You are currently viewing Davanje injekcije u kući

Nekada je jednostavno bilo nezamislivo da, ukoliko imate prepisanu terapiju koja zahteva primanje injekcija ili infuzije, to ne učinite u nadležnom domu zdravlja. Ipak, danas, zahvaljujući medicinskim dostignućima kao i mobilnosti samog medicinskog osoblja omogućeno je da se izvrši davanje infuzije ili injekcije i u kućnim uslovima.

Naravno, sve ovo je u cilju bržeg i efikasnijeg oporavka pacijenata, a ovom metodom se uglavnom pribegava kako se pacijenti ne bi dodatno naprezali i narušili svoje zdravstveno stanje. Naravno, postoje i okolnosti kada je potrebno da terapiju primi nepokretna osoba, tako da je davanje injekcije u kući jedina opcija za njegovo izlečenje ili umanjenje tegoba.

Injekcije su veoma bitne u kućni uslovima

U pojedinim slučajevima zbog trenutnog zdravstvenog stanja, ali i kompletnog izlečenja pacijenata potrebno je da se krene sa terapijom već u prvim danima lečenja, u veoma kratkom roku. Zbog svega ovoga jako je bitna mogućnost davanja terapije u toplini doma pacijenta jer su uslovi nekada mnogo bolji od gužve u bolnici ili domu zdravlja.

Davanje injekcije u kući moguće je realizovati svim pacijentima kojima je takva terapija prepisana od strane nadležnog lekara. Najbitnije je da je prepisana terapija bezbedna za davanje kod kuće ili u stanu, a sve to obavljaju stručna medicinska lica. Uglavnom su to medicinska sestra ili tehničar koji su specijalizovani za davanje terapije u kućnim uslovima.

Injekcije koje se mogu dati u kućnim uslovima su one ispod kože takozvane subkutane injekcije, one koje se daju u mišić takozvane intramuskularne injekcije, kao i intravenske injekcije.

Svakako putem injekcija moguće je da pacijent primi različite antibiotike, lekove ili hormone. Ovakav vid davanja terapije se uglavnom daje pacijentima u postoperativnom ili post kovid toku.

Zbog čega je bolje primiti injekciju u kući?

U poslednjih par godina, naročito od kada je aktuelna epidemija kovida doživeli smo mnoge promene. Mnogi od nas su prešli na rad od kuće, dok se sve češće i koriste aplikacije za sastanke, pregovore i dnevne obaveze. Upravo je ovo jedan od razloga zbog čega sve više naših pacijenata odlučuje za primanje injekcija u kući, jer na taj način izbegavaju stres u zdravstvenom centru te imaju brži i efikasniji put ka ozdravljenju. Naravno, uz sve to uštedićete vreme i moći ćete da se posvetite svom ozdravljenju bez nepotrebnog čekanja u redovima.

Sa druge strane, davanje injekcije u kućnim uslovima pogodno je za slabo pokretne odnosno nepokretne pacijente, kojima je u pojedinim slučajevima čak i prepisano da terapiju prime kod kuće.

Da li je dobro dati injekciju u kući?

Praksa koja postaje sve učestalija jeste davanje injekcije u kući, a ona pruža pacijentima mogućnost da prime prepisane medicinske tretmane u udobnosti svog doma. Pomenuta mogućnost veoma je korisna za one koji se suočavaju sa hroničnim ili trenutnim dugotrajnim stanjima koja zahtevaju redovne injekcije, a tu pre svega mislimo na dijabetes, reumatoidni artritis, multipleskleroza, rak ili neko drugo oboljenje.

Važno je da se pre davanja injekcije kod kuće, dobro osigura prava oprema ali i da je osoba koja daje stručna i obučena za ovakav vid intervencije. Sam proces pripreme može uključivati i prethodno dobijanje recepata za lekove, nabavku igle i špriceva ali je za to najbolje da pitate šta vam je sve potrebno nadležnu ustanovu koja će vam doći u dom. Jako je važno da pratite upustvo za čuvanje lekova i opreme, kako bi se i osigurala njihova sigurnost kao i efikasnost.

Kako se daje injekcija?

Svakako ćemo vam opisati kompletan proces, ali vam to ne preporučujemo da radite samostalno s obzirom na to da niste obučeni. Injekciju je moguće dati na pravilan način isključivo školovano lice.

Najpre je bitno da se pripremi radno mesto kao i sav potreban materijal za davanje terapije. Tu se misli na iglu, špric, alkohol za čišćenje kao i sterilne gaze. Sledeći korak jeste da se operu ruke i stave sterilne rukavice, ali i da se još jednom proveri doza leka koja se daje kao i to da li je igla čista i da li je bez oštećenja.

Mesto uboda takođe je jako bitno da pažljivo pripremite, odnosno da se očisti alkoholom. Savet je da se igla drži u ruci kao olovka, te kasnije i lagano umetne pod kožu pod uglom od 45 stepeni. Sledeći korak jeste da se lagano povuče klip šprica prema sebi, kako bi se proverilo da li je igla ušla u krvnu žilu. Ukoliko se pojavi krv u špricu to je znak da ste pogodili krvnu žilu te je potrebno ponoviti postupak ali na drugom mestu.

Kada budete bili sigurni da je igla pravilno ubodena, možete ubrizgati lek polako u telo pacijenta. Odmah nakon ubrizgavanja bitno je da se pažljivo izvuče igla i stavi sterilna gaza na samo mesto uboda. Važno je i da se drži pritisak na mesto uboda oko dva minuta kako bi se sprečilo krvarenje.

Svaki pacijent ima svoju jedinstvenu zdravstvenu situaciju te se ne može razlikovati u tome koliko često mora da primi određenu terapiju odnosno injekciju. Naravno sve potrebne doze prepisuje isključivo lekar, koji će pacijentu prepisati ne samo uputstva već i način doziranja kao i raspored primanja i to je potrebno poštovati bez nekih izuzetaka.

Celokupan ovaj proces deo je takozvane kućne nege koja podrazumeva pružanje zdravstvene nege pacijenata u njihovom domu umesto u bolnici ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi. Sve ovo uključuje davanje ne samo injekcija već i drugih tretmana, a u cilju bržeg ozdravljenja.

Davanje injekcija u kući se uglavnom preporučuje pacijentima koji se oporavljaju od bolesti ili operacije, ali i kod onih koji nisu u stanju da brinu o sebi. Tu mislimo na starije osobe, pacijente sa invaliditetom, ali i one koji se suočavaju sa dugotrajnim hroničnim stanjima kao što su dijabetes, srčana oboljenja i sl.

Velika prednost ovakvog vida davanja terapije jeste što je pacijent u svom domu, u okruženju koje dobro poznaje i u kojem se dobro oseća. Takođe, velika prednost jeste ta što se na ovaj način smanjuju troškovi zdravstvene nege i bolničkih troškova, a pacijenti u većini slučajeva mogu da plate mnogo manje za kućnu negu nego za bolnički smeštaj. Pritom će dobiti i veću fleksibilnost u rasporedu svojih medicinskih tretmana.

Poliklinika Intermed Plus u Zemunu je specijalizovana za pružanje usluge davanje injekcija u kućnim uslovima. Oni nude širok spektar medicinskih usluga i imaju tim medicinskih stručnjaka koji obezbeđuje visokokvalitetnu brigu. Poliklinika se nalazi u centru Zemuna, blizu Zemunske bolnice.

Ostavite odgovor