You are currently viewing Pred vama su efikasni načini za snižavanje šećera u krvi koji će sačuvati zdravlje vašeg organizma.

Pred vama su efikasni načini za snižavanje šećera u krvi koji će sačuvati zdravlje vašeg organizma.

Trenutno visok šećer u krvi ne mora da znači da ste oboleli od šećerne bolesti, jednostavno telo nije uvek  u balansu. Ukoliko živimo užurbano, ne pazimo šta jedemo i koliko se krećemo osetićemo simptome povišenog šećera i u tim trenucima treba ga sniziti na prirodan način. Zato vam donosimo niz saveta za snižavanje šećera u krvi, kojima ćete sprečiti šećernu bolest.

Simptomi visokog šećera u krvi

Visok šećer u krvi primetićete tokom dana, ali i odmah po ustajanju iz kreveta. Neki od simptoma povišenog šećera pratiće vas gde god da krenete i to su najčešće suve usne, konstantan osećaj žeđi i učestalo mokrenje. Nadalje primetićete da vas se vid magli, da odjednom ne vidite stvari jasno, a zatim se vraćate u normalno stanje. Sa ovakvim simtpomima susrećemo se svi u jednom periodu života i važno je odreagovati na vreme, kako ne bi došlo do šećerne bolesti.

Jasno je da treba posetiti lekara koji će se posvetiti opštem stanju celokupnog organizma. Na osnovu analize krvne slike on će vam odrediti jasnu terapiju za snižavanje šećera u krvi. Predlažemo vam da zakažete preventivni pregled što pre, a pritom ispratite i savete iz narednih redova koji će vam trenutno olakšati život i ojačati celokupan organizam.

Snižavanje šećera u krvi zdravom ishranom

Kada smo pod stresom posežemo za slatkišima koji nas u prvi mah smiruju a zatim, kada počnu da se vare prave uzbunu u organizmu. Velika količina šećera ometa nas u svakodnevnim aktivnostima i osećamo se loše. Zato treba izbegavati industrijske slatkiše koji u sebi imaju nezdravi, prerađeni šećer.

Umesto čokoladice ili kolača radije izaberite voće. Znamo koliko je na početku teško odvojiti se od ukusnog parčeta torte ili omiljenih bombona i čokolada. Proces odvajanja i navikavanja na zdrave a slatke namernice treba da ide postepeno, kako bi vam prešao u naviku. Na početku prerađene slatkiše zamenite zdravim bombonama koje u sebi umesto ekstrakta imaju nanu i kamilicu. Takve bombone osvežavaju i imaju poseban šmek, a pritom se lagano tope. Odvućiće vam pažnju od žvaka, čokoladica, gumenih bombona i ostalih đakonija! Nadalje čak i zdrave bombone bez prerađenih šećera treba zameniti jabukom, bananom ili naradžom.

Birajte hleb od celog zrna pšenice koji će održati sitim nekoliko sati. Hranjiva vlakna usporavaju proces varenja, tako da produže pomenuti osećaj sitosti ali i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Ukoliko ste obožavalac krosana i drugih vrsta peciva u jutarnjim satima, vreme je da ih zamenite zobenim pahuljicama. Zobene pahuljice u sebi imaju takozvani  beta glukan koji smanjuje redukciju insulina i na taj način stabilizuje šećer u krvi.

Kako bi organizam ostao jak potrebni su mu vitamini i minerali. Vreme je da počnete da uživate u specijalitetima sa mahunarkama, jer oni sadrže niz proteina i vitamina neophodnih organizmu. Pritom imaju nizak glikohemiski indeks i sniziće šećer u krvi.

Nakon kvalitetnih i zdravih obroka vreme je za čaj!

Snižavanje šećera u krvi biljkama

Sušene biljke sa sobom donose niz antioksidanas, vitamina i minerala ali i dodatnih hranjivih materija koje efikasno snižavaju šećer u krvi. Sve što treba da uradite jeste da u obližnoj apoteci ili zdravoj hrani kupite kesice čaja i zatim ih spustite u šolju sa prokuvanom vodom.

Piskavica je prva na listi kada je u pitanju snižavanja šećera u krvi biljkama. Dolazi u vidu začina ali i čaja, koji se ispija jednom dnevno. Čaj od piskavice unutar sebe sadrži trigonelin i kumarine koji snižavaju šećer u krvi i održavaju organizam zdravim i vitalnim. Čaj od piskavice je nešto jačeg mirisa i ukusa, pa kao takav ne mora prijati osetljivom želucu.

Ukoliko vam se ne svidi njegova aroma, sledeći put skuvajte zeleni čaj ili kamilicu. Prilikom ispijanja čajeva treba biti umeren. Najbolje je piti jedan čaj dnevno i nakon mesec dana posetiti lekara i proveriti stanje šećera u krvi.

To nije sve!

Fizička aktivnost snižava šećer u krvi

Sat vremena lagane šetnje održače normalnu vrednost šećera u krvi za narednih dvadeset i četri sata, saznajemo istražujući. Bilo koji vid fizičke aktivnosti neophodan je telu svakog dana, kako bi ostalo u ravnoteži. Izdvojite vreme za sebe i uživajte u šetnji, osećaćete se pozitivnije i pritom ostati zdravi.

Određeni procenat ljudi ne obraća pažnju na simptome i zanemaruje povremeno visok šećer u krvi. Imajte na umu da menjanjem životnih navika šećer možete da vratite u normalu, a zanemarivanjem sebe i zdravog načina života dodatno povisite nivo šećera i dovedete telo do šećerne bolesti. Naravno i za nju je medicina pronašla rešenje, ali je život znatno lepši kada ste potpuno zdravi!

Ostavite odgovor