You are currently viewing Kako da brže uspavate dete?

Kada pominjemo fiziološke potrebe čoveka kao što su hrana, voda i vazduh, ne možemo izostaviti zdrav san sa tog spiska. Čovek provede skoro trećinu svog života spavajući, stoga ne treba da čudi da je nedostatak sna pokretač različitih problema koje mogu znatno da nam otežaju svakodnevnicu.

Neki od problema izazvani nespavanjem kod dece su poremećaj pažnje i učenja, razdražljivost, promena raspoloženja i loše pamćenje što će se negativno odraziti na ocene.

Zašto je san bitan za mališane? San je nužan za normalno funkcionisanje organizma. Dečiji mozak dnevno upija ogroman broj informacija koje prikuplja sa svih strana iz našeg okruženja i potreban mu je san kako bi mogao da “uskladišti memoriju”, procesuira nove podatke i ostane koncentrisan. 

Koliko sati sna je dovoljno? Odraslom čoveku neophodno je između 6 i 8 sati sna u toku dana, dok je kod dece ta granica mnogo veća. Mozak mališana se razvija velikom brzinom pa im zato samo noćni san nije dovoljan, već su im potrebne i dnevne “dremke”. Za tek rođene bebe dužina vitalnog sna se kreće između 16 i 18 sati, dok se sa svakim narednim mesecima i godinama taj broj smanjuje.

Međutim, često deca ne žele da spavaju ili imaju problem da zaspe. Razloga za to može biti više – previše su mala pa spavaju u bilo koje doba dana i noći, preumorna ili nedovoljno umorna a mi ćemo vam otkriti nekoliko načina i saveta kako da vaši mališani brže zaspe. 

#1 Obucite ih u “uniformu” za spavanje

Da li ste ikada razmišljali šta obući deci pred spavanje? Pitanje koje nepravedno ne čujete nikad jer jeste bitno u čemu provodimo noć. Naša odeća za spavanje treba biti čista i izrađena od prirodnih materijala kao što su pamuk, vuna ili svila koji će omogućiti koži da diše. 

Bade mantili i pidžame za devojčice i dečake nežno prianjaju uz kožu mališana, stoga ih nakon kupanja ušuškajte i zagrejte u bade mantilima, a posle ih obucite u pidžamu. Kada ih naviknete na njihovu “uniformu” za spavanje, lakše će shvatiti da se bliži vreme za krevet pa će tako i proces oblačenja postati deo svakodnevne rutine.  

#2 Napravite rutinu prilagođenu vama i vašem detetu

Ništa ne može tako lako da poremeti san kao što je promena rutine. Ako je ustaljeno u kojoj sobi dete spava, kada se kupa i kada leže na počinak, promena bilo čega od tih navika može da pretvori vaš san u besanu noć.  

Ako ste nedosledni oko perioda kada vaše dete ide u krevet, mnogo će teže zaspati nego kada navikne svoj organizam na određeno vreme, jer će tako i samo osetiti umor kada se približava satnica za spavanje. 

Rutina se sastoji iz više koraka kao što su kupanje, oblačenje pidžame i čitanje bajke ili uspavanke, pa će tako prvim korakom detetu već biti jasno da je došlo vreme za spavanje, a opet će imati onih “samo još minut” dok se čitav proces završi. Potrudite se da vašem mališanu bude zabavno i da spavanje shvati kao sastavni deo igre. Napravite rutinu prilagođenu vama i vašem detetu i držite se nje, osim u retkim i izuzetnim situacijama.

#3 Čitajte bajke zajedno sa detetom

Dete će mnogo brže i lakše zaspati uz poznat i prijatan zvuk majke ili oca, stoga nemojte da propuštate čitanje bajke zajedno svako veče. Benefiti čitanja pred spavanje su brojni. Proširićete detetu vokabular, vežbaćete memoriju svaki put kada ono samo nastavi ili završi priču i stvorićete kod vašeg mališana čitalačku naviku.

#4 Postarajte se da dete legne umorno

Ukoliko dete nigde ne usmerava svoju energiju u toku dana, normalno je da će teže zaspati kada legne jer naprosto nije umorno. Potrudite se da svakodnevno izlažete vaše dete nekoj aktivnosti, bilo da je to neobavezno igranje napolju ili određeni trening.

Kupanje može takođe učiniti vaše mališane umornim. Napunite kadu vodom i sapunicom, ubacite igračkice i pustite neka igra teče dok kapci ne počnu sami da se zatvaraju.

#5 Podesite temperaturu u dečijoj sobi

Pošto ne možete znati da li je vašoj bebi komforno u sobi u kojoj spava, jedan od načina kako to da utvrdite je da proverite kako se vi u njoj osećate. Ako je vama vruće ili hladno onda je verovatno i vašem detetu, stoga prilagodite optimalnu temperaturu onako kako bi i vama. Idealno, temperatura u sobi bi trebala biti između 20 i 22 stepena celzijusa.

#6 Sklonite ih od veštačkih svetala tehnologije

Kao što smo već pomenuli, najbolja rutina za zdrav san je čitanje pred spavanje i to ne samo zbog stvaranja čitalačke navike i širenja vokabulara. Kao i javna rasveta, i svetla koja emituju pametni telefoni i laptop računari mogu da “prevare” mozak da pomisli da je dan, a ne noć, i tako poremete san. 

Kvalitetan san je prirodan lek i najbolja prevencija za mnoge tegobe. Vaše dete će vam biti zahvalno ako mu sticanjem rutine prilagođene vama omogućite da zaspi brzo i spava bez buđenja, a vi ćete kao roditelj ustajati odmorniji i spremniji za novi dan. 

 

Ostavite odgovor