You are currently viewing Efikasno dubinsko čišćenje uz pravilno razumevanje hemikalija
 • Post author:
 • Post category:Saveti

Da biste održali čisto i bezbedno okruženje, ključno je razumeti hemikalije prisutne u proizvodima za dubinsko čišćenje. Sa širokim spektrom dostupnih proizvoda, može biti izazovno odrediti koji su najefikasniji.

Međutim, važno je uzeti u obzir hemijski sastav bilo kog proizvoda za dubinsko čišćenje koji odaberete, jer mnoga rešenja mogu sadržati štetne hemikalije koje mogu imati štetne posledice po vaše zdravlje ako se nepravilno koriste.

Na kraju krajeva, od suštinskog je značaja da imate jasno razumevanje hemikalija sa kojima rukujete prilikom čišćenja. Bez ovog znanja, mogli biste da dovedete sebe i svoje voljene u opasnost.

Uobičajene hemikalije koje se nalaze u proizvodima za dubinsko čišćenje

Sredstva za čišćenje često imaju sličan hemijski sastav.

Evo najčešće korišćenih hemikalija koje se nalaze u ovim proizvodima i njihove namene:

 • Kiseline: Organska i neorganska jedinjenja se koriste za čišćenje različitih površina, od nežne limunske kiseline do korozivne persirćetne kiseline.
 • Alkohol: Dezinfikuje površine, uključujući ljudsku kožu, i primarna je komponenta u sredstvima za čišćenje u domaćinstvu kao što su maramice za dezinfekciju i sredstvo za dezinfekciju ruku.
 • Aldehidi: Ubija gljivice i spore, koje se uglavnom nalaze u dezinfekcionim sredstvima za bolnicu. Studije su pokazale da glutaraldehid može izazvati astmu.
 • Baze: Supstance koje podstiču hemijske reakcije, neutrališu kiseline i služe kao osnova za standardne i organske proizvode za čišćenje.
 • Hlor i jedinjenja hlora: Deaktivira patogene, ubijajući viruse, bakterije i spore. Nalazi se u većini proizvoda za čišćenje.
 • Vodonik peroksid: Dezinfekciono sredstvo visokog nivoa za bolničke površine, poželjno zbog manjeg broja alergijskih reakcija. Dostupan u originalnom koncentratu ili razblaženom rastvoru.
 • Idofori: rastvori rastvorljivi u vodi koji sadrže jod, dezinfikuju staklene i metalne površine, ostavljajući iza sebe smeđu mrlju.
 • Fenoli: Najstariji dezinficijensi, koji se nalaze u dezinfekcionim sapunima, sredstvima za pranje tela i antiseptičkim rastvorima. Toksičan kada se kombinuje sa određenim hemikalijama kao što su aceton, etanol, dietil etar i hloroform.
 • Kvaternarna jedinjenja amonijuma: Grupa srodnih jedinjenja amonijaka koja su efikasna protiv bakterija i virusa kao što su norovirus, polio i rotavirus. Nalazi se u proizvodima za čišćenje niskog nivoa i bezbedan za upotrebu u vašem domu, uključujući Clorok, Lisol i Mrs. Meiers.

Iako ove hemikalije pomažu u borbi protiv bakterija i virusa u našim domovima, neophodno je znati koje su štetne, a koje su bezbedne za upotrebu. Čak i ako sami napravite rastvor za čišćenje, neke od ovih hemikalija su neizbežne.

Budite oprezni kada koristite hemikalije za čišćenje

Kada je u pitanju čišćenje hemikalijama u vašem okruženju, ključno je da budete oprezni i izaberete odgovarajuće sredstvo za čišćenje za specifične površine i materijale. Uvek se pridržavajte uputstava proizvođača i nosite ličnu zaštitnu opremu kada rukujete hemikalijama.

Evo nekoliko ključnih saveta koje treba imati na umu:

 • Pročitajte etiketu: Obavezno morate dobro razumeti pravilnu upotrebu, skladištenje i odlaganje hemikalije.
 • Nosite zaštitnu opremu: Koristite rukavice, zaštitne naočare i bilo koju drugu neophodnu zaštitnu opremu da biste se zaštitili od hemikalija.
 • Koristite proizvode u dobro provetrenom prostoru: Mnoge hemikalije emituju isparenja koja mogu biti opasna za udisanje. Uverite se da je prostor adekvatno provetren ili upotrebite ventilator.
 • Držite hemikalije van domašaja dece: Čuvajte hemikalije na bezbednoj lokaciji van domašaja kako biste sprečili slučajno gutanje ili povredu dece i kućnih ljubimaca.
 • Sledite uputstva: Koristite hemikaliju prema uputstvima na etiketi. Ne mešajte hemikalije osim ako vam to ne stoji u uputstvu, jer to može izazvati opasne reakcije.
 • Pravilno odložite hemikalije: Pratite uputstva na etiketi za odgovarajuće odlaganje hemikalije i njenog pakovanja. Nemojte sipati hemikalije u odvod ili ih ispirati u toaletu.

Domaći proizvodi za čišćenje

Kada je u pitanju dubinsko čišćenje vašeg doma, domaća rešenja za čišćenje mogu biti podjednako efikasna kao i proizvodi kupljeni u prodavnici. Obično se prave od sastojaka kao što su belo sirće (fenolne kiseline i aldehidi), amonijak (baze i kvaternarna jedinjenja amonijuma), soda bikarbona (baze) i limunska kiselina (kiseline), ovi domaći rastvori sadrže slični hemijski sastav kao sredstva za čišćenje iz prodavnice.

Iako možda nemaju iste hemikalije, one su pristupačnija opcija i mogu pomoći u održavanju čistog doma.

Da zaključimo

Kada je u pitanju dubinsko pranje, upotreba pravih proizvoda i tehnika je ključna za postizanje zaista besprekornih rezultata.

Međutim, važno je da budete oprezni kada radite sa snažnim sredstvima za čišćenje. Uvek pažljivo pročitajte etiketu, nosite ličnu zaštitnu opremu po potrebi i pratite uputstva proizvođača da biste obezbedili bezbednu i efikasnu upotrebu.

Uz pravi pristup, proizvodi za dubinsko čišćenje mogu biti dragoceno sredstvo za održavanje čistog i higijenskog okruženja u domu, kancelariji ili laboratoriji.