You are currently viewing Kako da beba prespava noć i da ima kvalitetan san?

Imate podočnjake, loše spavate jer se beba često budi, plače noću ili jednostavno ne želi da spava i izgleda odmorno?

Niste jedini, roditelji beba neretko imaju ovakve ili slične „probleme“, jer bebe jednostavno ne poznaju satnicu i to kakve obaveze odrastao svet čeka tokom dana, a šta treba raditi noću, zato je bitno da je priviknete svom ritmu i uradite određene stvari koje će vam pomoći da beba prespava noć, ili bar njenu većinu, te da i vi i ona imate kvalitetan san.

Upamtite da bebe ne vole previše svetlosti, često im smeta buka, previše topao ili hladnjikav prostor.

Uživaju u miru, pažnji, uspostavljanje rutine je takođe od pomoću, ali da vidimo šta još može sve da se uradi kako bi se uspostavio red i ritam spavanja.

Rutina pred spavanje

Jako je važno da uvedete i sprovodite rutinu pred spavanje, sve dok ne shvatite da je beba na nju navikla i da joj je ona obavezni deo večeri.

Zašto je rutina važna? Bilo da se nalazite u svom domu, negde na odmoru, putu, negde u gostima, rutina će biti ono što je bebi poznato i što je asocira na miran san. Važno je da rutina bude jednostavna i svuda omogućena. To može da bude malo maženja, lagana masažica bebe, tuširanje, oblačenje, uvek u isto vreme i uvek u sličnom trajanju.

I onda, gde god da se nađete, rutina će bebu asocirati na vreme za krevetac i uspavaće je velikim delom.

Pročitaj i: Kako da brže uspavate dete

Ugodna atmosfera u sobi

Kao što smo već i napomenuli, bebe ne vole prejaku svetlost, buku, gužvu (sa druge strane, ne bi je trebalo navikavati ni na popunu tišinu).

Važno je da se u sobi u kojoj beba spava stvori prijatna, topla atmosfera. To najpre kreće od temperature vazduha.

Ne sme da bude pretoplo, jer će tada vazduh biti jako suv, biće zagušljivo, ali ni hladno, već da bude prijatna temperatura na kojoj će beba moći da se oseća lepo. A to ćete već i prema sebi videti.

Pored toga, prigušite svetlo ili uključite neku od lampi osmišljenih za bebe koje bacaju odsjaj na plafon i zidove, to uvek deluje jako zanimljivo na njih i navede ih da se usredsrede na svoju okolinu, što ih na kraju uspava.

Sama toplota bebe može da se omogući i kroz vreće za spavanje bebe, kao nešto što je najbolje za pokrivanje.

Zašto su vreće za spavanje za bebe dobar izbor?

Možete da napravite mali eksperiment. Uzmite vreću za spavanje za bebe i neka beba spava u njoj par noći. Nakon toga, sklonite vreću i pokrijte je ćebencetom ili drugim prekrivačem.

Uvidećete da beba lepše i udobnije spava uz vreće za spavanje bebe.

Vreća ne dozvoljava bebi da se previše okreće, zbog čega se neretko i budi. Ne otkriva se, pa joj je uvek ugodno i toplo koliko treba. I na kraju, u njoj ima slobodne ruke, a opet je ušuškana, što bebe jako vole.

Osamostalite svoje dete

Kada se u toku noći beba probudi, normalno je da odete do kreveca i vidite da li je sve u redu, dopustite da vas dete vidi, jer će se tako umiriti. Međutim, ako bebu naviknete da je svakog puta uzimate i ljuljate svakoga puta kada otvori oči, tako ćete svoj san poremetiti.

Ukoliko se beba samo meškolji, ostavite je da se zanima sama u krevecu, da leži, nekim bebama je to dovoljno i nakon toga mogu da zaspu ponovo.

Promena se ne postiže preko noći

I za kraj, zapamtite, uvođenje rutine kod bebe i postizanje da prespava noć nije lako i nemojte se upoređivati sa drugima koji su to uspeli da postignu.

Potrebno je vreme da upoznate šta vašoj bebi odhovara, da razumete njene navike i načine komunikacije kako biste mu/joj pomogli da bolje spava.

Ostavite odgovor