You are currently viewing Kako lečiti Heliko bakteriju

Heliko bakterija ili Helicobacter pylori je vrsta bakterije koje inficira sluzokožu želuca, a kako su brojne studije utvrdile, odgovorna ja za čak 80 procenata pojava čira na želucu i do 90 procenata pojava čireva na dvanaestopalačnom crevu. Pored toga može da izazove i druge stomačne probleme, kao što su mučnina, nadimanje, često podrigivanje, osećaj gorućeg bola, gubitak apetita i iznenadni gubitak težine.

Lečenje konvencionalnim metodama,  kao što je uzimanje antibiotika za neke pacijente može biti veoma teško, jer postoji mogućnost različitih nuspojava poput dijareje, mučnine i gubitka apetita,  dok se kod određenog broja pacijenata javlja i  otpornost na antibiotike, što dodatno otežava i komplikuje tradicionalni pristup lečenju.

7 prirodnih tretmana za lečenje Heliko bakterije

Najveći broj tretmana uglavnom smanjuje količinu bakterije u stomaku, ali ne može da ih trajno iskoreni. Pre započinjanja režima lečenja prirodnim tretmanima, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom, jer ih samo uz njegovo odobrenje možete koristiti kao pomoćnu terapiju, koja ima za cilj da pojača i ubrza delovanje konvencionalnih lekova, i nikako ne može predstavljati zamenu za njih.

Probiotici su zaduženi za održavanje ravnoteže između dobrih i loših crevnih bakterija, pa se uzimanje probiotika preporučuje pre ili posle konvencionalnog lečenja, kako bi se maksimalno poboljšale stope eradikacije. Kako antibiotici ubijaju sve bakterije u vašem stomaku, i one dobre i one loše, probiotici su tu da pomognu u obnavljanju dobrih bakterija, a  takođe utiču i na smanjivanje rizika pojave i ubrzanog širenja gljivica.

Zeleni čaj može da pomogne u ubijanju i usporavanju razvoja bakterije Helikobakterije. Ustanovljeno je da konzumiranje zelenog čaja pre infekcije utiče na sprečavanje upale želuca, dok konzumiranje čaja tokom infekcije može da pomogne u smanjivanju težin gastritisa.

Med je pokazao odlične antibakterijske sposobnosti protiv Heliko bakterije, što su potvrdila i  brojna istraživanja, ali nijedno istraživanje do sada nije ustanovilo da samo med može da izbori sa bakterijom, već se predlaže da se upotreba meda kombinuje sa standardnim tretmanima kako bi se  skratilo vreme lečenja.

Maslinovo ulje takođe može da pomogne u lečenju Heliko bakterije, jer ostaje stabilno u želudačnoj kiselini, a pokazalo se da ima jake antibakterijske sposobnosti koje uspešno deluju protiv osam sojeva ove bakterije,  od kojih su tri otporna na antibiotike.

Koren sladića se inače  koristi prirodni lek za čir na želucu ali se takođe može upotrebljavati i u borbi protiv Heliko bakterije, on ne ubija bakteriju direktno, ali zato može da pomogne u sprečavanju da se ona ’’zakači’’ za zidove ćelija.

Klice brokolija sadrže jedinjenje koje se zove sulforafan i koje može veoma biti efikasno protiv Heliko bakterije. Istraživanja rađena prvo na miševima potom i na ljudima su pokazala da smanjuju i ublažavaju upalu želuca, kao i da  može smanjiti razvoj bakterije i efekte koje proizvodi.

Fototerapija koristi ultraljubičasto svetlo kako bi eliminisala bakteriju u stomaku,jer je ustanovljeno da je osetljiva na svetlost, a lekari i istraživači smatraju da je fototerapija koja se primenjuje u želucu bezbedna. Ovaj vid lečenja se uglavnom primenjuje kada antibiotici nisu opcija.

Konvencionalne metode lečenja Heliko bakterije

Lekari uglavnom prepisuju kombinaciju dva antibiotika uz dodatak leka za smanjivanje kiseline, što je poznato i kao trostruka terapija. Pacijentima koji su otporni na antibiotike mogu uključiti i još jedan dodatni lek, a cilj je da se organizam otarasi 90 ili 100 odsto bakterije. Ceo tretman lekovima uglavnom ne traje duže od dve nedelje.

Ostavite odgovor