You are currently viewing Kako je tehnologija menjala avioindustriju?

Avioindustrija u eri digitalnih inovacija je zaista jedan posebni fascinantni svet. U poslednjim decenijama, tehnološki napredak je prisutan ne samo u našoj svakodnevici, već i u svim sferama industrije pa je tako naravno  digitalna tehnologija preoblikovala svaki segment avioindustrije.

Od trenutka kada rezervišemo kartu za let do samog sletanja na destinaciju, digitalne inovacije su transformisale način na koji doživljavamo letenje.

 Tehnologija ne samo što olakšava naša putovanja, već i postavlja nove standarde u svetu avio industrije, od aplikacija za praćenje letova koje pružaju trenutne informacije o vremenskim uslovima do naprednih sistema za rezervaciju koji personalizuju ponude, tehnologija čini svaki korak putovanja jednostavnijim. I to ne važi više samo za privatne letove. U isto vreme, inovacije u avionskom inženjeringu i avio-sigurnosti omogućavaju putnicima da se osećaju sigurnije nego ikada pre i stvaraju iskustva koja prevazilaze granice neba.

aerodrom-avion

Kako digitalna transformacija utiče na avio industriju?

Automatizacija letova: Digitalna transformacija omogućava avioindustriji implementaciju sofisticiranih sistema za upravljanje letovima, smanjujući ljudsku intervenciju i povećavajući efikasnost.

Pametna održavanja: Korišćenjem senzora i IoT tehnologije, avio kompanije mogu pratiti stanje aviona u stvarnom vremenu, predviđati potrebne popravke i smanjiti vreme zastoja.

Karte za ukrcavanje na pametnim uređajima: Putnici danas mogu koristiti digitalne karte za ukrcavanje putem mobilnih aplikacija, čime se olakšava proces ukrcavanja i smanjuje potreba za papirnim dokumentima.

Analitika podataka: Avio kompanije koriste analitiku podataka kako bi bolje razumele potrebe putnika, poboljšale usluge, optimizovale cene i prilagodile svoje strategije.

Blockchain tehnologija za praćenje tereta: Implementacija blockchain tehnologije omogućava precizno praćenje tereta i skladištenje podataka o transportu, smanjujući gubitke i poboljšavajući transparentnost lanca snabdevanja.

Virtuelna stvarnost (VR) za obuku pilota: Korišćenje VR tehnologije omogućava realističnu simulaciju letenja, što značajno poboljšava obuku pilota bez potrebe za stvarnim letovima.

Internet stvari (IoT) za poboljšanje iskustva putnika: Avioni opremljeni IoT uređajima mogu pružiti personalizovano iskustvo putnicima, omogućavajući im da kontrolišu osvetljenje, temperaturu i zabavu putem svojih mobilnih uređaja.

Analiza podataka za očuvanje goriva: Kroz praćenje podataka o potrošnji goriva i analizu performansi aviona, avio kompanije mogu identifikovati efikasnije načine upravljanja gorivom i smanjiti troškove.

Veštačka inteligencija za otkrivanje kvarova: Implementacija veštačke inteligencije omogućava avioindustriji predviđanje i sprečavanje potencijalnih kvarova, čime se povećava bezbednost letova.

E-trgovina za rezervaciju i upravljanje putovanjima: Digitalna transformacija omogućava putnicima brže i jednostavnije rezervacije putovanja, upravljanje promenama i prilagođavanje svojih planova, praćenje cena i popusta, koliko slobodnih mesta ima na letu i ostalo …

Kakve je pogodnosti digitalna tehnologija donela putnicima u avio saobraćaju?

Online prijava za let omogućava putnicima da uštede na dodatnim troškovima ako su kupili karte preko popularnih aviokompanija poput Ryanaira, Wizz Air-a ili easyJeta. Kada se obavlja online, putnici unose potrebne podatke putem internet formulara i mogu odabrati da elektronsku propusnicu za ukrcavanje odštampaju ili sačuvaju na mobilnom uređaju. Važno je napomenuti da sama avionska karta ne garantuje pravo na ukrcavanje; potrebna je i karta za ukrcavanje (boarding pass), koja se generiše prilikom prijave.

Prijava za let na aerodromu takođe je opcija, a putnici je mogu obaviti na šalteru za check-in ili putem samouslužnog automata. U ovom slučaju, karta za ukrcavanje može se dobiti od zaposlenih u aviokompaniji ili putem automata. Svaki putnik ima jednu kartu za ukrcavanje s različitim podacima, a ti podaci zavise od destinacije i viznih pravila zemlje odredišta.

Uz ove informacije, bitno je napomenuti da elektronska potvrda o prijavi, slično kao i fizička karta, ne garantuje ukrcavanje u avion. Osim toga, specifični podaci na karti zavise od destinacija, odnosno viznih pravila zemlje koju putnik posećuje. Pomoću interneta možete i pronaći parking za svoj auto ako dolazite na aerodrom kolima, saznati gde ima slobodnih mesta, rezervisati na vreme, platiti i odrediti period koji vam je potreban.

avion-sedista

Bezbednost i sigurnost letova pomoću digitalne tehnologije

Digitalna tehnologija je transformisala avio saobraćaj, čineći ga bezbednijim i efikasnijim. Najsavremenije avionske letelice sada koriste sofisticirane  sisteme za upravljanje letom koji omogućavaju preciznije praćenje pozicije, navigaciju i upravljanje u realnom vremenu.

Globalni sistem za satelitsku navigaciju, poput GPS-a, pruža tačne informacije o položaju, doprinoseći preciznosti leta i smanjenju rizika od sudara.

Komunikacija između aviona i kontrolnih tornjeva takođe je unapređena digitalnom tehnologijom, omogućavajući bržu i efikasniju razmenu informacija. Ovo poboljšava sposobnost upravljanja vazdušnim prostorom i smanjuje mogućnost grešaka u komunikaciji.

Takođe, sistem za upozorenje na sudare i automatski sistemi izbegavanja sudara povećavaju bezbednost letenja.

 Digitalni sistemi dijagnostike i održavanja omogućavaju avio kompanijama da pravovremeno identifikuju potencijalne probleme i sprovedu preventivno održavanje, smanjujući rizik od tehničkih kvarova tokom leta. Napredni softveri za analizu podataka pružaju detaljne informacije o performansama aviona, omogućavajući bolje planiranje održavanja i produžavanje životnog veka letelice.

Ukratko, digitalna tehnologija je transformisala avioindustriju, čineći avio saobraćaj efikasnijim i bezbednijim kroz preciznost, poboljšanu komunikaciju i napredne sisteme održavanja.

Za kraj

Digitalna transformacija u avioindustriji donosi ne samo praktičnost putovanja za putnike kroz online prijave i personalizovana iskustva, već i revolucionarne promene u sigurnosti letova kroz sisteme upravljanja letom, napredne tehnologije održavanja i analitiku podataka.

Avioindustrija je postala efikasnija, transparentnija i bezbednija zahvaljujući inovacijama koje su oblikovale svaki aspekt letenja, čime se stvaraju iskustva koja premašuju očekivanja putnika i postavljaju novi standardi u industriji.

Autor: Anđelka Pavlović
Fotografije :

https://unsplash.com/photos/gray-airplane-on-parking-RSYBi_1fhfM

https://unsplash.com/photos/white-airplane-near-trailers-during-sunset-pGcqw1ARGyg

https://unsplash.com/photos/blue-and-white-airplane-seats-DSOohFTAfno

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor