koji alat vam je neophodan za ispunjenje tog cilja?

Osnovni alat – vaša “desna ruka” 

Prvi korak je da nabavite za sebe najbolji ručni alat kako biste imali uvek sa vama pouzdanu “desnu ruku”. 

U osnovni ručni alat spadaju: čekić, klešta, bonsek, ključevi, makaze, odvijač, glinerica, pištolj za silikon, gedore i dodatni pribor – lampe, metar, burgije i tako dalje. Ovaj popis neophodnog alata mnogo je veći kada su profesionalne usluge u pitanju, zato imajte u vidu da je sve na spisku samo najosnovniji pribor za svakog majstora. 

Kao što sama reč kaže, ručni alat služi da obavite posao ručno i ne koristi se samo u domaćinstvima, već i u profesionalnom poslu mnogih industrijskih grana. Čitav asortiman spakujte u odgovarajuću torbu koja će vam uvek biti pri ruci i u koju možete bezbedno odožiti alat a da ga ne izgubite. 

Električni alat – igračke za odrasle

Ukoliko imate malo naprednije znanje ili planirate dublje da uđete u tematiku, u svoju kolekciju trebate da uvrstite alat na struju, kao što su električna bušilica i električni zavrtač. 

Električne bušilice su idealne za domaćinstvo jer su lakše i bezbednije za bušenje svih vrtsta materijala, i predstavljaju revolucionarni proizvod koji je pojednostavnio mnoge poslove kako u profesionalnoj tako i u amaterskoj sferi.

Glavna prednost ovih bušilica u odnosu na akumulatorske i pneumatske bušilice jeste da imaju manju vibraciju, dižu manje prašine i znatno su tiše, što ih čini idealnim alatom za početnike. 

Posebno su korisne u izvođenju keramičkih radova, poslovima na građevini i majstorskim radionicama. 

Učinak bušilice ne zavisi samo od kvaliteta nje same već i od burgije. Danas se može pronaći veliki broj kopija na internetu, pa povedite računa da kupujete samo u licenciranim prodavnicama kako biste dobili garanciju, atest, servis i sve što ide uz kupovinu jednog ovakvog alata. 

Potrebno je naglasiti da nikada nije preporučljivo kupovati kopije alata zarad vaše bezbednosti. Tehnologija neprestano napreduje, samim tim i upotreba savremenih materijala, složenije elektronike i završne obrade pa se tako obezbeđuje sigurnost korisnika. 

Korišćenjem falsifikovanih alata povećavate rizik od povrede jer taj pribor nije prošao sva neophodna testiranja kojima se garantuje vaša sigurnost.  

Kopiju bušilice možete prepoznati po njenoj težini – što je bušilica teža to je kvalitetnija jer je to jasan pokazatelj da su u nju ugrađeni metalni delovi a ne plastični, što može biti posebno problematično kada su u pitanju zupčanici. 

Edukacija – teorija pre prakse

Kada ste kupili neophodan alat, postavljate pitanje šta sada? Kako naučiti da koristimo pribor za rad koji smo kupili, odnosno kako postati sam svoj majstor? Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. 

Možete pronaći mentora koji će vas uputiti u posao, kupiti knjigu koje iako su retke postoje, i mahom se pronalaze na sajtovima za prodaju polovne robe, a postoji i moderno rešenje koje je najzastupljeniji način podučavanja današnjice – internet. 

Razlog leži u tome što je za većinu popravki najbolje da pogledamo video kako se nešto pravilno radi, jer pukim iščitavanjem slova na tu temu nećemo previše naučiti, a kod zanata može doći do povrede prilikom nepravilnog izvođenja radova ili korišćenja alata. 

Svaki slučaj je za sebe poseban, pa se tako vodite zdravim razumom i koristite ono najbolje što možete izvući iz svakog načina učenja. 

Prva popravka sa prvim kvarom

Kada ste proučili tematiku i nabavili potreban alat, vreme je da zablistate na delu. Gotovo svaki dom ima nešto u njemu što bi valjalo popraviti, a ukoliko nema, ne brinite – brzo ćete dobiti priliku da nešto popravite. 

Savet je da počnete sa sitnim popravkama malih kućnih uređaja poput blendera, mikrotalasne ili sokovnika. Ako pak i dalje niste sigurni šta treba da radite odustanite i potražite pomoć, jer se u suprotnom možete povrediti ili u potpunosti uništiti uređaj. 

Uz asistenciju profesionalca brzo ćete shvatiti u čemu je bio problem i naučiti za svaki sledeći put. 

Kao i sve drugo, biti sam svoj majstor se postaje prvenstveno iskustvom i neprestanim radom. Ipak, neophodno vam je osnovno teorijsko znanje kako biste uopšte znali određena pravila, odakle da počnete i mogli da razmišljate u dobrom pravcu.

Budite strpljivi, učite, nabavite alat i razmišljajte o bezbednosti pre svega. Razvijajte svoje znanje da biste uštedeli novac koji možete iskoristiti za druge stvari i naučićete nove stvari koje će vam biti korisne u životu.

Ostavite odgovor