You are currently viewing Bezmetalne krunice za prirodan izgled

Često se za neke estetske intervencije odlučujemo samo ako one mogu da rezultuju prirodnim izgledom – izveštačenost nikada ni u kom smislu nije bila u modi. I dok tehnologija napreduje, zajedno sa veštinama stručnjaka, dolazimo do toga da ne možemo prepoznati da li je nešto kod nekog prirodno ili nije. Takav je slučaj i sa zubima – kod nekog se odmah može videti da su u pitanju veštačke nadogradnje, dok se kod nekih to ne može uočiti ni pod lupom.

To zavisi od mnogih faktora. Pre svega, od stomatologa koji postavlja krunice, fasete ili implante , to jest bilo koju vrstu nadogradnje zuba. Važno je da to budu kvalitetni materijali , kvalitetnih proizvođača koji imaju garanciju. Zatim, mnogo zavisi i od želja samog pacijenta, što može biti problem kada pacijent nema realnu sliku i u želji da što bolje izgleda, pretera pa postigne kontraefekat. Najzad, važno je metodu prilagoditi specifičnom slučaju, odnosno odrediti koji je najbolji način za ulepšavanje zuba – da li je to samo izbeljivanje, ugradnja vinira (faseta), krunica, ili usled nedostatka zuba veštačka vilica, odnosno implanti.

Kada se ugrađuju krunice za zube

Poznato je koliko je karijes prvi na listi neprijatelja zdravlja zuba. On se javlja kao posledica nedovoljne, odnosno nepravilne higijene, a rezultat je uglavnom i neredovnog odlaska na stomatološke preglede. Takođe, u nekim situacijama ih je jako teško primetiti (kada su bočno) i ako ih stomatolog ne uvidi, može se stvoriti veći problem. Najgore što može da se desi jeste da zbog neblagovremenog lečenja karijesa ostanemo bez velike površine zuba, pa čak i bez celog zuba. U tim situacijama se koriste krunice za zube – sloj veštačkog zuba koji služi da ojača zub, da mu da željeni oblik, naročito kada je zub već oštećen i prete mu dalja oštećenja. Ukoliko je pacijent kandidat za ugradnju krunica, treba da se odluči da li će to biti bezmetalne, metalne ili porcelanske krunice. Takođe, krunice su sastavni deo u proceduri ugradnje implanata

Bezmetalne i metalne krunice – koje su bolje

Kada su se pojavile, krunice za zube su se radile od kombinacije metala i keramike. Kako je tehnologija napredovala, tako su se i one unapređivale, pa su danas među najtraženijima bezmetalne krunice, koje se rade samo od keramike. Iako se može pomisliti da samo metalne mogu dati odgovarajuću čvrstoću, to se pokazalo i netačnim – i keramičke su izuzetno dugotrajne i izdržljive. No, prednost koji imaju bezmetalne krunice tiče se estetskog aspekta – izgledaju mnogo prirodnije od metalnih, odnosno njihova prozirnost omogućava prirodniji izgled. Razlika je, naravno, i u ceni, jer su bezmetalne skuplje od metalnih, ali i te kako jeftinije od najskuplje varijante – porcelanskih krunica.

Postavljanje krunica u par odlazaka stomatologu

Kada se krunice postavljaju kao ojačanje prirodnom korenu, potrebno je da se uradi priprema, odnosno da se zub izbrusi kako bi se na njega postavila krunica, koja treba da ga pokrije sa sve četiri strane. I za to je rezervisan jedan odlazak zubaru, gde se nakon brušenja uzima otisak za keramičku krunicu, koja se izrađuje u roku od nekoliko dana. U drugom dolasku se isprobava gotova krunica, koja se fiksira ako je odgovarajuća, i doteruje naknadnim brušenjem. Boja krunica se ne može naknadno menjati i najvažnije je uklopiti je sa ostalim zubima. U zavisnosti od toga koliko ima prepravki, razlikuje se i broj odlazaka zubaru, koji može biti od svega dva do pet.

Materijali od kojih se prave bezmetalne krunice

Postoje dve vrste materijala od kojih se prave bezmetalne krunice: litijum-disilikat i staklo-keramika. Prvi se odlikuje izuzetnom čvrstoćom i visokom estetikom, dok se drugi materijal, staklo-keramika, još više ističe i po pitanju dugotrajnosti, te se preporučuje za zube koji su najviše izloženi pritisku, a to su prednji zubi. Bilo koji materijal da bude izbor pacijenta, prirodan izgled je faktički zagarantovan.

Održavanje se ne razlikuje od obične higijene

Iako krunice prekrivaju ceo zub, koji se ponekad većinski sastoji od prirodnog korena i plombe, to ne znači da su zaštita od daljih bolesti zuba koje nastaju ukoliko se na zubima zadržavaju bakterije. Naime, kako zadržavanje bakterija i pravljenje plaka prave veliki problem ne samo z zub već i desni, važno je sprovoditi dobru oralnu higijenu kako bi se desni, koje drže zube, održale zdravim. Dakle, higijenu čini svakodnevno pranje, čišćenje koncem i ispiranjem posebnim tečnostima. Sve to će zaštititi desni od upala i krvarenja, a samim tim i od njihovog povlačenja. Jer kada se desni povlače, zubi u vilici ne mogu opstati, pa i same krunice gube smisao. Jedine krunice koje tada dolaze u obzir jesu one na implantima.