You are currently viewing 3 planinske lepote u Srbiji koje morate posetiti

Planinski ekosistem je veoma privlačan za turiste zbog divlje lepote i čistog vazduha, kao i skijanja i drugih zimskih sportova u kojima se na njima može uživati. Planine su omiljene su destinacije i za vikend putovanja, a na koju god stranu da se uputite – naići ćete na neku planinu. Bilo da je leto ili zima njihova popularnost ne jenjava, pa ćemo u nastavku navesti 3 planine u Srbiji koje morate posetiti i zašto.

#1 Tara – “pluća Srbije” u zapadnom kraju

Područje Tare od gotovo 25.000 hektara proglašeno je Nacionalnim parkom 1981. godine. Za koji god smeštaj na Tari da se odlučite, kući ćete se vratiti prepuni utisaka, lepih uspomena i zanimljivih fotografija.

Pod severnim padinama Tare nalazi se Bajina Bašta gde se održava Drinska regata, jedna od najvećih letnjih manifestacija u Srbiji koja godišnje okupi oko 10.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Ako se nađete u Bajinoj Bašti u julu, ponesite svoje plovilo i pridružite se drinskim spalvarima u plovidbi Drinom.

Teritorija Nacionalnog parka obuhvata najveći deo masiva planine Tara. Nadaleko su poznati vidikovci sa kojih se možete saživeti sa pejzažom. Pogled koji se prostire na čitav predeo zapadne Srbije je izvor neiscrpne inspiracije i pozitivne energije. 

Do nekih možete stići automobilom, a do određenih vidikovaca morate pešačiti jer su nepristupačni za motorno vozilo. Omiljeni vidikovci svakog turiste su Banjska stena, Bilješka stena, Crnjeskovo, Skolarica, Sjenič, Osluša i Janjač.

U istraživanju Tare ne možete izostaviti Zaovine jezero, koje predstavlja svojevrsnu tajnu jer se ispod njegove površine nalazi potopljeno selo

Perućac jezero takođe treba da se nađe na vašoj ruti. Nastalo je sredinom prošlog veka pregrađivanjem toka Drine za potrebe izgradnje hidroelektrane “Bajina Bašta”. U blizini ovog jezera nalazi se Mokra Gora, manastir Rača i Šarganska osmica.  

Na Tari imate mogućnost brojnih rekreacija u kojima možete uživati tokom odmora. Za ljubitelje adrenalina idealni su alpinizam, skijanje i splitboarding. 

Splitboarding je nastao 1990-ih ali je kod nas počeo da se praktikuje od relativno skoro. Ovaj ski sport podrazumeva da se daska za snowboard radzvoji na dva dela, pomoću kojih ćete se popeti na vrh planine, a spojiti ih opet u jedno kako biste se spustili nazad. 

Lov i ribolov je veoma zastupljen na Tari. U njenim vodama se mogu pronaći pastrmka, som, klen, skobalj i mnoge druge vrste riba, a dozvolu možete pribaviti u JP “Nacionalni park Tara”. 

Što se lova tiče, možete se na istom mestu raspitati kada je lovna sezona. Imajte u vidu da je lov na medvede strogo zabranjen, i možete ih posmatrati sa vodičem na dva hranilišta.   

Planina Tara bila je predmet proučavanja mnogih naučnika, pa i Josifa Pančiva koji je ovde pronašao endemsku vrstu četinara koju je nazvao Pančićeva omorika

Taru možemo nazvati i “plućima Srbije”, ako uzmem u obzir činjenicu da je preko 75% površine Tare prekriveno šumama u kojima dominiraju bukva, jela i smrča.  

Rtanj – mistična planina na istoku Srbije

Biodivirzitet Rtnja pruža veliki potencijal za zdravu sredinu predela istočne Srbije. 18% ukupne flora Srbije raste na Rtnju, pa je zbog ogromne važnosti proglašen za specijalnim rezervatom prirode od velikog značaja. 

Za planinu Rtanj se vezuju raznolika predanja – govori se da je planina spasenja i vanzemaljaca ili izvor energije u čijoj utrobi se nalazi blago. Šta je doprinelo nastanku ovih legendi?  

Odgovor se nalazi u njenom piramidalnom obliku. Ono što jeste utvrđeno je da na ovoj planini raste lekovito bilje koje možete pronaći samo na obroncima Rtnja. Najpoznatiji je Rtanjski čaj koji ima izrazito lekovita svojstva.  

Mnoštvo podzemnih pećina, voda i jama na Rtnju stvaraju mit o skrivenim bogatstvima ispod Rtnja. 

Fruška Gora – ostrvska planina koja nadvisuje predele severne Srbije

Ova usamljena ostrvska planina u Sremu je prvi istoimeni Nacionalni park u Srbiji proglašen još 1960. godine. U geološkom smislu, ovaj predeo je građen stenama starim 500 miliona godina još od najstarijeg paleozoika.

Čitav nacionalni park pokriven je šumom. Preko 90% površine čine je nesaglediva prostranstva lipe, hrasta i bukve. Ima veoma bogatu floru i faunu, a ugrožena vrsta ptice orao krstaš gnezdi se jedino na Fruškoj Gori. 

Istraživajući Frušku goru možete posetiti 17 manastira Srpske pravoslavne crkve. Podignuti su kao zadužbine naših najvećih vladara u istoriji, nakon što se središte duhovnog i kulturološkog života Srbije premestilo na sever pred naletom Turaka.  

Inspiraciju iz ove planine crpeli su veliki književnici poput Branka Radičevića, Milice Stojadinović i Jovana Jovanovića Zmaja. Postoje spisi da su u manastirima boravili Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Filip Višnjić, Karađorđe i mnoge druge znamenite ličnosti.

Planine su oduvek privlačile posetioce svojom atraktivnom i neukrotivom prirodom. Na planinama ćemo se odmoriti, zabaviti i nadisati čistog vazduha pre nego što “napunjenih baterija” zakoračimo u novu radnu nedelju.

Ostavite odgovor