You are currently viewing Dezinfekcijom protiv korona virusa

U svojim domovima, od trenutka kada je proglašena epidemija korona virusa, stalno usisavamo, čistimo, vodimo računa gde se izuvamo i trudimo se da sve u kući blista. Međutim, da li dovoljno pažnje pridajemo poslovnom prostoru, mestu u kojem provodimo minimum osam sati tokom dana, a u pojedinim situacijama i mnogo više?

Kancelarija, firma, poslovni prostor je za većinu građana drugi dom, a s obzirom na to da je on neka vrsta javnog prostora – mere zaštite protiv korona virusa moraju biti na mnogo većem nivou od onog u domovima.

Zbog čega je bitna dezinfekcija poslovnog prostora?

S obzirom na to da smo u kući samo mi sa ukućanima, a u poslovnom prostoru kancelariju ili sve poslovne jedinice delimo sa kolegama, klijentima – ovo je prvi razlog. Ne možemo da utičemo na to ko će posetiti našu kancelariju, ali moramo učiniti sve što je u našoj moći da sprečimo pojavu virusa bilo koje vrste pa i korona virusa.

Jako je teško kalkulisati i odrediti ko je eventualni prenosilac virusa, te je zbog toga i potrebna redovna dezinfekcija poslovnog prostora pre svega kako bismo očuvali zdravlje nas samih, naših zaposlenih, ali i klijenata.

Dezinfekcija – jedino rešenje za koronu

Koliko je bitna dezinfekcija verovatno ste se i sami, privatno, uverili tokom trajanja pandemije izazvane korona virusa. Međutim, ukoliko želite da zaštitite sebe, svoje zaposlene i klijente – preporuka i Svetske zdravstvene organizacije jeste redovna dezinfekcija poslovnog prostora.

Uz niz postupaka koje obuhvata sam proces dezinfekcije, stručne službe će uticati na to da se uništi najveći broj patogenih ali i drugih mikroorganizama.

Samom metodom neće biti uništene sve grupe mikroorganizama, već će korišćenjem specijalnih sredstava stručni tim delovati na grupe mikroorganizama koje predstavljaju opasnost.

U cilju sprečavanja oboljevanja zaposlenih ali i širenja korona virusa, bitna je i svakodnevna dezinfekcija takozvana preventivna; a ovom preventivnom metodom najčešće se dezinfikuju predmeti koji se svakodnevno koriste.

Međutim, ukoliko se bolest pojavi, stručna služba će delovati drugačije i tada se pristupa ciljano na delovanje određenih mikroorganizama, uglavnom hemijskim putem. Sredstva koja se ovom prilikom koriste nazivaju se dezinficijensi.

U trenutku kada se bolest završi, pristupa se završnoj dezinfekciji kako se ona ne bi opet ponovila.

Da li je dezinfekcija bezbedna?

Iako se koriste hemijska sredstva ukoliko angažujete stručni tim, ne morate brinuti za zdravlje zaposlenih i klijenata jer se koriste isključivo ona koja su proverena, koja imaju nadležne dozvole za korišćenje, a nakon izvršene dezinfekcije možete nastaviti sa obavljanjem poslovnih obaveza.

Najbolje je dezinfekciju poslovnog prostora raditi van radnog vremena, ukoliko je to izvodljivo kada nema ljudi kako bi mogle površine da se detaljno tretiraju ali i kako bi dezinfekcija temeljno bila urađena.

Po aktuelnim propisima i zakonima, dezinficijensima mogu da upravljaju odnosno da ih koriste samo stručni timovi, tako da (iako na internetu postoje razna uputstva) nikako sam proces sa hemijskim sredstvima ne radite sami.

Šta je bitno za dezinfekciju poslovnog prostora?

Najbitnije je da se sam proces dezinfekcije radi primenom savremenih procedura i sredstava za dezinfekciju koja imaju odobrenja nadležnih ustanova.

S obzirom na to da je dezinfekcija poslovnog prostora, proces koji se sprovodi na predmetima i u samoj prostoriji sa ciljem eliminisanja patogenih mikroorganizama potrebno je ovom procesu pristupiti profesionalno kako bi se inhibiralo njihovo dejstvo.

Kod nas je najpopularnija hemijska dezinfekcija poslovnog prostora koja zahteva korišćenje dezinficijenasa koji uništavanjem mikroorganizama smanjuju njihovu sposobnost da prenesu oboljenja. Ne mora da znači da će dezinfekcijom biti uništeni svi mikroorganizmi, već i ukoliko su oni oslabljeni za sposobnost širenja infekcije na ljudske i životinjske organizme.

Najprovereniji način za sprečavanje širenja zaraznih bolesti u nekom poslovnom prostoru jeste ispravna dezinfekcija istog.

Tri osnovna razloga postoje za sprovođenje dezinfekcije u jednom poslovnom prostoru. Na početku svakako je najbitnije sprovesti preventivnu dezinfekciju koja se radi kako ne bi došlo do širenja mikroorganizama na određenom području, u ovom slučaju – poslovnom prostoru.

Drugi još jedan bitan razlog za sprovođenje mera dezinfekcije jeste i samo neophodnost ukoliko je zaraza proširena i ona se primenjuje u konkretnom prostoru odnosno određenim predmetima koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

Ova, takozvana tekuća dezinfekcija, sprovodi se sve vreme dok zaraza traje; dok se na kraju po prestanku zaraze pristupa završnoj dezinfekciji i sprovodi se detaljno tako što se svi predmeti detaljno dezinfikuju specijalnim sredstvima.

Svakako je bitno da pre početka realizacije bilo koje metode dezinfekcije, detaljno pripremiti prostor koji je potrebno tretirati, ali i da se otklone razne fizičko nečiste površine i predmeti.

Idealno bi bilo, ukoliko je moguće, da se dezinfekcija poslovnog prostora obavi u periodu kada nema zaposlenih, odnosno nakon radnog vremena, a sve u cilju što efikasnijih rezultata u borbi protiv korona virusa.

Ostavite odgovor