You are currently viewing Kako da postanete profesionalni coach?

Postati životni ili poslovni trener nije lako, kao ni boriti se sa još mnogim komentarima koji pokušavaju da coaching, kao postojeću profesiju sa ozbiljnim učinkom, unize. Činjenica je da se radi o veoma plemenitom i lepom pozivu koji uz to zahteva i mnogo znanja, strpljenja, veština, pa i ozbiljan deo psiholoških sposobnosti.

Važno je da osobu koja je coach ne izjednačavate sa čudotvorcem koji samo nešto uradi. To je osoba koja u sklopu svoje profesije pruža aktivnu i snažnu podršku osobama kojima je ona potrebna kako bi se pronašlo rešenje koje donosi prosperitet i uspeh.

Šta predstavlja profesionalni coaching?

Coaching je najprisutniji u momentu promena, odnosno, tada se javlja najveća potreba za profesionalnim coach-om. U okviru promena koje se dešavaju, bilo one vezane za privatni ili poslovni život, ljudi se često ne snalaze najbolje. Tranzicije nisu nešto što svima prija. Tada na scenu stupa coach koji svojim tehnikama vođstva, razgovorima, sagledavanjem realne situacije, jednostavno otvara vidike i u tome pruža potrebnu podršku. Uz profesionalni coaching, osoba, preduzetnik, poslovni tim, dobijaju jasnu sliku realnog stanja, ali i jasnu sliku svojih mogućnosti, svojih potencijala i veština koje će učiniti da budućnost bude kakvom je zamišljaju, a često i više od toga.

Ko je coach?

Pre nego vidimo kako se postaje profesionalni coach, bitno je znati kakva je to osoba. Na prvom mestu coaching mora da vodi osoba koje u potpunosti uliva poverenje. U momentu promena, javljanja problema, „nestabilnog tla“, bilo osobi, bilo organizaciji, potrebna je osoba od poverenja, osoba koja neće osuđivati, već će saslušati, razumeti i naći način da pruži podršku.

Profesionalni coach pomaže klijentu da sagleda realno stanje stvari i usmeri ga ka onome šta želi da se dogodi, formirajući ideje i planove kako da se to sprovede. Ali, coach ne daje konkretna rešenja, već podstiče klijenta da ta rešenja pronađe u sebi, dajući potporu onom delu njegove ličnosti za koju možda i nije znao da postoji, otkrivajući sve potencijale koje jedna osoba u sebi krije.

Kako se postaje coach?

Na prvom mestu, coaching nije za osobe koje ne žele da pomažu drugima i koje u tome istinski ne uživaju. Najvažnije jeste da imate želju da u radu sa ljudima, organizacijama, otkrivate njihove skrivene talente, veštine, i da im tako poboljšavate živote na različite načine. Ako je takav opis posla u stvari opis posla iz vaših snova, onda je profesionalni coaching definitivno zanimanje za vas. Ovo je dinamična profesija, puna dešavanja, jako je zanimljiva, ali i zahteva da konstantno sebe usavršavate, baš kao i svoje klijente, pa valja i to imati na umu.

Kada ste spremni i uvereni u sve ovo, onda je neki coaching kurs ili coaching akademija sledeća stanica na kojoj stajete. Bitno je pronaći akademiju koja će vam pružiti dosta znanja, ali i koja će raditi na vašim veštinama, tako da svoje potencijale možete da koristite u pomaganju drugima. Nakon svega toga, kada se dobije određena diploma, sertifikat, svoj put nastavljate ka pružanju te pomoći, ujedno se razvijajući i radeći na sebi.

Ostavite odgovor