You are currently viewing Ishrana bebe – od 1. meseca do godinu dana
  • Post author:
  • Post category:Saveti

Roditelji se često pitaju da li je njihova beba gladna odnosno da li unosi dovoljno mleka u organizam. Isto pitanje postavlja se i kasnije, kada je reč o uvođenju čvrste hrane u bebinu ishranu. Treba imati na umu da se sve bebe razvijaju individualno i zahtevaju različite količine hrane u odnosu na starost i telesnu težinu.

Nekim roditeljima, u prvim mesecima po rođenju bebe, pomaže vođenje evidencije o količini unete hrani po svakom obroku, a ovo su neke generalne preporuke za ishranu bebe po mesecima koje vam mogu pomoći da sagledate da li vaša beba unosi dovoljnu količinu nutrijenata u odnosu na svoju starost i telesne predispozicije.

Ishrana novorođenčadi

Novorođenčad sve hranjive sastojke unose putem majčinog mleka ili mlečne formule. Bebe koje se doje, hrane se na svaka dva do tri sata i piju od prilike od 30-60 ml mleka po dojenju. Nakon dve nedelje, količina mleka se povećava do 90 ml po obroku. Praktičan način da proverite da li je vaša beba sita je puna pelena na na svaka tri do četiri sata.

Ukoliko se beba hrani mlečnom formulom, potrebna količina mleka je od 60-90 ml po obroku. Svaka mlečna formula, na pakovanju ima precizno uputstvo o količini hrane koju je potrebno da uzima vaša beba po nedeljama starosti.

Ishrana bebe od 1-3. meseca

U periodu od 1-3. meseca beba i dalje sve hranjive sastojke dobija putem majčinog mleka ili mlečne formule. Količina mleka koju treba da uzima beba u ovom periodu je od 120-150 ml mleka na svaka tri do četiri sata.

Ishrana bebe od 4-6. meseca

Od 4. meseca bebi se može uvesti manja količina čvrste hrane odnosno kašica za bebe. Znaci da je beba spremna za uvođenje čvrste hrani su razvoj veštine hvatanja rukama, kontrola glave i vrata, gubitak refleksa za automatsko izbacivanje hrane iz usta i drugo.

U ovom periodu, majčino mleko odnosno mlečna formula su i dalje glavna hrana bebi, dok se čvrsta hrana uvodi kao tzv. dohrana. Količina čvrste hrane u ovom periodu iznosi 1-2 kašike dva puta dnevno.

Količina mleka u 4. mesecu starosti iznosi od 120-180 ml po obroku.

Ishrana bebe od 6-9. meseca

Sa navršenih 6 meseci, bebi će možda biti potrebno od 120-240 ml mleka po obroku. Količina čvrste hrane povećava se na 2 do 4 kašike, dva puta dnevno. Prva bebina čvrsta hrana treba da uključuje kašice od žitarica po mogućstvu obogaćene gvožđem, pasirano povrće, meso i voće.

Namernice treba uvoditi postepeno, jednu po jednu, na svakih par dana, kako bi se ispratile alergijske reakcije.

Ishrana od 9-12. meseca

U ovom periodu, prvu polovinu kalorija beba uzima iz mleka, a drugu polovinu iz čvrste hrane. Količina mleka iznosi od 200-230 ml po obroku, odnosno ukupno od 900 ml – 1 l mleka raspoređenih u 24 h.

Ovo je period kada bebe počinju same da uzimaju hranu, koriste prste i voljne su da isprobavaju nove ukuse. Hranu treba usitniti na komadiće, a beba polako uči da koristi svoj pribor za jelo.

Ishrana bebe posle 12 meseci

U ovom periodu beba je probala većinu ukusa ali se nastavlja sa unošenjem novih namirnica koje do sad nisu bile primerene za uvođenje u ishranu,  kao što su kravlje mleko, med, morski plodovi.

Bebe su uglavnom prestale sa dojenjem i korišćenjem mlečnih formula i one se zamenjuju kravljim mlekom. Bebama treba davati punomasno mleko uz obroke u količinu od 2 do 3 šolje dnevno.

Deca u ovom periodu imaju tri glavna obroka i dve užine. Dešava se da počnu da odbijaju hranu koju su ranije rado jeli. Treba biti strpljiv, napraviti pauzu pa nakon nekog vremena ponovo ponuditi istu hranu.

Apetit deteta može varirati, što je sasvim normalna pojava. U određenim periodima, deca jedu manje ili više. Ponekad zahtevaju da jedu jednu te istu vrstu hrane, što je uglavnom prolazna faza. Međutim, treba voditi računa da deca ne unose previše slatkiša i grickalica, posebno pred obrok.

Zdrava, izbalansirana ishrana, sa svežim namernicima, posebno iz organskog uzgoja, osnov je zdravog rasta i razvoja svakog deteta. Pored kvalitetne ishrane, treba voditi računa da dete unosi dovoljnu količinu tečnosti, pre svega vode a od sokova u obzir dolaze prirodno ceđeni sokovi.

Izvor:

https://www.parents.com/baby/feeding/baby-feeding-chart-how-much-and-when-to-feed-infants-the-first-year